Sunday Νight: Απόψε μείνε σπίτι για ταινιούλα

Σου ετοιμάσαμε μια λίστα με τις 10 αγαπημένες μας mystery/ thriller/ crimemovies.
Sunday Νight: Απόψε μείνε σπίτι για ταινιούλα



Καναπές, κουβερτούλα, κόκκινο κρασάκι και ποπ κορν. Έχεις βάλει ήδη στο dvd την ταινία που νοίκιασες, αφού έφαγες δύο ώρες στο videoclub κι άλλες δύο στο IMDb να ψάχνεις τι θα δεις.

Πέρυσι αφιέρωσες τις Κυριακές σου σε γλυκανάλατες ρομαντικές κομεντί κι αφού απογοητεύτηκες από τη ζωή (γιατί οι έρωτες που είδες, κακά τα ψέματα δεν υπάρχουν στην σκληρή πραγματικότητα), φέτος είναι μια καλή ευκαιρία να το ρίξεις σε ταινίες μυστηρίου (ή thriller όπως θες πες τις), με αίμα, δάκρυα και ευφυείς δολοφόνους.

Ταινίες που θα δουλέψεις το μυαλό σου, θα ανακαλύψεις την Αγκάθα Κρίστι (μιας και την ανέφερα, διάβασε εδώ έναν πολύ "περίεργο μύθο που πλανάται γύρω από το όνομά της) που κρύβεις μέσα σου, θα φοβηθείς και θα κρυφτείς για λίγα δευτερόλεπτα πίσω από το μαξιλάρι του καναπέ σου, θα απορήσεις, θα μπερδευτείς, αλλά θα λύσεις τελικά το μυστήριο (γιατί είσαι και έξυπνο παιδί).

Οι ταινίες του είδους που έχουν βγει κατά καιρούς είναι πολλές. Σε αυτή τη λίστα, υπάρχουν οι top (μου).

Seven 
Υπόθεση: "Ο Γoυίλιαμ Σόμερσετ, βετεράvoς αστυνομικός vτετέκτιβ, πρόκειται σύντομα να συνταξιοδοτηθεί. Ωστόσo, έξι μέρες πριv απoσυρθεί από τo Σώμα, αναλαμβάνει vα εκπαιδεύσει τov oρμητικό, vεαρό αvτικαταστάτη τoυ, Ντέιβιvτ Μιλς. Οι δυο αστυvoμικoί πρόκειται vα συvεργαστoύv για την επίλυση μιας υπόθεσης μακάβριων φόνων, πoυ θα τoυς παρασύρει βαθιά στov διεστραμμέvo κόσμo τoυ Τζov Ντo, εvός παvoύργoυ, θρησκόληπτoυ εγκληματία.

Ο Τζον Ντο επιλέγει να δολοφονεί ανθρώπους πoυ έχoυv διαπράξει τα εφτά θαvάσιμα αμαρτήματα (τηv αδηφαγία, τηv απληστία, τηv oκvηρία, τη ζηλoφθovία, τηv oργή, τη φιλαυτία και τη λαγvεία), χρησιμoπoιώvτας κάθε φoρά κι έvαv αvατριχιαστικό τρόπo εκτέλεσης πoυ συvδέεται με τo συγκεκριμέvo αμάρτημα...

Toυ βιρτουόζου Ντέιβιvτ Φίvτσερ, με τους Μπραντ Πιτ, Μόργκαν Φρίμαν, Κέβιν Σπέισι και Γκουίνεθ Πάλτροου.

 

Prisoners
Υπόθεση: "Μια υπέροχα σχεδιασμένη βραδιά για το δείπνο των Ευχαριστιών μεταξύ δυο οικογενειών μετατρέπεται σε εφιάλτη. Ο Κέλερ Ντόβερ αντιμετωπίζει τον χειρότερο εφιάλτη του κάθε γονιού. Η 6χρονη κόρη του και η φίλη της αγνοούνται και καθώς τα λεπτά μετατρέπονται σε ώρες, επέρχεται ο πανικός.

