Apollo 11: Οι θεωρίες συνωμοσίας για την προσελήνωση στο φεγγάρι το 1969

Οι θεωρίες συνωμοσίας, οι Σοβιετικοί, ο Stanley Kubrick και 10 αποδείξεις της ιστορικής απάτης!
Apollo 11: Οι θεωρίες συνωμοσίας για την προσελήνωση στο φεγγάρι το 1969



Σαν σήμερα, 24 Ιουλίου του 1969 όλος ο πλανήτης παρακολουθεί με κομμένη την ανάσα την επιστροφή της αποστολής Apollo 11 από το φεγγάρι σε απευθείας σύνδεση στις τηλεοράσεις τους. Ο Neil Armstrong πατάει για πρώτη φορά στη σελήνη με την ατάκα «ένα μικρό βήμα για τον άνθρωπο, κι ένα τεράστιο βήμα για την ανθρωπότητα» να γίνεται ιστορική. Πλέον είναι γεγονός: πατήσαμε στο φεγγάρι και η Αμερική κέρδισε τον αγώνα του διαστήματος! Το είδαμε, το ακούσαμε, το διδαχθήκαμε στο σχολείο. Όμως, είναι έτσι; Όντως πήγε ο άνθρωπος στο φεγγάρι το 1969; Ή ήταν μια καλοστημένη πλεκτάνη των Αμερικάνων; Γυρίστηκε σε στούντιο; Το σκηνοθέτησε ο Stanley Kubrick; Τελικά τι έγινε;

Πως ξεκίνησαν οι θεωρίες συνωμοσίας

Το άνθος του κακού ήταν η έκδοση του πρώτου βιβλίου για το συγκεκριμένο θέμα με τίτλο «Ποτέ δεν πήγαμε στο φεγγάρι: Η απάτη 30 δις δολαρίων της Αμερικής», το 1974, δύο χρόνια μετά το τέλος του προγράμματος των αποστολών στο φεγγάρι, από τον Bill Kaysing, Εξειδικευμένο συντάκτη τεχνολογίας της εταιρείας Rocketdyne, που έφτιαξε του κινητήρες F-1 που χρησιμοποιήθηκαν στον πύραυλο Saturn V.

Το βιβλίο έβριθε υπαινιγμών και σχολίων για την εξαπάτηση της υφηλίου από την Αμερική, δίνοντας έτσι το έναυσμα για την άνθιση κάθε είδους πιθανού σεναρίου. Άλλωστε, το έλεγε το βιβλίο: μια επανδρωμένη αποστολή στο φεγγάρι θα είχε ποσοστό επιτυχίας 0.0017%. Οπότε γιατί να προσπαθήσει η NASA; Θα ήταν απείρως πιο εύκολο να το σκηνοθετήσει!

Στη συνέχεια, η παραθρησκευτική οργάνωση Flat Earth Society (πιστεύουν ότι η γη είναι επίπεδη) ήταν από τους πρώτους οργανισμούς που κατηγόρησαν ευθέως την NASA, υποστηρίζοντας ότι η προσσελήνωση ήταν ψεύτικη και ήταν έργο του Hollywood σε συνεργασία με τον Walt Disney, βασισμένο σε σενάριο του Arthur C. Clarke (Λογικά, θα τον ξέρεις από την Οδύσσεια του Διαστήματος) και σκηνοθεσία Stanley Kubrick.

Στο λυκόφως των συνωμοσιολόγων

Υπάρχουν πάνω από 20 περιπτώσεις καταγεγραμμένων προσπαθειών με βιβλία, δοκίμια κι άρθρα που προσπάθησαν να αποδείξουν ότι τελικά ποτέ δεν προσσεληνωθήκαμε στο φεγγάρι. Το ζήτημα απασχόλησε ανθρώπους από όλα τα μήκη και τα πλάτη της γης, κάθε ηλικίας και βασίστηκε σε αλλοιωμένες φωτογραφίες, παραποιημένα στοιχεία και μικρές λεπτομέρειες ετερόκλητες ως προς το μεταξύ σύνολο των ντοκουμέντων.

Γιατί να πουν ψέματα ΗΠΑ και NASA;

Πριν προχωρήσουμε στα σενάρια που έχουν δει κατά καιρούς το φως της δημοσιότητας, μια γρήγορη ματιά στα κίνητρα της Αμερικής και της NASA θα σε προϊδεάσει καταλλήλως.

