Oι 7 ανθυγιεινές τροφές που κάνουν καλό (!) στην υγεία μας

Ήρθε η ώρα να καταρρίψουμε κάποιους διατροφικούς μύθους
Oι 7 ανθυγιεινές τροφές που κάνουν καλό (!) στην υγεία μας



Μην πίνεις πλήρες γάλα, μην τρως αυγά ή πατάτες, μην αλείφεις το ψωμί σου με φυστικοβούτυρο, μην πίνεις καφέ. Αυτά και άλλα τόσα διατροφικά «Don’t» καταρρίπτονται κι εμείς χαμογελάμε ξανά.

Καφές
Η «αγαπημένη πρωινή συνήθεια», δεν μας κάνει μόνο νευρικούς. Aντίθετα, έχει και σημαντικά οφέλη. Η κατανάλωση του με μέτρο (δεν μιλάμε για 10 κούπες την ημέρα), μπορεί να βελτιώσει την λειτουργία του εγκεφάλου, να βοηθήσει στην απώλεια βάρους, να αυξήσει τις επιδόσεις (ειδικά σε όσους αθλούνται), ενώ μελέτες έχουν δείξει ότι προστατεύει από τη νόσο του Alzheimer και την άνοια.

Πατάτα

Έχει κατηγορηθεί ότι μας παχαίνει. Ωστόσο ήξερες ότι από μία μεσαίου μεγέθους πατάτα, παίρνουμε το 50% της ποσότητας βιταμίνης C που χρειαζόμαστε ημερησίως, το 30% της βιταμίνης Β6 και το 25% του απαιτούμενου καλίου; Ειδικά δε, η γλυκοπατάτα (όσο περίεργο και αν ακούγεται) βοηθάει και στην απώλεια βάρους, λόγω των φυτικών ινών που περιέχει.

Αυγά
Φοβάσαι τη σαλμονέλα ή μήπως παχύνεις; Κατανάλωσε τα αυγά σου με σύνεση, γιατί είναι μία άριστη πρωτεϊνούχα τροφή, που περιέχει το λεγόμενο «καλό» λίπος και σε «κρατάει». Ακριβώς λόγω της τελευταίας τους ιδιότητας, τα αυγά μπορούν να βοηθήσουν και στην απώλεια βάρους.

Φυστικοβούτυρο
Το βλέπεις στο ράφι του super market και ούτε που το αγγίζεις. Κακώς. Διάλεξε το προσεκτικά (να μην περιέχει ζάχαρη ή έξτρα λίπη) και θα σε ανταμείψει. Είναι μία τροφή «δυναμίτης», πλούσια σε πρωτεϊνη, μαγνήσιο, κάλιο, βιταμίνη Ε και αντιοξειδωτικά. Τι άλλο να πούμε;

Πλήρες γάλα
Άσε τα «πράσινα» και πιάσε τα «μπλε». Το πλήρες γάλα σε σχέση με το light είναι καλύτερο  (τελικά), γιατί είναι πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά και προκαλέσει αίσθηση κορεσμού. Αυτό σημαίνει ότι πίνοντας ένα ποτήρι πλήρες γάλα, πιθανότατα δεν θα ζητήσεις και snack στη συνέχεια.

Γιαούρτι
Το ίδιο ισχύει και σε αυτή την περίπτωση. Πάλι πλήρες αντί για 2% ή ακόμα χειρότερα 0%. Ένα σχεδόν πλήρες γεύμα που περιέχει τα απαραίτητα προβιοτικά. Αν το συνδυάσεις και με φρούτα ή μέλι (καλό θα ήταν να αποφύγεις το γλυκό του κουταλιού, για ευνόητους λόγους), μόλις ετοίμασες ένα απολαυστικό και χορταστικό snack.

Αλάτι
Φυσικά και κάνει κατακρατήσεις. Αυτό δεν είναι μύθος. Καλό μάλιστα θα ήταν να μειώσεις την ημερήσια κατανάλωση σου για να προστατεύσεις το δέρμα και την υγεία σου. Ωστόσο αν αντικαταστήσεις το κλασσικό αλάτι με ανεπεξέργαστο, τύπου Himalayan, περιέχει 84 μεταλλικά στοιχεία, σε σχέση με τα μόλις 4 του κλασικού επιτραπέζιου αλατιού.
  

Δες εδώ ποια είναι τα 7 μυστικά ομορφιάς για να μεγαλώσεις ωραία και χωρίς ρυτίδες!