Neil Armstrong: Πήγε τελικά στο φεγγάρι; Κι αν ναι, όντως το 1969;

Fun facts και ένας αστικός μύθος για τον πρώτο άνθρωπο που περπάτησε στη σελήνη!
Neil Armstrong: Πήγε τελικά στο φεγγάρι; Κι αν ναι, όντως το 1969;



Ένα βήμα για τον άνθρωπο, ένα τεράστιο άλμα για την ανθρωπότητα. Η ιστορική ατάκα του Neil Armstrong, είναι διάσημη, ακόμα κι αν δεν είναι σίγουροι πότε και πως είναι ακριβώς το όνομα του ανθρώπου που άφησε το αποτύπωμα της μπότας του στην επιφάνεια της σελήνης.

Ο Neil Armstrong ήταν αστροναύτης, κυβερνήτης της αποστολής Apollo 11 και πήρε και κάποια βραβεία. Αυτάαα! Κι όμως δεν είναι μόνο αυτά. Ο ταλαντούχος κύριος Armstrong, γεννήθηκε σαν σήμερα το 1930, κι ήταν ένα πολύ ιδιότυπο κράμα ανθρώπου.

Συναισθηματικός κι οργανωτικός. Ταλαντούχος κι εύστροφος στα όρια της ιδιοφυΐας. Γοητευτικός και οξυδερκής. Πιστός στο καθήκον κι άπιστος στις γυναίκες. Όμως, μια για πάντα ένα μεγάλο κεφάλαιο της σύγχρονης ιστορίας και κυρίως ένας από τους πρωτοπόρους του διαστήματος.

Περίεργος και εφευρετικός από μικρή ηλικία, κατετάγη στους προσκόπους, όπου για να παρακολουθήσει την πρώτη κατασκηνωτική εκδρομή τους έκανε την πρώτη του πτήση με αεροπλάνο που έμελλε να είναι σημαδιακή. Ήταν μόλις 6 ετών!

Μεγαλώνοντας μεγάλωνε και το ενδιαφέρον του για τα αεροπλάνα και τις πτήσεις. Έτσι, πριν καλά καλά βγάλει δίπλωμα οδήγησης στα 16 που είναι το νόμιμο όριο στις ΗΠΑ, είχε αποκτήσει την άδεια πιλότου. Πήγε στο κολέγιο να σπουδάσει αεροναυπηγική, σταμάτησε στα μισά για να πάρει μέρος στον πόλεμο της Κορέας, επέστρεψε στο κολέγιο, πήρε πτυχίο, καθώς κι ένα master. Στον πόλεμο έδωσε τα πρώτα δείγματα της έφεσης του στα αεροπλάνα, καθώς συμμετείχε σε 78 αποστολές και κέρδισε 3 μετάλλια.

Πριν γίνει αστροναύτης, δούλευε για τη NASA, αλλά από άλλο πόστο. Έκανε δοκιμές σε νέα μοντέλα αεροπλάνων, ασχολιόταν με τη σχεδίαση τους, ενώ έθεσε το πρώτο ρεκόρ πτήσης με το high speed αεροσκάφος πύραυλο Χ-15, που έτρεχε με 4.000 μίλια την ώρα.

Έγινε αστροναύτης το 1962. Κατά τη διάρκεια της καριέρας του, ήταν από τους πρώτους που επιλέχθηκαν να πάρουν μέρος στον αγώνα του διαστήματος. Η αποστολή του Apollo-11 ήταν μόλις η δεύτερη στην οποία συμμετείχε ως κυβερνήτης μαζί με τους  Buzz Aldrin και Michael Collins. Στις 20 Ιουλίου 1969 προσσεληνώθηκε, κι έγινε ο πρώτος άνθρωπος που πάτησε ποτέ στο φεγγάρι. Περίπου 240.000 μίλια μακριά από τη γη, πάνω από 1 δις άνθρωποι από όλα τα μήκη και τα πλάτη της γης παρακολουθούσαν σε απευθείας σύνδεση κάθε του κίνηση.

Πριν φύγουν για τη σελήνη, ούτε οι ίδιοι ούτε η NASA ήταν σίγουροι αν θα επέστρεφαν ποτέ. Έτσι, καθώς το ενδεχόμενο να χάσουν τη ζωή τους ήταν πάνω από 50%, τους έβαλαν να υπογράψουν αυτόγραφα, να σημειώσουν πράγματα για την οικογένεια τους, ενώ τους βιντεοσκόπησαν να λένε τα τελευταία τους λόγια.

Επιλέχθηκε σε σύσκεψη της NASA να είναι εκείνος ο πρώτος που θα πατήσει στο φεγγάρι γιατί ήταν…ταπεινός και το εγώ του δεν θα τίναζε στον αέρα το πρόγραμμα. Κατά τη διάρκεια της εκτίναξης οι παλμοί του είχαν ανέβει στους 110 το λεπτό κι όλοι στο κέντρο ελέγχου φοβόντουσαν μην πάθει τίποτα, καθώς από μικρός ήταν επιρρεπής σε κρίσεις ιλίγγου και ναυτίας.

Στο φεγγάρι συνολικά έκατσε δυόμισι ώρες κατά τις όποιες συνέλεξε σχεδόν 20 κιλά σεληνιακών πετρωμάτων, μεγαλύτερα σε ηλικία από οτιδήποτε πάνω στον πλανήτη γη.

Για γούρι είχε μαζί του το σήμα των προσκόπων, ένα κομμάτι ξύλο από την αριστερή προπέλα του αεροπλάνου των αδερφών Wright κι ένα κομμάτι ύφασμα από το φτερό του, καθώς και μια διαμαντένια καρφίτσα που ενώ προοριζόταν για τα μέλη της πρώτης αποστολής του Apollo, λόγω του τραγικού θανάτους τους, δόθηκε στον Armstrong, ο οποίος την πήρε μαζί ως φόρο τιμής!