  • Ο αγώνας του διαστήματος

Είμαστε στην εποχή του Ψυχρού Πολέμου, που ξεκίνησε μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο και έληξε επίσημα το 1991 με τη διάλυση της Σοβιετικής Ένωσης. Εκτός από τα πυρηνικά όπλα, ο αγώνας του διαστήματος ήταν ένα από τα θέματα για τα οποία ΗΠΑ και Ρωσία κονταροχτυπιόνταν. Έστελναν οι Αμερικάνοι δορυφόρους μη επανδρωμένους; Έστελναν και οι Ρώσοι ζώα στο διάστημα. Ένα εντελώς περιττό παιχνίδι εντυπώσεων και στρατηγικής αξίας πολλών δισεκατομμυρίων.

Οι ΗΠΑ έπρεπε να κερδίσουν σε κάθε περίπτωση. Άλλωστε το είχε υποσχεθεί και ο πρόεδρος JFK σε λόγο του το 1962 τονίζοντας ότι ήταν στόχος της Αμερικής γιατί είναι μαθημένη στα δύσκολα! Έτσι, τι πιο εύκολο να το σκηνοθετήσουν.

Από πολιτικής πλευράς, θα ήταν μια πολύ ριψοκίνδυνη απόφαση, αν τελικά ευσταθούσε. Καθώς το πολιτικός κόστος για την Αμερική θα ήταν δυσβάσταχτο-μην ξεχνάς τι επικρατεί στην παγκόσμια πολιτική σκηνή που οι ισορροπίες κρέμονταν από μια πολύ λεπτή κλωστή.

  • Το κύρος και οι χρηματοδοτήσεις στη NASA

Λέγεται ότι η NASA σκηνοθέτησε τόσο την προσσελήνωση του ’69 όσο και τις υπόλοιπες των επόμενων ετών για να αποφύγει την ταπείνωση και να διασφαλίσει τη χρηματοδότηση από την πολιτεία. Η NASA συγκέντρωσε το ποσό των 30 δις δολαρίων για να πάει στο φεγγάρι, και σύμφωνα με το βιβλίο του Kaysing χρησιμοποιήθηκαν για να κρατηθούν πολλά στόματα κλειστά.

Ο κύριος λόγος για αυτό το κίνητρο είναι και πάλι η υπόσχεση του JFK ότι πριν κλείσει η δεκαετία ο άνθρωπος θα έχει πάει στο φεγγάρι και θα έχει επιστρέψει με ασφάλεια στη γη.

Όντως η NASA είχε ταπεινωθεί δημόσια σε μεγάλο βαθμό εγείροντας δυσαρέσκεια από την αντιπολίτευση όταν έχασαν ολόκληρο το πλήρωμα του Apollo 1 σε δοκιμαστική εκτόξευση, και συνεπώς έπρεπε να αναπληρώσουν το χαμένο έδαφος.

  • Ο πόλεμος στο Βιετνάμ

Ο αγώνας του διαστήματος θεωρήθηκε ότι ήταν ένα μέσο χειραγώγησης της μάζας από τις φρικτές συνέπειες που είχε για την κοινωνία και την οικονομία της Αμερικής ο πόλεμος στο Βιετνάμ. Κάτι που βρίσκει πρόσφορο έδαφος αφού οι επανδρωμένες αποστολές στο διάστημα λήγουν την ίδια στιγμή με τον πόλεμο.

Στην πραγματικότητα, το τέλος των αποστολών δεν ήταν και τόσο ξαφνικό και σε καμία περίπτωση δεν συνδεόταν με το Βιετνάμ. Για την ακρίβεια, ο προϋπολογισμός του πολέμου ήταν κάτι που έπρεπε η NASA να ανταγωνιστεί, καθώς τα χρήματα για τις αποστολές της έφτασαν στο ζενίθ τους το 1966 ενώ είχαν μειωθεί κατά 42,3% μέχρι το 1972.

Θεωρίες συνωμοσίας

Κοσμικές ακτίνες, εκρήξεις διαστημικής ύλης, ηλιακές εκρήξεις κι άνεμοι, ραδιενεργές ζώνες αστρικής ύλης κι έλλειψη της κατάλληλης τεχνολογίας αποτέλεσαν μέρος της επιχειρηματολογίας για να αποδείξουν πολλοί από τους δύσπιστους ότι τελικά η προσσελήνωση δεν συνέβη ποτέ. Ή τελοσπάντων συνέβη σε κάποια άλλη χρονική στιγμή. Ίσως και καθόλου.