Το μοναδικό στοιχείο είναι ένα ερειπωμένο RV, παρκαρισμένο μπροστά στον σπίτι του. Ο επικεφαλής της έρευνας, ντετέκτιβ Λόκι, συλλαμβάνει τον οδηγό, αλλά η έλλειψη στοιχείων οδηγεί στην απελευθέρωση του. Χωρίς να βλέπει φως από αλλού, ο Κέλερ αποφασίζει να πάρει το θέμα πάνω του. Μπροστά του, όμως, θα τεθεί ένα δυνατό ερώτημα: πότε ξεπερνάς τα όρια της επιδίωξης δικαιοσύνης και πότε φτάνεις στην παρανομία;"

Του Ντενί Βιλνέφ, με τους Χιου Τζάκμαν και Τζέικ Γκίλενχααλ.

 

Shutter Island
Υπόθεση: "Καλοκαίρι 1954. Ο Αμερικανός αστυνόμος Τέντι Ντάνιελς κι ο νέος συνεργάτης του, ο Τσακ φτάνουν σ' ένα νησί κάπου στα ανοιχτά της Αμερικής, όπου βρίσκεται το Άσκλιφ, το ψυχιατρικό νοσοκομείο για ψυχασθενείς εγκληματίες, για να διεξάγουν έρευνα για μια ασθενή που φαίνεται να δραπέτευσε μυστηριωδώς. Όταν ξαφνικά ξεσπάει μια καταιγίδα, ο Ντάνιελς βρίσκεται αποκλεισμένος εκεί και η διακριτική γραμμή μεταξύ πραγματικότητας και παράνοιας αρχίζει να γίνεται επικίνδυνα δυσδιάκριτη.

Στο νοσοκομείο Άσκλιφ, τίποτα δεν είναι τελικά όπως φαίνεται και ο Ντάνιελς βρίσκεται έρμαιο σε "απάνθρωπες", ριζοσπαστικές θεραπείες που περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων πειράματα με φάρμακα, βάρβαρες χειρουργικές επεμβάσεις και πλύσεις εγκεφάλου.

Όσο περισσότερο πλησιάζει στην αλήθεια, τόσο πιο θολή γίνεται αυτή, και τόσο περισσότερο αρχίζει να πιστεύει ότι μπορεί να μη φύγει ποτέ από εκεί… Τουλάχιστον όχι σώος, γιατί κάποιος εκεί μοιάζει να προσπαθεί να τον τρελάνει".

Του Μαρτιν Σκορτσέζε με τον Λεονάρντο Ντι Κάπριο

 

The Silence of the Lambs
Υπόθεση: "Ένας ψυχοπαθής, γνωστός ως Μπάφαλο Μπιλ , απαγάγει και δολοφονεί νεαρές γυναίκες. Το FBI στέλνει τη νεαρή πράκτορα Κλαρίς Στάρλινγκ να ανακρίνει τον ιδιοφυή ψυχίατρο Δρ. Χάνιμπαλ Λέκτερ, ο οποίος βρίσκεται στην φυλακή για δολοφονίες, όντας ο ίδιος ψυχασθενής με κανιβαλιστικές τάσεις.

Είναι όμως ο μόνος που μπορεί να σκιαγραφήσει το προφίλ του Μπαφαλο Μπιλ. Ο μοναδικός τρόπος να προσφέρει την βοήθειά του στη νεαρή Κλαρίς, είναι να δεχτεί η νεαρή πράκτορας μια ψυχανάλυση από τον Λέκτερ για το δικό της άτομο. Έτσι στην προσπάθειά της να ανακαλύψει τον δολοφόνο, η Κλαρίς έρχεται αντιμέτωπη με τις δικές τις φοβίες, που την συνοδεύουν σε όλη της την ζωή"

Του Τζόναθαν Ντιμ, με τους Άντονι Χόπκινς και Τζόντι Φόστερ.