Αποκρύφτηκε από τη δημοσιότητα ότι κατά τη διάρκεια της αποστολής αντιμετώπισαν πολλά τεχνικά προβλήματα. Για παράδειγμα, στις στολές τους είχαν μπλοκάρει τα σωσίβια και το σύστημα ασφαλείας.

Προσθαλασσώθηκαν, τους περισυνέλεξε το αμερικανικό ναυτικό κι έμειναν σε καραντίνα για 18 ημέρες. Στο θάλαμο κλουβί που τους είχαν επισκέπτες ήταν ο Richard Nixon, τότε πρόεδρος της Αμερικής, καθώς και οι γυναίκες τους. Στη συνέχεια, πέρασε τόσο εκείνος όσο και οι συγκυβερνήτες του 2 ολόκληρους μήνες στο δρόμο για τις ανάγκες της θριαμβευτικής περιοδείας που είχε οργανωθεί.

Μετά την αποστολή του Apollo 11, πήρε…σύνταξη! Δεν ήθελε να συμμετέχει σε άλλες αποστολές. Έτσι, η NASA τον διόρισε υπεύθυνο τεχνολογικής ανάπτυξης. Έκατσε σε αυτή τη θέση μόνο για ένα χρόνο, για να αποτραβηχτεί εντελώς από ό,τι είχε να κάνει σχέση με τη NASA, και να ξεκινήσει την ακαδημαϊκή του καριέρα ως καθηγητής μηχανολογίας κι αεροναυπηγικής σε μεγάλα πανεπιστήμια.

Μετά την παραίτηση κι από τη θέση του καθηγητή για να αντεπεξέλθει στη δύσκολη οικονομική κατάσταση που βρισκόταν έκανε διαφημιστικά για μεγάλες εταιρείες, κι ήταν μέλος στο Διοικητικό Συμβούλιο εταιρειών ενέργειας και πετρελαϊκών. Παράλληλα, έγραψε βιβλία, έδωσε πολλές διαλέξεις και το 2010 έδωσε τη φωνή του στον Dr. Jack Morrow στην ταινία Quantum Quest: A Cassini Space Odyssey.

Σε αντίθεση με άλλους αστροναύτες, δεν κυνήγησε ποτέ μια καριέρα στην πολιτική. Έκανε δύο γάμους. Με την πρώτη του γυναίκα απέκτησαν ένα γιο και μια κόρη, καθώς και ένα τρίτο παιδάκι που πέθανε από όγκο στον εγκέφαλο σε ηλικία 3 ετών. Μετά από 38 χρόνια γάμου με την πρώτη του σύζυγο, τη χωρίζει για να παντρευτεί τη δεύτερη που τη γνώρισε σε ένα τουρνουά γκολφ.

Ήταν ένας ταπεινός χαρακτήρας που ντρεπόταν να δίνει αυτόγραφα, απαντούσε σε γράμματα αλλά τα σταμάτησε μετά από καιρό γιατί θεωρούσε αδιανόητο να τα πουλάνε στη συνέχεια. Ενώ, ποτέ και σε καμία περίπτωση δεν ήθελε την εμπορευματοποίηση των όσων είχε καταφέρει-είχε στείλει εξώδικα μέχρι και στο MTV.

Για να καταλάβεις πόσο αντίθετος ήταν με όλο αυτό το σύστημα, το 2005 ξεκίνησε ένα περίεργο δικαστικό γαϊτανάκι με τον επί 20 χρόνια κουρέα του, γιατί του έκοψε τούφες μαλλιών και τις πούλησε κρυφά σε συλλέκτη έναντι 3.000 δολαρίων. Έτσι, τόσο ο κουρέας όσο και ο συλλέκτης για να γλιτώσουν από τα δικαστήρια δώρισαν το χρηματικό ποσό σε φιλανθρωπικά ιδρύματα.

Τα τελευταία χρόνια της ζωής του υπέφερε από καρδιαγγειακές παθήσεις, υπεβλήθη σε εγχείρηση bypass στις 7 Αυγούστου του 2012 και πέθανε μερικές μέρες μετά στις 25 από επιπλοκές σε ηλικία 82 ετών. Η σωρός του αποτεφρώθηκε και σκορπίστηκε στη θάλασσα με στρατιωτικές τιμές. Ενώ, ακόμα και σήμερα το όνομα του είναι σημείο αναφοράς στην ιστορία του διαστήματος, έχει παραμείνει στη συλλογική συνείδηση ως ένας έντιμος απρόθυμος ήρωας που το μόνο που ήθελε ήταν να πετάει!

ΥΓ. Υπάρχει ένας αστικός μύθος που υποστηρίζει ότι μια από τις ατάκες του Neil Armstrong στο φεγγάρι ήταν “Good Luck, Mr. Gorsky!”, απευθυνόμενος στον γείτονα του που ως παιδί άκουγε την κυρία Gorsky από το ανοικτό παράθυρο να απαντάει στην προτροπή του συζύγου της για στοματικό έρωτα με την ατάκα «Στοματικό έρωτα; Θες στοματικό έρωτα; Όταν το παιδί δίπλα πατήσει στο φεγγάρι, βλέπουμε!». Αλήθεια ή ψέματα, σίγουρα είναι μια πικάντικη ιστορία που θα θέλαμε να ισχύει για να μάθει η κυρία Gorsky πως τίποτα δεν είναι αδύνατο, αφού όλα έρχονται από εκεί που δεν τα περιμένεις! Χα!

Δες ΕΔΩ τις θεωρίες συνωμοσίας για την προσσελήνωση στο φεγγάρι το 1969.