10 αποδείξεις ότι η προσσελήνωση ήταν μια από τις μεγαλύτερες πολιτικές πλάνες της ιστορίας!

1. Ο κυματισμός της αμερικάνικης σημαίας

Οι θεωρητικοί της συνωμοσίας έχουν επισημάνει ότι, κατά την πρώτη προσσελήνωση που προβλήθηκε ζωντανά στην τηλεόραση, οι θεατές μπορούσαν να δουν καθαρά τη σημαία να κυματίζει τη στιγμή που ο Neil Armstrong και ο Buzz Aldrin τη στερέωναν.

Το προφανές πρόβλημα εδώ είναι ότι δεν υπάρχει αέρας στην ατμόσφαιρα του φεγγαριού, και ως εκ τούτου δεν υπάρχει άνεμος για να προκαλέσει τους κυματισμούς. 

Αμέτρητες εξηγήσεις έχουν δοθεί για αυτό το ανεξήγητο φαινόμενο, με τη NASA να υποστηρίζει ότι φαίνεται έτσι γιατί είχε τσαλακωθεί όπως την είχαν φυλαγμένη οι αστροναύτες!

2. Η έλλειψη κρατήρα πρόσκρουσης

Ο ισχυρισμός έχει ως εξής: Αν η NASA είχε όντως πάει στο φεγγάρι, θα υπήρχε ένας κρατήρας από την έκρηξη των μηχανών του αεροσκάφους. Σε όλα τα πλάνα βίντεο ή φωτογραφίες της προσσελήνωσης, κανένας κρατήρας δεν είναι ορατός, σχεδόν σαν η μονάδα να είχα απλά τοποθετηθεί εκεί με άκρα προσοχή! Ακόμα, η επιφάνεια του φεγγαριού που καλύπτεται από λεπτή σεληνιακή σκόνη, δεν φαίνεται καν να αναταραχθεί ή μετατοπιστεί στα φωτογραφικά ντοκουμέντα.

Η NASA υποστηρίζει ότι η μονάδα χρειάστηκε σημαντικά λιγότερη ώθηση στις συνθήκες χαμηλής βαρύτητας του φεγγαριού σε σχέση με τη Γη. Η επιφάνεια της ίδιας της σελήνης είναι συμπαγής βραχώδης, κι ένας κρατήρας πιθανότατα δεν θα ήταν εφικτός έτσι κι αλλιώς.

3. Πολλαπλές πηγές φωτός

Στο φεγγάρι υπάρχει μόνο μια ισχυρή πηγή φωτός κι αυτή δεν είναι άλλη από τον ήλιο. Οπότε είναι λογικό να υποθέσουμε ότι όλες οι σκιές πρέπει να είναι μεταξύ τους παράλληλες. Όμως, αυτό δεν συνέβη. Στα βίντεο και τις φωτογραφίες φαίνονται πεντακάθαρα τις σκιές να πέφτουν σε διαφορετικές κατευθύνσεις.

Οι συνωμοσιολόγοι λένε ότι αυτό σημαίνει την ύπαρξη πολλών διαφορετικών πηγών φωτός, υπονοώντας ότι γυρίστηκε σε κινηματογραφικό στούντιο με προβολείς.

Η NASA έχει προσπαθήσει να κατηγορήσει μέχρι και το ανώμαλο έδαφος του φεγγαριού για τις περίεργες σκιάσεις-προκαλώντας έκπληξη και γέλιο.

4. Η ζώνη ακτινοβολίας Van Allen

Για να φτάσουν στο φεγγάρι, οι αστροναύτες έπρεπε να διασχίσουν τη λεγόμενη ραδιενεργή ζώνη ακτινοβολίας, Van Allen. Αυτό το σημείο που είναι σαν ζώνη, παραμένει σταθερή σχεδόν πάντα στο ίδιο σημείο από το μαγνητικό πεδίο της γης.

Οι συνωμοσιολόγοι ισχυρίζονται ότι τα τεράστια επίπεδα ακτινοβολίας θα είχαν ψήσει ζωντανούς τους καθ 'οδόν προς το φεγγάρι αστροναύτες, παρά τα στιβαρά στρώματα αλουμινίου που κάλυπταν το εσωτερικό και το εξωτερικό του διαστημοπλοίου.

