Έχεις πρόβλημα πιτυρίδας; Πιες τσουκνίδα

Δες 2 ακόμα θαυματουργές χρήσεις της που δεν ήξερες!
Έχεις πρόβλημα πιτυρίδας; Πιες τσουκνίδα



Μία ιστορική αναδρομή είναι απαραίτητη για το συγκεκριμένο φυτό ειδικότερα όταν ο πατέρας της ιατρικής , Ιπποκράτης , την είχε εντάξει στα φυτά που κάνουν για όλες τις ασθένειες!​ Και είναι γεγονός ότι η τσουκνίδα πέρα από τις ευεργετικές της ιδιότητες δεν προκαλεί καμία παρενέργεια. Δικαίως μπορεί να θεωρηθεί σαν ένα φαρμακευτικό φυτό!

Η τσουκνίδα ανήκει στο γένος φυτών Urtica της οικογένειας Urticaceae της οποίας το όνομα προέρχεται από το λατινικά uro που σημαίνει “κάψιμο”. Υπάρχουν περισσότερα από 500 είδη σε όλο τον κόσμο. Η χρήση της ως φαρμακευτικό φυτό χρονολογείται από την αρχαία Ελλάδα όπου χρησιμοποιήθηκε ως διουρητικό και καθαρτικό.  

Είναι πλούσια σε βιταμίνες A, C, E, Κ, B1, B2, B3 και Β5. Επίσης είναι πλούσια σε λιπαρά οξέα, αμινοξέα, μεταλλικά και φωσφορικά άλατα, ασβέστιο, φλαβονοειδή, σίδηρο, φυλλικό οξύ, θείο, κάλιο, μαγνήσιο, μαγγάνιο, φώσφορο, χαλκό, χλώριο, πυρίτιο, νάτριο, σελήνιο, και ψευδάργυρο.

Περιέχει επίσης και πολλά φυτοχημικά στοιχεία όπως λυκοπένιο, β-καροτένιο, ιχνοστοιχεία, καφεϊκό οξύ, μηλικό οξύ, οξικό οξύ και βεταϊνη που εμποδίζουν την δημιουργία ελεύθερων ριζών που προκαλείται από βλάβη στα κύτταρα και το DNA.

Δες με ποιους τρόπους μπορείς να επωφεληθείς από τα οφέλη της τσουκνίδας:

Ρόφημα τσουκνίδας σαν πιεις...γίνεσαι υγιής!
Τι θα χρειαστείς
1 λίτρο νερό
2 κουταλιές αποξηραμένη τσουκνίδα
Χυμό από φρέσκο λεμόνι
1 κουταλάκι μέλι (προαιρετικά)
               
Πως θα το φτιάξεις
Βράζεις το νερό και προσθέτεις την τσουκνίδα. Το σκεπάζεις και το αφήνεις για 15 λεπτά. Προσθέτεις φρέσκο χυμό λεμονιού και μέλι. Καταναλώνεις το ρόφημα ζεστό ή κρύο.
 
Φτιάξε έγχυμα τσουκνίδας (για λαμπερά και υγιή μαλλιά)!
Το πλύσιμο των μαλλιών με έγχυμα τσουκνίδας τα αναζωογονεί, τα βοηθάει να μεγαλώσουν πιο γρήγορα και να αποκτήσουν περισσότερο όγκο και δύναμη.
 
Τι θα χρειαστείς
1 λίτρο νερό
2 κουταλιές αποξηραμένη τσουκνίδα
 Πως θα το φτιάξεις
Βράζεις το νερό και προσθέτεις την τσουκνίδα. Το σκεπάζεις και το αφήνεις για 15 λεπτά. Προσθέτεις φρέσκο χυμό λεμονιού και μέλι. Πλένεις τα μαλλιά σου μ’ αυτό το έγχυμα είτε ζεστό είτε κρύο.
    
Φτιάξε βάμμα τσουκνίδας! 
Το βάμμα τσουκνίδας εξαφανίζει την πιτυρίδα και αναζωογονεί τα μαλλιά αφήνοντας τα απαλά και μεταξένια.
 
Τι θα χρειαστείς
7 φρέσκα φύλλα τσουκνίδας ή 2 κουταλιές αποξηραμένη τσουκνίδα
500 ml αλκοόλη
Πως θα το φτιάξεις
Βάζεις την τσουκνίδα μέσα στο ποτό και το αφήνεις σε ηλιόλουστο μέρος για 15 ημέρες να βγάλει όλα τα θρεπτικά συστατικά και τα αιθέρια έλαια του. Στραγγίζεις το μείγμα και το χρησιμοποιείς μια φορά την εβδομάδα κάνοντας απαλό μασάζ στη ρίζα της τρίχας. 

 

Chia: Ο σπόρος που θα σου χαρίσει super ενέργεια!