Δίαιτα: 12 κανόνες για να χάσεις τα κιλά των Χριστουγέννων χωρίς να κουραστείς

Οι κανόνες που ακολουθούν θα σας βοηθήσουν να επανέλθετε, ακόμα και να χάσετε τα περιττά κιλά των εορτών χωρίς δίαιτα!
Δίαιτα: 12 κανόνες για να χάσεις τα κιλά των Χριστουγέννων χωρίς να κουραστείς



Οι γιορτές πέρασαν, τα γλυκά αρχίζουν και λιγοστεύουν στο σπίτι (ευτυχώς Παναγίτσα μου). Μήπως ήρθε η ώρα να αλλάξετε τις διατροφικές συνήθειες των εορτών χάνοντας παράλληλα κιλά;

Πώς όμως θα γίνει αυτό, όταν δεν θέλετε να κάνετε δίαιτα; Οι κανόνες που ακολουθούν θα σας βοηθήσουν να επανέλθετε, ακόμα και να χάσετε τα περιττά κιλά των εορτών χωρίς δίαιτα! 

Κανόνες
1.    Να έχετε μικρά και συχνά γεύματα: Ανά 3 με 4 ώρες πρέπει να τρώμε για να ρυθμίζουμε τα επίπεδα της γλυκόζης (δηλαδή να έχουμε ομαλή καμπύλη σακχάρου) και να έχουμε συνεχώς ενέργεια.
2.    Να έχετε καθημερινά φρούτα και λαχανικά για να αποφύγετε τις ατασθαλίες. Η σαλάτα προκαλεί κορεσμό, δηλαδή μας χορταίνει, άρα σας βοηθά να μην καταναλώνετε μεγαλύτερη ποσότητα φαγητού.
3.    Αποφύγετε τις μεγάλες ποσότητες καφέ, το αλκοόλ και τα αναψυκτικά γιατί κάνουν κατακράτηση. Επιλέξτε ως ρόφηματα όπως , ντεκαφεινέ καφέ, χαμομήλι, τίλιο, φασκόμηλο, Λουΐζα, κρόκο Κοζάνης, τσάι του βουνού.
4.    Να έχετε ποικιλία στα τρόφιμα. Κάθε τρόφιμο έχει τα δικά του συστατικά και ιχνοστοιχεία. Χρειάζεται να λαμβάνετε τις βιταμίνες και τα ιχνοστοιχεία από όλα τα τρόφιμα.
5.    Δώστε χρώμα στο πιάτο σας. Να αλλάζετε καθημερινά  ή εβδομαδιάια το είδος της σαλάτας. Ένα καλό παράδειγμα είναι λάχανο με καρότο και κόκκινες πιπεριές, μαρούλι με κρεμμυδάκι φρέσκο και άνηθο, μπρόκολο κπ.
6.    Για πρωινό μπορείτε να έχετε 1 γαλακτοκομικό όπως γάλα ή γιαούρτι με δημητριακά ή και φρυγανιές με μαρμελάδα ή μέλι.
7.    Να έχετε μέσα στην ημέρα 1 κυρίως (μεγάλο) γεύμα, που αυτό συνήθως είναι το μεσημεριανό όπου θα περιλαμβάνει μία φυσιολογική μερίδα πάντα με σαλάτα και μικρή ποσότητα ελαιολάδου.
8.    Για απογευματινό επιλέξτε λίγους ξηρούς καρπούς και 1 φρούτο ή 1 χυμό.
9.    Για βραδινό μπορείτε να τρώτε τη μισή ποσότητα από το μεσημεριανό ή 1 τοστ με σαλάτα και ελαιόλαδο ή 2 αυγά με σαλάτα και ελαιόλαδο ή 1 πίτα αλάδωτη με καλαμάκι κοτόπουλο και λαχανικά. 
10.    Καταναλώστε αρκετό νερό καθημερινά για σωστή ενυδάτωση. Σίγουρα 1,5 λίτρο ημερησίως.
11.    Αποφύγετε τα γλυκά για λίγο διάστημα κι έπειτα μπορείτε να έχετε λίγη σοκολάτα 1- 2 φορές το πολύ την εβδομάδα, άνθος αραβοσίτου, κρέμα βανίλια ή ρυζόγαλο μετά από το μεσημεριανό σας γεύμα ή απογευματινό.
12.    Αυξήστε την φυσική σας δραστηριότητα πηγαίνοντας περίπατο ή για τρέξιμο στο πάρκο ή για ποδηλασία. Μήπως όμως να αρχίσετε να σκέφτεστε το γυμναστήριο πιο σοβαρά; Δεν είναι και τόσο βαρετό πλέον!

Συμβουλή : Δεν πρέπει να διστάζετε να κάνετε δίαιτα. Υπάρχει μία λάθος αντίληψη γύρω απ’ αυτό το θέμα της δίαιτας. Δίαιτα = φαγητό! Δεν στερούμαστε, αλλά περιορίζουμε και τρώμε με μέτρο! Μόνο σε περιπτώσεις παθολογικών καταστάσεων μπορούμε να απαγορεύσουμε κάποια συνήθεια όπως για παράδειγμα το τσιγάρο σε άτομα με υπέρταση. Όπως και να χει, αυτές οι οδηγίες θα σας φανούν χρήσιμες είτε πάρετε την απόφαση για δίαιτα είτε όχι. Καλή επιτυχία και καλή χρονιά!

Από τη διαιτολόγο - διατροφολόγο μας Βάσω Βαγιώτα  (vaso_vag@hotmail.com)