Η NASA προσπάθησε να καταρρίψει αυτό το επιχείρημα, υπογραμμίζοντας το σύντομο χρονικό διάστημα που χρειάστηκαν οι αστροναύτες να διασχίσουν τη ζώνη -που σημαίνει ότι πήραν μόνο πολύ μικρές δόσεις ακτινοβολίας.

5. Η απροσδιόριστη αντανάκλαση

Τι είναι αυτό το μυστήριο αντικείμενο που αντανακλάται στο κράνος του αστροναύτη; Φαίνεται να κρέμεται από ένα σκοινί ή καλώδιο χωρίς λόγο ύπαρξης, οδηγώντας στο συμπέρασμα ότι πρόκειται για προβολέα γυρισμάτων.

Η ομοιότητα είναι αμφισβητήσιμη λόγω της κακής ανάλυσης της εικόνας, αλλά το μυστήριο γιατί κάτι αιωρείται στον αέρα (που όπως είδαμε πριν δεν υπάρχει) του φεγγαριού παραμένει!

6. Η απουσία αστεριών

Ένα ακαταμάχητο επιχείρημα για την απάτη της προσσελήνωσης είναι η παντελής έλλειψη άστρων σε οποιοδήποτε από τα φωτογραφικά και βίντεο ντοκουμέντα. Δεν υπάρχουν σύννεφα στο φεγγάρι, οπότε τα αστέρια είναι διαρκώς ορατά και αισθητά φωτεινότερα από ότι τα βλέπουμε από τη γήινη ατμόσφαιρα. Το επιχείρημα υποστηρίζεται από το γεγονός ότι η NASA θα ήταν αδύνατο να καταγράψει τις ακριβείς θέσεις όλων των άστρων στο σκηνικό χωρίς να φαίνεται ψεύτικο, και ως εκ τούτου, τα…παρέλειψε, με τη δικαιολογία της χαμηλής φωτογραφικής ανάλυσης.

Σε ορισμένες από τις φωτογραφίες υψηλής ποιότητας, ωστόσο εξακολουθούν να υπάρχουν αστέρια εμφανή. Σίγουρα περίεργο, αν σκεφτείς ότι μπορείς να φωτογραφήσεις τα αστέρια από τη Γη με πολύ χαμηλότερης ποιότητας μηχανήματα και να εξακολουθούν να φαίνονται.

7. Ο βράχος με το C

Μια από τις πιο διάσημες φωτογραφίες από την προσσελήνωση δείχνει ένα βράχο στο φόντο με το γράμμα "C" χαραγμένο σε αυτό. Το γράμμα φαίνεται να είναι σχεδόν απόλυτα συμμετρικό, που σημαίνει ότι είναι απίθανο να είναι ένα φυσικό φαινόμενο. Λέγεται ότι ο βράχος χρησιμοποιήθηκε ως μέρος του σκηνικού, με το "C" να είναι πάνω του για να διευκολύνει το κινηματογραφικό συνεργείο στην τοποθέτηση του. Μια πιθανή λάθος κίνηση ενός μέλους του συνεργείου, εξέθεσε το σημαδάκι αυτό προς την κάμερα.

Η NASA, πάλι, έχει δώσει αντικρουόμενες δικαιολογίες. Από τη μία, κατηγορεί τους υπεύθυνους για την εμφάνιση των φιλμ ότι το πρόσθεσαν για…πλάκα (!), κι από την άλλη λέει ότι μάλλον μπορεί να ήταν κάποια τρίχα (!!) που έπεσε κατά λάθος στο σκοτεινό θάλαμο εμφάνισης των φιλμ!

8. Οι σταυροί στα φωτογραφικά ντοκουμέντα

Οι κάμερες που χρησιμοποιούσαν οι αστροναύτες για την προσσελήνωση είχαν μια πληθώρα σταυρών για να τους βοηθάνε στην κλίμακα και την εστίαση, κι αποτυπώνονται σε όλες τις φωτογραφίες. Σε μερικές από τις εικόνες, οι σταυροί αυτοί φαίνεται να είναι πίσω από αντικείμενα, ενδεικτικό ότι έχουν υποστεί επεξεργασία. Η παραπάνω φωτογραφία δεν είναι μεμονωμένο περιστατικό.

