Σαϊεντολογία: Οι εκβιασμοί, τα βασανιστήρια και τα μυστικά του John Travolta

Μετά από αυτό το στόρι δεν θα ξαναακούσεις με τον ίδιο τρόπο Queen.
Σαϊεντολογία: Οι εκβιασμοί, τα βασανιστήρια και τα μυστικά του John Travolta



Πολύ μεγάλη συζήτηση γίνεται αυτές τις ημέρες γύρω από τη θρησκεία των celebrities, τη Σαϊεντολογία με αφορμή το πρωτοσέλιδο του σκανδαλοθηρικού περιοδικού «Star» και την αποκάλυψη της 30χρονης σχέσης του John Travolta με τον Tom Cruise. Δεν είναι όμως μόνο το εξώφυλλο που μας εξάπτει για άλλη μια φορά την περιέργεια για τη συγκεκριμένη θρησκεία. 

Την περασμένη Κυριακή, το Αμερικανικό κανάλι HBO μετέδωσε ένα ντοκιμαντέρ που μπαίνει στα άδυτα των Σαϊεντολόγων και προχωράει σε σοβαρές αποκαλύψεις που θα κάνουν κάποιους να χάσουν τον ύπνο τους. Ο λόγος για το «Going Clear: Scientology and the Prison of Belief» που σκηνοθέτησε ο Alex Gibney και βασίζεται στο ομώνυμο βιβλίο του δημοσιογράφου Lawrence Wright.

Μεταξύ άλλων, στην ταινία αναφέρεται ότι οι Σαϊεντολόγοι εκβιάζουν τον John Travolta ο οποίος ναι μεν θέλει να φύγει από την αίρεση, όμως παραμένει καθώς τον απειλούν με «καταστροφικό υλικό» που έχουν στη διάθεσή τους από τις συνεδρίες. Λέγεται μάλιστα ότι στις συνεδρίες του τοποθετήθηκαν κρυφές κάμερες, καθώς ο ίδιος δεν ήθελε να καταγράφονται οι εξομολογήσεις του. 

Δεν είναι βέβαια ο μοναδικός άνθρωπος ο Travolta που θεωρείται ότι απειλείται καθώς στο ντοκιμαντέρ γίνεται λόγος για βασανιστήρια και εκβιασμούς που έχουν σχέση και με τις οικογένειες των μελών. 

Κάτι επίσης που έχει ακουστεί και στο παρελθόν και επιβεβαιώνεται στο «Going Clear» είναι ότι τα μέλη κάποια στιγμή αναγκάζονται να περάσουν μία παράξενη δοκιμασία: Να παίξουν μουσικές καρέκλες υπό τους ρυθμούς του «Bohemian Rhapsody» των Queen παλεύοντας μεταξύ τους. Οι χαμένοι εκδιώχνονται από τη θρησκεία και πρέπει να διακόψουν κάθε δεσμό με τα συγγενικά μέλη που παραμένουν.

Άκουσέ το παρεμπιπτόντως και φαντάσου το παρανοϊκό σκηνικό. 

Στην κάμερα του Gibney, μίλησαν και πρώην μέλη της θρησκείας κάνοντας λόγο για σκληρούς τρόπους τιμωρίας και για χειραγώγηση. Ειδικότερα, το πρώην μέλος Sylvia Taylor είπε ότι υπάρχει μία ιδιότυπη κατασκήνωση- φυλακή όπου τα μέλη αναγκάζονταν να εργάζονται σκληρά επί 30 συνεχόμενες ώρες με τρία ενδιάμεσα διαλείμματα των τριών ωρών για ξεκούραση. 

Μία άλλη μορφή τιμωρίας είναι οι ξυλοδαρμοί αλλά και ιδιόρρυθμοι μέθοδοι όπως το σφουγγάρισμα του πατώματος με τη γλώσσα. 

Η Σαϊεντολογία θεωρείται ότι ήταν και ο λόγος που χώρισε ο Tom Cruise με την Katie Holmes καθώς η ίδια ήθελε να προστατέψει την κόρη τους Suri από την οργάνωση. Επίσης, λέγεται ότι η εκκλησία προσπάθησε να βρει στον ηθοποιό μία τρίτη σύζυγο που θα ήταν μέλος της αίρεσης, την ηθοποιό Nazanin Boniadi στην οποία έκανε εντατικά μαθήματα styling για να ταιριάζει στα γούστα του μέλλοντα άντρα της. Ούτε τη Nicole Kidman άφησε σε ησυχία το ντοκιμαντέρ καθώς αναφέρθηκε η εκκλησία έπεισε τον Cruise να βάλει κοριό στο τηλέφωνό της γιατί δεν ήταν άτομο εμπιστοσύνης την περίοδο που ο γάμος τους κατέρρεε.   

Φυσικά, η εκκλησία  της Σαϊεντολογίας και τα 50.000 μέλη της αρνούνται όλα τα παραπάνω, ενώ εξέδωσαν και σχετική ανακοίνωση που αναφέρει ότι πρόκειται για ψέματα. 

Στο τέλος του ντοκιμαντέρ αναφέρονται τα πρόσωπα που αρνήθηκαν να δώσουν συνεντεύξεις. Ο αρχηγός των Σαϊεντολόγων David Miscavige, ο John Travolta, ο Tom Cruise και η Nicole Kidman.