Chia: Ο σπόρος που θα σου χαρίσει super ενέργεια!

Μήπως ήρθε η ώρα να λάβουμε αυτόν τον καρπό πιο σοβαρά υπόψη μας;
Chia: Ο σπόρος που θα σου χαρίσει super ενέργεια!



To ήξερες ότι ο σπόρος chia ήταν το ενεργειακό διατροφικό “μυστικό” των Αζτέκων; Μάλιστα στη γλώσσα των Μάγια ήταν συνώνυμος με τη λέξη δύναμη και οι Αζτέκοι πολεμιστές έτρωγαν από αυτούς για να αποκτήσουν ενέργεια και αντοχή πριν από τις μάχες και τις μεγάλες πορείες τους. Το φυτό chia, ανήκει στην οικογένεια της μέντας και ευδοκιμεί στο κεντρικό και νότιο Μεξικό και τη Γουατεμάλα. 
Η εμφάνισή του θα σου θυμίσει σουσάμι ή λιναρόσπορου.

Βγαίνει σε λευκές και μαύρες ποικιλίες, ενώ στη γεύση θα σου θυμίσει ίσως καρύδι. Αναμφίβολα μπορεί να χαρακτηριστεί ως super food, αφού αποτελεί πηγή αντιοξειδωτικών, ασβεστίου, καλίου, μαγνησίου, σιδήρου, και ψευδάργυρου. Δοκίμασε μία κουταλιά της σούπας και θα σου δώσει 3 γραμμάρια ω-3 λιπαρά οξέα, 5 γραμμάρια ινών, 3,5 γραμμάρια πρωτεΐνης και μόλις 78 θερμίδες. Οι τρόποι που μπορείς να τους χρησιμοποιήσεις ποικίλλουν. Μπορείς να καταναλώσεις αυτούσιους τους σπόρους σαν σνακ ή να τους ρίξεις στη σαλάτα σου, σε οποιοδήποτε φαγητό.

Extra tips: 1. Μην τους βράσεις γιατί τα καλά λιπαρά χάνονται στις υψηλές θερμοκρασίες!
2. Μη ξεχάσεις να φυλάξεις τους σπόρους στο ψυγείο για να διατηρηθούν τα λιπαρά οξέα.

Ας δούμε μερικά σημαντικά οφέλη τους για την υγεία μας.

1. Βοηθούν στην απώλεια βάρους. Οι σπόροι chia περιέχουν διαλυτές και αδιάλυτες φυτικές ίνες. Οι διαλυτές φυτικές ίνες απορροφούν το νερό και διαστέλλονται για να σχηματίσουν έναν τύπο ζελέ, που δημιουργεί το αίσθημα της πληρότητας κι έτσι μας βοηθά να καταναλώνουμε λιγότερες θερμίδες. Οι ίνες και η πρωτεΐνη, επιβραδύνουν τη διαδικασία της πέψης κι έτσι η πείνα δεν ενεργοποιείται τόσο γρήγορα, όσο με τα σάκχαρα, το άμυλο και άλλους απλούς υδατάνθρακες. 

2. Μειώνουν τη φλεγμονή.Τα υψηλά επίπεδα των απαραίτητων λιπαρών οξέων που περιέχουν οι σπόροι chia, έχουν αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες, βοηθώντας στην απορρόφηση των λιποδιαλυτών βιταμινών.Τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα μειώνουν τη δυσκαμψία και τον πόνο. Μελέτες έχουν δείξει ότι η μειωμένη φλεγμονή μειώνει τον κίνδυνο για καρδιακή νόσο, αρθρίτιδα και ορισμένους τύπους καρκίνου.

3. Ενισχύει τα επίπεδα ενέργειας! Τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα ενισχύουν επίσης την πνευματική ενέργεια και διάθεση. 

Να και μια άλλη τροφή full of energy!