6 βήματα για να ξεπεράσεις τους φόβους σου

Γιατί όλα είναι στο μυαλό!
6 βήματα για να ξεπεράσεις τους φόβους σου



Ο φόβος είναι ένα αίσθημα που θα μπορούσε να χαρακτηριστεί σαν μια ψυχική ταραχή. Δεν μπορείς να τον διαχειριστείς εύκολα. Δημιουργείται συνήθως όταν αναμένεις να γίνει κάτι κακό. 

Ο φόβος είναι ο μεγαλύτερος εχθρός του ανθρώπου. Είναι τόσο δυνατός που μπορεί να κάνει τους ανθρώπους δειλούς, να τους κάνει να υποβιβάσουν τις επιθυμίες τους και τις δυνάμεις τους και να νιώσουν μικροί και ανίκανοι μπροστά σε αυτά που φοβούνται να αντιμετωπίσουν. 

Έχει πολλές μορφές εκδήλωσης με τις πιο συνηθισμένες να είναι η ντροπή,η  ζήλια, ο θυμός ακόμα και η αλαζονεία ή η περηφάνια. Κι αυτό συνήθως που προκαλεί το φόβο είναι η έλλειψη αυτοπεποίθησης. Γιατί άμα το καλοσκεφτείς ένας άνθρωπος που δεν έχει εμπιστοσύνη στον εαυτό του και δεν έχει καταλάβει την αξία του είναι πιο ευάλωτος και αδύναμος να αντιμετωπίσει όλες τις δύσκολες καταστάσεις. 

Ας το πάρουμε πιο απλά το θέμα και ας αρχίσουμε από τα βασικά. Κάνε την εξής ερώτηση στον εαυτό σου: Τι είναι αυτό που φοβάσαι περισσότερο αυτή τη στιγμή; Ποιος είναι ο φόβος που αν έφευγε από τη ζωή σου θα απελευθερωνόσουν και η ζωή σου θα βελτιωνόταν πραγματικά; Θα ένιωθες σαν να σου έφευγε ένα βάρος; 

Με αυτές τις ερωτήσεις θα κάνεις ένα βαθύ ξεκαθάρισμα όλων αυτών που φοβάσαι  και σε επιβαρύνουν ψυχικά. Αφού αναγνωρίσεις τους φόβους σου γιατί καμιά φορά δεν θέλεις ούτε να τους παραδεχτείς θα έχεις κάνει ήδη ένα βήμα.

Αυτό που πρέπει να βάλεις στο μυαλό σου είναι ότι ο φόβος είναι ένα συναίσθημα που πρέπει να υπάρχει και να βιώνουμε για να συντηρούμε το ένστικτό μας. Γι' αυτό άκουσε τον και άφησέ τον να σε οδηγήσει. 

Δεν μετριέται αυτό το αίσθημα. Δεν υπάρχει μεγάλος, μικρός. Από τη στιγμή που τον βιώνεις είναι τόσο έντονος που και μόνο που υπάρχει μέσα σου αρκεί.

Το πιο βασικό είναι να μην ξεγελάσεις τον εαυτό σου και τον κάνεις να πιστέψει πως δεν φοβάσαι τίποτα γιατί θα είναι ψέμα. Ίσως να έχεις μπερδέψει το άγχος με τον φόβο αλλά είναι το ίδιο. Το ένα πηγάζει από το άλλο.

Δες βήμα βήμα τι πρέπει να κάνεις για να ξεπεράσεις τους φόβους σου.

Βήμα 1ο
Πάρε μολύβι και στυλό και γράψε αυτά που φοβάσαι.

Βήμα 2ο
Αυτό που έγραψες είναι αλήθεια;

Βήμα 3ο
Μήπως πρέπει να σκεφτείς την τελευταία φορά που έγινε κάτι που φοβόσουν τι έγινε; Ήταν τόσο τρομερό τελικά; Μπορούσες να το διαχειριστείς;

Βήμα 4ο
Πως αντιδράς στην σκέψη ότι αυτό που φοβάσαι θα γίνει; Φρικάρεις; 

Βήμα 5ο
Σκέψου πως θα ήταν η ζωή σου χωρίς αυτή τη σκέψη και θα παίρνεις βαθιές αναπνοές.

Βήμα 6ο
Κάνε μεταστροφή της αρχικής σου δήλωσης. Όποιος και αν είναι ο φόβος σου βάλε στο μυαλό σου ότι θα τα καταφέρεις!
 

H Nάνσυ Μαλλέρου από το Join Us σου δείχνει τον τρόπο!

Δες ποιες είναι οι κακές συνήθειες που σου αυξάνουν το άγχος