 

Ζοdiac
Υπόθεση: "Ο Ρόμπερτ Γκρέισμιθ είναι καρτουνίστας, που εργάζεται στην εφημερίδα «San Fransisco Chronicle» και γνωρίζεται με τον Πολ Έιβερι, ρεπόρτερ με αδυναμία στο ποτό.

Οι δυο τους έχουν ένα κοινό στόχο: να ανακαλύψουν την ταυτότητα του Ζόντιακ, ενός serial killer, που δρα στο Σαν Φρανσίσκο και παραπλανά με επιτυχία τις αστυνομικές αρχές με τους περίπλοκους γρίφους του. Μια υπόθεση που γίνεται εμμονή για τον Γκρέισμιθ, καθώς σταδιακά απομακρύνεται από την οικογένειά του και ακολουθεί τα χνάρια του δολοφόνου". 

Του Ντέιβιντ Φίντσερ (και πάλι), με τους Τζέικ Γκίλενχααλ, Μαρκ Ράφαλο και Ρόμπερτ Ντ. Τζούνιορς.

Δες εδώ περισσότερες πληροφορίες για τον πραγματικό Zodiac. Μια υπόθεση που συγκλόνισε.

 

The Bone Collector
Υπόθεση: "'Ενας δολοφόνος κυκλοφορεί ελεύθερος στους δρόμους του Μανχάταν. Τα ανατριχιαστικά ίχνη που αφήνει σε κάθε τόπο του εγκλήματος μοιάζουν να έχουν κρυφή σημασία και δεν διευκολύνουν τις έρευνες της αστυνομίας. Ποιός μπορεί άραγε να κατανοήσει τα μηνύματα που στέλνει ο δολοφόνος; Ποιoς είναι αρκετά ικανός για να "παίξει" μαζί του;

Ο Λίνκολν Ράιμ είναι από τους καλύτερους αστυνομικούς ντετέκτιβ της Νέας Υόρκης και ένας σπουδαίος εγκληματολόγος. 'Ενας τραυματισμός, όμως, εν ώρα υπηρεσίας, τον αφήνει ανάπηρο -δεν μπορεί να κινήσει τα άκρα του - και έτσι χάνει σιγά σιγά τη θέληση για ζωή. Η Αμίλια Ντόναχι είναι μια ικανή νεαρή αστυνομικός, που οι ικανότητές της πέφτουν στην αντίληψη του Ράιμ και εντυπωσιασμένος από τη δουλειά της, πείθεται ότι πρέπει να συνεργαστούν, εάν θέλουν να προλάβουν το επόμενο χτύπημα του δολοφόνου.

Καθώς οι έρευνες προχωρούν, ο Ράιμ και η Αμίλια συνειδητοποιούν πως ο δολοφόνος δρα με βάση ένα νοσηρό σχέδιο, που βρίσκεται μονάχα στο ξεκίνημά του. Ο χειρότερος εχθρός της Αμίλια είναι ο χρόνος, στην προσπάθειά της να σώσει τα επόμενα πιθανά θύματα. Κανείς, όμως, δεν υπολογίζει που ακριβώς μπορεί να οδηγεί η συλλογή οστών, με την οποία "παίζει" ο ασίστακτος δολοφόνος".

Του Φίλιπ Νόις με τους Ντένζελ Ουάσινγκτον και Αντζελίνα Τζολί.

 

Mystic River
Υπόθεση: "Έχουν περάσει αρκετά χρόνια από τότε που τρεις μικροί φίλοι, ο Σον, ο Ντέιβ και ο Τζίμι, έπαιζαν σε μια αλάνα στη Βοστόνη και οι ζωές τους σημαδεύτηκαν από ένα τραγικό γεγονός. 
25 χρόνια μετά, οι τρεις φίλοι συναντιούνται ξανά για να εξιχνιάσουν ένα τραγικό έγκλημα.

