Home habits: 4 συνήθειες που κάνεις καθημερινά και πρέπει να περιορίσεις

Για να είσαι πιο οργανωμένη, πιο χαρούμενη και ξεκούραση στο σπίτι...
Home habits: 4 συνήθειες που κάνεις καθημερινά και πρέπει να περιορίσεις



Καθετί που κάνουμε για το σπίτι μας, το κάνουμε για καλό. Υιοθετούμε συνήθειες που κάνουν τη ζωή μας πιο εύκολη και τη διαβίωση πιο άνετη. Υπάρχουν όμως ορισμένα πράγματα που κάνουμε καθημερινά στο σπίτι και τελικά είναι περιττά. Γι’ αυτές τις συνήθειες θα μιλήσουμε παρακάτω, τις οποίες κατά πάσα πιθανότητα έχεις κι εσύ και είναι καλό να περιορίσεις, όπως για παράδεισμα τα 4 πράγματα που θα διαβάσεις στη συνέχεια:

Κάνεις περιττές αγορές για το σπίτι:

Θέλεις για παράδειγμα να αγοράσεις δυο καινούριες μαξιλαροθήκες και τελικά βγαίνεις από το κατάστημα με όλο το σετ. Πήρες σεντόνι, κατωσέντονο, πάπλωμα και θήκη παπλώματος, ενώ στην πραγματικότητα δεν τα χρειαζόσουν. Πόσες φορές κάνεις τέτοιου είδους περιττές αγορές και ξοδεύεις παραπάνω χρήματα, χωρίς να υπάρχει λόγος; Περιόρισε αυτή σου τη συνήθεια. Πριν πας για ψώνια, φρόντισε να έχεις μια λίστα μαζί σου με εκείνα που χρειάζεσαι, διαφορετικά θα ψωνίζεις συνεχώς πολλά περισσότερα από εκείνα που είχες προγραμματίσει.

Βάζεις όλα τα τρόφιμα στο ψυγείο: 

Έχεις τη συνήθεια να αποθηκεύεις όλα τα τρόφιμα στο ψυγείο, με το σκεπτικό ότι με την ψύξη θα διατηρηθούν περισσότερο φρέσκα. Γι’ αυτό και τα ράφια του ψυγείου σου, είναι πάντα παραφορτωμένα. Δεν χρειάζονται όλα τα τρόφιμα ψυγείο για να διατηρηθούν! Λαχανικά όπως οι πατάτες, τα κρεμμύδια και οι τομάτες, πρέπει να βρίσκονται σε θερμοκρασία δωματίου. Επίσης, το ψωμί του τοστ, που συνήθως βάζεις στο ψυγείο, διατηρείται πιο φρέσκο και μαλακό όταν το αφήνεις έξω και φροντίζεις να κλείνεις καλά τη σακούλα, ώστε να μην μπαίνει αέρας που το ξεραίνει. Οργάνωσε καλύτερα το ψυγείο και γενικότερα την κουζίνα σου.

Βάζεις πλυντήριο πιάτων χωρίς να το έχεις γεμίσει:

Πολλές οικογένειες βάζουν τα άπλυτα σκεύη μέσα στο πλυντήριο μετά από κάθε γεύμα και αμέσως το βάζουν σε λειτουργία, ακόμα και αν είναι μισογεμάτο. Από τη μία αυτή η συνήθεια είναι καλή, γιατί διατηρείς την κουζίνα σου καθαρή και συγυρισμένη, από την άλλη όμως σπαταλάς περιττό ρεύμα και σαπούνι. Είναι προτιμότερο να περιμένεις να γεμίσει το πλυντήριο πιάτων με άπλυτα και ύστερα να το βάλεις να δουλέψει. Και οικονομία θα κάνεις και δε θα χρειαστεί να επαναλάβεις αυτή τη διαδικασία μετά από κάθε γεύμα.

Λες «Ναι» χωρίς να το σκεφτείς (και χωρίς να θέλεις καταβάθως):

Καλά, αυτό ταιριάζει και σε άλλους τομείς της ζωής σου, αλλά ας επικεντρωθούμε στο θέμα μας, που είναι το σπίτι. Λες «Ναι» σε κάθε πρόταση που έχεις από τα παιδιά ή τον άντρα σου να διοργανώσεις ένα μεγάλο τραπέζι για φίλους, ή ένα cocktail party, ακόμα κι αν η προετοιμασία αυτή σε σκοτώνει και σε βγάζει εκτός προγράμματος. Δεν είναι κακό να αρνείσαι ορισμένες φορές πράγματα που μπορεί να σε κουράζουν ή να μην έχεις το χρόνο και την όρεξη να πραγματοποιήσεις. Ή και την οικονομική άνεση πολλές φορές, γιατί όλα αυτά προϋποθέτουν και μια βόλτα στο super-market. Αν δεν είσαι σε mood να μαγειρέψεις για όλη την οικογένεια, ή να καλέσεις τους κουμπάρους και τους κολλητούς σου στο σπίτι απόψε, βρες μια καλή δικαιολογία και μην πιέσεις τον εαυτό σου.

Ορισμένες φορές, αρκούν πολύ μικρές αλλαγές στην καθημερινότητα και τον τρόπο που σκεφτόμαστε για να κάνουμε τη ζωή μας πιο εύκολη. Γιατί να μην τις κάνεις κι εσύ;

Κι αφού μιλήσαμε για αλλαγές, δες εδώ τα 10 στοιχεία που αλλοιώνουν το χαρακτήρα σου και πώς να τα ελέγξεις για να είσαι περισσότερο συμπαθής και αγαπητή στους γύρω σου...