Natalia Molchanova: Η καλύτερη δύτρια του κόσμου που δεν ανέβηκε ποτέ ξανά στην επιφάνεια του νερού

Οι δικοί της αλλά και όσοι την αναζήτησαν πιθανολογούν ότι είναι νεκρή. Κι αν ισχύει, ήταν μόλις 53 ετών.
Natalia Molchanova: Η καλύτερη δύτρια του κόσμου που δεν ανέβηκε ποτέ ξανά στην επιφάνεια του νερού



Είναι από αυτές τις ειδήσεις που όταν τις διαβάζεις, αμέσως σου έρχεται στο μυαλό να πεις "ειρωνεία της τύχης". Το όνομά της ίσως να μην το έχεις ξανακούσει. Αλλά η ιστορία της και ο τραγικός θάνατός (;) της ίσως να εμπνεύσουν πολλές αράδες, κάμποσα ντοκιμαντέρ και άλλες τόσες ταινίες. Είναι η Natalia Molchanova, η καλύτερη καταδύτρια του κόσμου, που βούτηξε για τελευταία φορά στη θάλασσα στις 2 Αυγούστου. Και δεν αναδύθηκε ποτέ ξανά.

Είναι ένα ηλιόλουστο πρωί, όταν η Νatalia φορά τη μωβ στολή της, ειδικά σχεδιασμένη για εκείνη (με χαμηλή πλευστότητα) για να μπορεί να πηγαίνει βαθιά με την πρώτη αναπνοή. Παρέα με το γιο και τους φίλους της, κάνουν βόλτα με το σκάφος στη Θάλασσα των Βαλεαρίδων, σε ένα νησί κοντά στην Ibiza. Η Natalia είναι έτοιμη για την πρώτη βουτιά. Ανεβαίνοντας, αποφασίζει ότι θα πάει λίγο πιο κάτω, σε βάθος πάντα που δεν αποτελούσε υπέρβαση. Το "μωβ μαγιό" ξαναβουτά. Και χάνεται. 

Η δύτρια δεν ανεβαίνει ξανά στην επιφάνεια της θάλασσας. Ο γιος και η τριμελής παρέα της καταλαβαίνουν ότι ο χρόνος που έχει περάσει από τη στιγμή που βούτηξε, είναι πλέον ανησυχητικός. Φορούν τις μπουκάλες τους και βουτούν. Μάταια. Ειδοποιούν το λιμενικό. Δύτες, ένα σωστικό ελικόπτερο και ένα υποβρύχιο ρομπότ ανίχνευσης (που φθάνει μέχρι και 500 μέτρα βάθος), την αναζητούν μέχρι αργά το βράδυ. Και πάλι μάταια. Οι έρευνες συνεχίζονται και την επομένη. Χωρίς κανένα αποτέλεσμα. 

Την τρίτη μέρα των ερευνών έρχεται η ανακοίνωση από τον Kimmo Lahtinen, πρόεδρο της Παγκόσμιας Ένωσης Ελεύθερων Καταδύσεων (AIDA): "Ήταν η superstar της ελεύθερης κατάδυσης και όλοι πιστεύαμε ότι τίποτα δεν θα μπορούσε να της συμβεί στο βυθό. Αλλά δεν υπολογίσαμε ότι παίζουμε με τον ωκεανό. Κι όταν παίζεις με τον ωκεανό ξέρεις ποιος είναι ο ισχυρότερος".

Η Natalia Molchanova, καταγόμενη από τη Ρωσία, πριν γίνει δύτρια, ήταν κολυμβήτρια σε επίπεδο πρωταθλητισμού. Κάποια στιγμή εγκατέλειψε το κολύμπι για να κάνει οικογένεια. Η αγάπη της όμως για το νερό, την έστρεψε αυτή τη φορά στη θάλασσα. Και έγινε η καλύτερη. Όχι της χώρας της. Του κόσμου. Το ράφι της κοσμούν 23 παγκόσμιοι τίτλοι και 41 παγκόσμια ρεκόρ (έχει φτάσει μέχρι τα 237 μέτρα σε 9 λεπτά και 2 δευτερόλεπτα).

"Η ελεύθερη κατάδυση δεν είναι απλώς ένα sport. Είναι ο τρόπος να καταλάβουμε τον κόσμο. Κατεβαίνοντας στο βυθό, γινόμαστε ένα με τον άγνωστο αλλά πραγματικό κόσμο".

Κανείς δεν ξέρει τι συνέβη εκεί κάτω κι αυτή η γυναίκα δεν επέστρεψε ποτέ από τον κόσμο, που γνώριζε τόσο καλά. Δαγκώθηκε από καρχαρία; Την παρέσυρε κάποιο ρεύμα; Έχασε απλώς τις αισθήσεις της; Η ερώτηση (μάλλον) θα μείνει αναπάντητη. 

Αντ' αυτής, θα κρατήσουμε τα λόγια του γιου της. "Φαίνεται πως θα μείνει για πάντα στη θάλασσα. Νομίζω ότι αυτό θα της άρεσε".

Δες εδώ την ιστορία του αμφιλεγόμενου θανάτου της Marilyn Mοnroe.