Μην αγγίξεις ποτέ αυτά τα πράγματα στο αεροπλάνο!

Αυτό το άρθρο πρέπει να το λάβεις σοβαρά υπόψιν σου!
Μην αγγίξεις ποτέ αυτά τα πράγματα στο αεροπλάνο!



Αν ταξιδεύεις συχνά με αεροπλάνο, αυτό το άρθρο πρέπει να το διαβάσεις οπωσδήποτε. Μπορεί το αεροπλάνο, για εκείνους που δεν το φοβούνται, να είναι ο πιο ξεκούραστος και γρήγορος τρόπος για να ταξιδέψεις, αλλά υπάρχουν και πράγματα στα οποία πρέπει να δώσεις τεράστια προσοχή, κατά τη διάρκεια της πτήσης. Ένα από τα μειονεκτήματα του να ταξιδεύεις με αεροπλάνο, είναι τα μικρόβια που υπάρχουν μέσα σε αυτό, που κυκλοφορούν στην ατμόσφαιρα και τα ανασαίνεις, μιας και ο αέρας δεν ανακυκλώνεται. Αν μπορούσες να δεις τι συμβαίνει μέσα στο χώρο αυτό και πόσα μικρόβια σε περικυκλώνουν, θα τρόμαζες! Ειδικά αν ορισμένοι στο αεροπλάνο είναι κρυωμένοι, με αποτέλεσμα να βήχουν και να φτερνίζονται.

Φαντάζεσαι λοιπόν, πόσο εύκολο είναι να κολλήσεις κι εσύ κάποια ίωση ή κρυολόγημα μέσα στο αεροπλάνο, μιας και η υγιεινή του χώρου, δεν είναι και η καλύτερη. Για την ακρίβεια, υπάρχουν πολλά θανατηφόρα μικρόβια που ζουν μέσα σε αυτό, μεταξύ των οποίων και το E. Coli, που μπορεί να προκαλέσει διάρροια και το βακτήριο MRSA, το οποίο αντιστέκεται στα αντιβιοτικά και δύσκολα μπορείς να το αποβάλλεις από τον οργανισμό σου. Αυτά τα βακτήρια λοιπόν, όσο κι αν καθαρίζουν το εσωτερικό του αεροπλάνου, ζουν αρκετά και δεν εξαφανίζονται εύκολα από αυτό. Επομένως, αν θέλεις να φροντίσεις τον εαυτό σου και να αποφύγεις να κολλήσεις κάποια ίωση, πρέπει οπωσδήποτε να αποφεύγεις να ακουμπάς τα πράγματα που θα διαβάσεις στη συνέχεια:

1. Τα χερούλια των καθισμάτων. Έρευνες έχουν δείξει ότι το μικρόβιο Ε. Coli μπορεί να μείνει στα χερούλια των καθισμάτων για περίπου 96 ώρες. Μπορεί να μην παθαίνεις κάτι με την επαφή, αλλά αν ακουμπήσεις ύστερα το φαγητό σου, αν βάλεις τα δάχτυλά σου στο στόμα, ή ακόμα κι αν τρίψεις τα μάτια σου, είναι πολύ πιθανό να μολυνθείς.

2. Τα τραπεζάκια που βρίσκονται μπροστά σου, στο κάθισμα. Σε μια έρευνα που έγινε το 2007 από το Πανεπιστήμιο της Αριζόνα, οι ερευνητές ανακάλυψαν δείγματα από το βακτήριο MRSA στα τραπέζια των αεροπλάνων. Το βακτήριο αυτό μπορεί να προκαλέσει εμετό και διάρροια. Θες να ακούσεις και κάτι που θα σε εξοργίσει; Τα τραπεζάκια αυτά καθαρίζονται μόνο μία φορά την ημέρα! Σκέψου λοιπόν πόσοι άνθρωποι ακουμπούν καθημερινά σε αυτά. Γι’ αυτο, πριν ακουμπήσεις επάνω το φαγητό σου, είναι καλύτερο να τοποθετήσεις ένα κομμάτι χαρτί, ή ένα ύφασμα, κάτι τελοσπάντων ώστε να αποφευχθεί η άμεση επαφή με το σημείο. Φυσικά, πριν ακουμπήσεις το φαγητό σου, φρόντισε να έχεις πλύνει καλά τα χέρια σου.

3. Το χερούλι και την πόρτα της τουαλέτας. Για ευνόητους λόγους. Χρησιμοποιούν πολλοί άνθρωποι την τουαλέτα καθημερινά, πόσοι όμως από αυτούς δεν πλένουν τα χέρια τους, αφού τελειώσουν; Ακουμπούν το χερούλι και την πόρτα, καθώς και όλα τα καθίσματα, μέχρι να φτάσουν στη θέση τους. Αντιλαμβάνεσαι τι σημαίνει αυτό και πόσο επικίνδυνο είναι... Γι' αυτό άνοιξε την πόρτα της τουαλέτας, καλύπτοντας το χέρι σου με χαρτί.

4. Το καζανάκι της τουαλέτας. Τα βακτήρια E. Coli ζουν στο αηδιαστικό αυτό σημείο για περίπου 48 ώρες. Υπενθυμίζουμε ότι δεν μολύνεσαι αν απλά τα ακουμπήσεις, αλλά για να μην έρθεις σε επαφή με τα μικρόβια αυτά και να αποφύγεις τον όποιο κίνδυνο, είναι προτιμότερο να πατήσεις το καζανάκι καλύπτοντας το δάχτυλό σου με χαρτί τουαλέτας.

5. Το μοχλό της βρύσης, στην τουαλέτα. Για τον ίδιο ακριβώς λόγο που διάβασες παραπάνω, απόφυγε την άμεση επαφή με τα χέρια σου.

6. Τις κουβέρτες. Στο αεροπλάνο, έρχονται καθημερινά το πρωί καινούριες κουβέρτες, οι οποίες όμως χρησιμοποιούνται καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας, σε όλες τις πτήσεις. Καλύτερα λοιπόν να χρησιμοποιήσεις το μπουφάν σου ή μια ζακέτα, από το να σκεπαστείς με αυτές.

7. Να μην ακουμπάς και να μην κάθεσαι στο καπάκι της τουαλέτας. Όχι μόνο στο αεροπλάνο, αλλά γενικότερα. Ποτέ να μην κάθεσαι σε καμία τουαλέτα και να μην ακουμπάς το καπάκι της, εκτός αν είσαι σπίτι σου.

Τώρα λοιπόν που γνωρίζεις όλα αυτά και συνειδητοποίησες πόσο εκτεθειμένη είσαι, προσπάθησε να προστατέψεις τον εαυτό σου, όσο περισσότερο γίνεται.

Μιας που μιλήσαμε για αεροπλάνα και για να ξεφύγουμε λίγο από τη βαριά αυτή συζήτηση, δες εδώ τα ξενοδοχεία που έχουν την πιο συγκλονιστική θέα που έχεις δει ποτέ.