Θρήνος στον κόσμο της μόδας: Πέθανε ο Oscar de la Renta

Την τελευταία του πνοή άφησε ο διάσημος Δομινικανός σχεδιαστής σε ηλικία 82 ετών, καθώς έχασε τη “μάχη” με την επάρατη νόσο.
Θρήνος στον κόσμο της μόδας: Πέθανε ο Oscar de la Renta



Ο Oscar de la Renta, ένας από τους μεγαλύτερους σχεδιαστές παγκοσμίως, δεν είναι πια κοντά μας. “Έφυγε” χτυπημένος από τον καρκίνο σε ηλικία 82 ετών, σκορπώντας θλίψη στις πασαρέλες.

Γεννημένος στις 22 Ιουλίου του 1932, ο Oscar Aristides de la Renta (όπως ήταν το πλήρες όνομα του), ο διάσημος σχεδιαστής έφυγε στα 18 του χρόνια με προορισμό τη Μαδρίτη. Εκεί σπούδασε ζωγραφική, στην ακαδημία San Fernando, ωστόσο η αγάπη για το σχέδιο και την μόδα τον κέρδισε.

Πολύ γρήγορα το ταλέντο του αναγνωρίστηκε από τους ισπανικούς οίκους μόδας, ωστόσο η φήμη του εξαπλώθηκε άμεσα και έξω από την Ιβηρική Χερσόνησο. Συνεργάστηκε το 1963 με την (τότε) διευθύντρια της Vogue, Diana Vreeland, η οποία του έδωσε την ευκαιρία να γνωριστεί με τους μεγάλους οίκους μόδας. Ο Δομινικανός σχεδιαστής συνεργάστηκε με την Jane Derby και όταν εκείνη πέθανε το 1965 ο de la Renta ανέλαβε τον οίκο μόδας, τον οποίο διατήρησε μέχρι και σήμερα.

Ο... σουλτάνος του suave, όπως τον αποκαλούσαν, είχε κερδίσει 2 βραβεία Coty (τα oscar της μόδας για τις ΗΠΑ) το 1967 και το 1968, 2 American fashion critic's awards ενώ το 2000 και το 2007 του απονεμήθηκε το βραβείο Fashion Designers Designer of the Year Award . Έχει λάβει παγκοσμίως τιμές για το έργο του.

Ο de la Renta δεν έγινε ποτέ πατέρας, ωστόσο οι σύζυγοι του είχαν παιδιά τα οποία και δέχτηκε σαν δικά του. Το 1967 παντρεύτηκε την Françoise de Langlade, με την οποία έμεινε μαζί μέχρι το θάνατο της το 1983. Το 1989 παντρεύτηκε για δεύτερη φορά, την σχεδιάστρια μόδας Annette Engelhard, η οποία έφυγε και αυτή πριν λίγους μήνες από τη ζωή.

Ο Oscar de la Renta, λάνσαρε το 1977 και το άρωμα Oscar στην αγορά αλλά και σειρά κοσμημάτων το 2001. Το 2006 διαγνώστηκε με καρκίνο, έδωσε τη μάχη του και φάνηκε να την κερδίζει. Άφησε την τελευταία του πνοή στο σπίτι του στο Κent του Connecticut σε ηλικία 82 ετών.

Έχει δημιουργήσει τουαλέτες για την πριγκίπισσα Diana, την Jackie Kennedy, την Hilary Clinton, την θρυλική Audrey Hepburn, την Michelle Obama μεταξύ άλλων ενώ τελευταία του δημιουργία ήταν το νυφικό που φορούσε η Amal Alamuddin στον γάμο της με τον George Clooney τον περασμένο μήνα στη Βενετία...

Το twitter κατακλύστηκε άμεσα από μηνύματα celebrities για το θάνατο του θρυλικού σχεδιαστή, με την Taylor Swift να αναφέρει χαρακτηριστικά "Ο αγαπημένος μου σχεδιαστής πέθανε.Oscar ήταν τιμή μου που φόρεσα τις δημιουργίες σου". Στο ίδιο μήκος κύματος και το tweet του super model, Karlie Kloss: "Ο κόσμος έχασε έναν από τους πιο ξεχωριστούς ανθρώπους. Σε ευχαριστώ για τη βοήθεια Oscar..."