Οι άπιστοι Θωμάδες υποστηρίζουν ότι η NASA εκτύπωσε τα τεχνητά αντικείμενα πάνω από ένα κανονική φωτογραφία του φεγγαριού για να σκηνοθετήσουν την προσσελήνωση.

9. O ίδιος ο Buzz Aldrin παραδέχθηκε με tweet του ότι η προσσελήνωση του Apollo 11 ήταν σκηνοθετημένη!

Ένας από τα τρία μέλη του πληρώματος της ιστορικής αποστολής του Apollo 11 επιβεβαίωσε ότι η αποστολή ήταν ψεύτικη και ότι τα βίντεο ήταν γυρισμένα σε σκηνικά προσομοίωσης. Συγκεκριμένα είχε παραδεχθεί σε ένα ολιγόλεπτο βίντεο που είχε ανεβάσει «Το Apollo 11 δεν ήταν αλήθεια. Τίποτα από αυτά δεν ήταν. Ντρέπομαι που το λέω, αλλά δεν μπορώ άλλο να το κρύβω, Ήταν σκηνοθετημένο. Σε σκηνικά όπως αυτά που χρησιμοποιούν για τις ταινίες στο Hollywood. Τότε στα 60s, οι ΗΠΑ ανταγωνίζονταν τη Ρωσία για την πρωτοκαθεδρία στον αγώνα του διαστήματος. Φοβόμασταν ότι οι Σοβιετικοί θα μας νικούσαν, έτσι αποφασίσαμε να σκηνοθετήσουμε όλο το γεγονός, μόνο και μόνο για να μπορούμε να λέμε ότι ήμασταν καλύτεροι από αυτούς».

Λέγεται ότι η CIA απαίτησε από το Twitter να σβήσει το τιτίβισμα αυτό του Buzz Aldrin, αλλά ευτυχώς ζούμε στην εποχή της τεχνολογίας και τα πάντα μένουν!

10. Το σενάριο Stanley Kubrick 

Αυτή η υπόθεση θέλει τον αναγνωρισμένο σκηνοθέτη Stanley Kubrick να προσεγγίστηκε από την αμερικανική κυβέρνηση για να στήσει την προσσελήνωση. Υπάρχουν δύο παρακλάδια σε αυτήν τη θεωρία. Το ένα υποστηρίζει ότι ο Kubrick προσεγγίστηκε μετά την κυκλοφορία της Οδύσσειας του Διαστήματος (που κυκλοφόρησε το 1968, έναν χρόνο πριν την προσσελήνωση), καθώς η NASA είχε εντυπωσιαστεί κι εκτίμηση την ρεαλιστική απόδοση των διαστημικών σκηνών. Το άλλο θέλει τον Kubrick μισθωμένο στην υπηρεσία της Αμερικής να έχει σκηνοθετήσει την προσσελήνωση πολύ πριν την ταινία του και η ταινία απλά ήταν μια πρόβα για εκείνον.

Λοιπόν, με τι αποδεικτικά στοιχεία θα μπορούσαν να στηριχθούν τα παραπάνω; Προφανώς, αν έχεις δει την ταινία του Kubrick «The Shining» μπορείς να βρεις πάρα πολλά κρυμμένα μηνύματα που μαρτυρούν τη συμμετοχή του σε αυτή την πλεκτάνη. Το πιο προφανές όλων είναι το αναμνηστικό μπλουζάκι από την αποστολή του Apollo 11 που φοράει το παιδάκι σε μια σκηνή. Άλλο υποτιθέμενο στοιχείο είναι το μήνυμα που βρίσκεται δαχτυλογραφημένο στη γραφομηχανή του Jack Nicholson “All work and no play makes Jack a dull boy” (=η σκληρή δουλειά τρώει τον αφέντη), στο οποίο η λέξη “all” μπορεί να θεωρεί ότι αποδίδει τα αρχικά της αποστολής A11 ή Apollo 11.

Αν δεν έχεις πειστεί ακόμα, ο Kubrick έδωσε στο μυστήριο δωμάτιο ξενοδοχείου τον αριθμό 237. Μάντεψε πόσα μίλια απέχει το φεγγάρι: 238.000. Έτσι, διαίρεσε το με χίλια, αφαιρώντας 1, κι έχεις την τέλεια απόδειξη αυτής της συνωμοσίας μπροστά στα μάτια σου!