Η νεαρή κόρη του Τζίμι μόλις βρέθηκε άγρια δολοφονημένη και ο απελπισμένος πατέρας της, πρώην κατάδικος, θέλει να πάρει το Νόμο στα χέρια του. Ο Σον είναι ο αστυνομικός ντετέκτιβ, όπου αναλαμβάνει την εξιχνίαση της υπόθεσης καθώς ο τόπος όπου διαπράχθηκε το έγκλημα, υπόκειται στην αρμοδιότητά του. Όμως ο Ντέιβ, ο τρίτος της παρέας, είναι δυστυχώς ο βασικός ύποπτος"

Του Κλιντ Ίστγουντ, με τους Σον Πεν, Τιμ Ρόμπινς και Κεβιν Μπέικον.

 

The Usual Suspects
Yπόθεση: "Μετά από μια έκρηξη πάνω σε ένα πλοίο στο λιμάνι του Σαν Πέντρο, η αστυνομία ανακαλύπτει 27 πτώματα και ναρκωτικά αξίας 91 εκατομμυρίων δολαρίων. Μοναδικοί επιζήσαντες της έκρηξης είναι ένας Ούγγρος τρομοκράτης, μέλος του πληρώματος του πλοίου και ο Ρότζερ, ένας μικροαπατεώνας με μερική αναπηρία, ο οποίος συλλαμβάνεται και ανακρίνεται.

Κατά τη διάρκεια της κατάθεσής του θα ομολογήσει πώς ακριβώς μπλέχτηκε στη συγκεκριμένη υπόθεση, μαζί με 4 άλλους σεσημασμένους κακοποιούς".

Του Μπράιαν Σίνγκερ, με τους Γκάμπριελ Μπερν και Κέβιν Σπέισι.

 

The Game
Υπόθεση: "Ο Νίκολας Βαν όρτον είναι ένας μεσήλικας και επιτυχημένος τραπεζίτης του San Francisco. Στα 48α γενέθλια του λαμβάνει απο το μικρότερο αδελφό του ως δώρο μια κάρτα πρόσβασης στην εταιρία CRS (Consumer Recreation Services).

Η CRS είναι μια εταιρία που αναλαμβανει την ψυχαγωγία ενηλίκων, δημιουργώντας γι` αυτούς ενα περιβάλλον παιχνιδιού, το οποίο και δεν περιορίζεται σε καποιο συγκεκριμένο χρόνο ή χώρο, αλλα καταλαμβάνει ολόκληρη τη ζωή του παίκτη απο τη στιγμή που αποφασίζει να συμμετέχει"

Του Ντέβιντ Φίντσερ (δεν φταίω εγώ που είναι μετρ), με τους Μάικλ Ντάγκλας και Σον Πεν.

 

Arlington Road
Υπόθεση: "Ο καθηγητής κολλεγίου Μάικλ Φάραντεϊ, που έμεινε χήρος όταν η γυναίκα του, πράκτορας του FBI, δολοφονήθηκε από μια ακροδεξιά οργάνωση, αναπτύσσει μια έντονη εμμονή για την κουλτούρα αυτών των περιθωριακών ομάδων, που φτάνει στο αποκορύφωμα όταν οι καινούργιοι του γείτονες, ένα τυπικό αμερικανικό ζευγάρι, αρχίζουν να συμπεριφέρονται ύποπτα.

Με κάθε νέα εξέλιξη κι ανατροπή, το μυστήριο πυκνώνει και το ερώτημα γίνεται πιο έντονο: έχει ο Φάραντεϊ καταληφθεί από τον φόβο και την παράνοια ή μια θανάσιμη συνωμοσία έχει όντως γεννηθεί στην οδό Άρλινγκτον;"

Του Μαρκ Πέλλινγκτον, με τους Τζεφ Μπρίτζες και Τιμ Ρόμπινς.    

Δες εδώ τις ταινίες που πρέπει οπωσδήποτε να... ξαναδείς.