Έκτακτο: Ηλιακή καταιγίδα μεγάλης ισχύος πλήττει επικοινωνίες και δορυφορικά συστήματα!

Αντίο σε υπηρεσίες GPS, σήμα τηλεφώνου και ηλεκτροδότηση μέχρι 3 ημέρες!
Έκτακτο: Ηλιακή καταιγίδα μεγάλης ισχύος πλήττει επικοινωνίες και δορυφορικά συστήματα!



Σύμφωνα με τη βρετανική υπηρεσία καιρού μέσα στο επόμενο 12άωρο αναμένεται τεράστια έκρηξη υψηλής ενεργειακής ισχύος από την επιφάνεια του ήλιου. Η έκτακτη ανακοίνωση προειδοποιεί ότι η ηλιακή καταιγίδα πρέπει να αντιμετωπιστεί από το κοινό όπως κάθε άλλη φυσική καταστροφή καθώς ανάμεσα στις συνέπειες της περιλαμβάνονται η διατάραξη των δικτύων μεταφορών, των δορυφορικών συστημάτων και της ηλεκτρικής ενέργειας.

Κι αν, προς στιγμήν σκέφτηκες «Σιγά, τι με νοιάζει εμένα», να σου θυμίσουμε ότι αυτό θα σημαίνει αντίο κινητό, αντίο ρεύμα για να φορτίσεις το κινητό και να δεις ή να ανάψεις το air condition, και κυρίως ανυπολόγιστα προβλήματα στις αερομεταφορές, τη ναυσιπλοΐα, ακόμη και τη μετακίνηση σου με τα μέσα συγκοινωνίας!

Βέβαια, μην πανικοβάλλεσαι! Δεν έφτασε και η Δευτέρα Παρουσία. Με μια δεύτερη πιο προσεκτική ανάγνωση, υπάρχει κίνδυνος για τρεις περίπου ημέρες να επηρεαστούν όλα τα μέσα που απαιτούν για την κίνηση τους υπηρεσίες GPS. Από την άλλη σταθερή και κινητή τηλεφωνία αναμένεται ότι δεν θα πληγούν, αν και μέχρι στιγμής δεν είναι και τόσο σίγουροι-απλά βασίζονται σε υπολογισμούς. Ενώ, οι δορυφορικές κι ασύρματες επικοινωνίες υψηλής συχνότητας, όπως αυτές που χρησιμοποιούνται στην ναυτιλία και τα αεροσκάφη, να «πέσουν» για αρκετές ημέρες. Ακόμα, τα ηλεκτρικά δίκτυα αναμένεται να οδηγηθούν σε πληθώρα black out σε πολλές περιοχές.

Επιπλέον, το έγγραφο προειδοποιεί ότι το πιο επιβλαβές στοιχείο της ηλιακής καταιγίδας είναι η μαζική έκρηξη τεράστιων ποσοτήτων σωματιδίων υψηλής ενέργειας στο διάστημα. Συγκεκριμένα «Σε περίπτωση που η δραστηριότητα αυτή κατευθυνθεί προς τη Γη υπάρχει η πιθανότητα να προκληθούν ένα ευρύ φάσμα επιπτώσεων. Αυτά περιλαμβάνουν από την απώλεια ρεύματος, τη διατάραξη των αερομεταφορών, την απώλεια της επικοινωνίας και τη διατάραξη (ή ζημία) των δορυφορικών συστημάτων μέχρι επιπτώσεις στην υγεία».

Αν αναρωτιέσαι, τι στο καλό είναι οι ηλιακές καταιγίδες, σκέψου μεγάλες εκρήξεις λιωμένων υλικών σε εκατομμύρια βαθμούς Κελσίου, πρόσθεσε τώρα κάποια δις από συμπιεσμένα θανατηφόρα αέρια να πετάγονται παντού μαζί με την έκλυση τόσης ενέργειας, ακτινοβολίας και θερμότητας που αν βρισκόσουν έξω από την ατμόσφαιρα της γης θα ψηνόσουν σε κλάσματα δευτερολέπτου.

Αυτές οι ηλιακές καταιγίδες, ή ηλιακοί άνεμοι αλλιώς, ποικίλλουν σε συχνότητα ανάλογα τη δραστηριότητα του ήλιου και συχνά οι εκρήξεις κατευθύνονται μακριά από τη Γη. Ωστόσο, τα σοβαρά ηλιακά φαινόμενα απειλούν τη Γη κάθε 100 χρόνια περίπου. Το τελευταίο αντίστοιχο γεγονός που έπληξε τη Γη ήταν το 1859 και θεωρείται ως μια από τις μεγαλύτερες της τελευταίας μισής χιλιετίας. Όμως, εκείνη την εποχή η τεχνολογία ήταν ακόμα σχετικά υπανάπτυκτη, παρόλο που τα τηλεγραφικά συστήματα σε όλο τον κόσμο έκλεισαν και στους πυλώνες τους υπήρξαν από μικρούς σπινθήρες μέχρι μεγάλες εκρήξεις και φωτιές.

Τον Μάρτιο που μας πέρασε μια μεγάλη ηλιακή καταιγίδα έβγαλε νοκ άουτ ραδιοφωνικές μεταδόσεις σε ορισμένα μέρη του κόσμου. Έτσι, τώρα η βρετανική υπηρεσία καιρού για να προλάβει τις συνέπειες δήλωσε ότι το κοινό πρέπει να είναι προετοιμασμένο. Χρειάζονται 18 ώρες για να φτάσουν στη γη τα σωματίδια κι η ακτινοβολία, αλλά το πιθανότερο είναι ότι από τις πρώτες 12 ώρες θα υπάρξουν οι πρώτες παρατηρήσεις των συνεπειών της ηλιακής καταιγίδας.

Ιδιαίτερη προσοχή πρέπει να δείξουν οι χώρες που βρίσκονται σε υψηλό γεωγραφικό πλάτος, με μεγάλη ακτογραμμή και γεωλογία. Όπως είναι και η Ελλάδα.

Για την πρόληψη των διακοπών ρεύματος, η έκτακτη ανακοίνωση προτρέπει το κοινό να εφοδιαστεί με κεριά και φακούς, καθώς και να ελέγχουν τα υδραυλικά συστήματα που για τη λειτουργία τους απαιτούν ρεύμα ώστε να αποφευχθούν άλλες καταστροφές όπως πλημμύρες. Οι οδηγοί καλό θα είναι να έχουν μαζί τους χάρτες, ενώ αναμένεται να υπάρξουν καθυστερήσεις σε παραδόσεις και μεταφορές.

Τέλος, οι εταιρείες και οι υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης καλούνται να εκπονήσουν σχέδια μελέτης και πρόληψης για να προλάβουν τον πανικό της τελευταίας στιγμής.

ΥΓ. Κρατάς μυστικό; Κοίτα πόσο όμορφα φαίνεται ένας ηλιακός άνεμος από την επιφάνεια της γης! Ναι, είναι το γνωστό σε όλους μας Βόρειο Σέλας!

Το μυστήριο της γης και του διαστήματος δεν θα πάψει ποτέ να μας μαγεύει όσα άστρα κι αν υπάρχουν. Όμως, τί γίνεται με το φεγγάρι; Δες ΕΔΩ!