Frida Kahlo: Σε μαθαίνει πως να ζήσεις μια ζωή γεμάτη εντάσεις... Θέλεις;

Μαθήματα ζωής από μία σπουδαία γυναίκα.
Frida Kahlo: Σε μαθαίνει πως να ζήσεις μια ζωή γεμάτη εντάσεις... Θέλεις;



Παραδέξου το. Και εσύ θα ήθελες να ήσουν η Frida Kahlo. Ήταν φεμινίστρια όταν ακόμα ο φεμινισμός ήταν λέξη άγνωστη, μία γυναίκα σύμβολο, μία από τις πιο αυθεντικές καλλιτέχνιδες και ερωμένη του Diego Rivera. Και σαν σήμερα, 13 Ιουλίου του 1954 η Frida Kahlo έφυγε από τη ζωή. Με αυτή την αφορμή και σκεπτόμενες πόσο πολύ τη θαυμάζουμε, σκεφτήκαμε ότι ίσως είναι ευκαιρία να πάρουμε κάποια μαθήματα ζωής από έναν άνθρωπο που ήξερες πώς να ζει. 

Πες ότι δεν ξέρεις πώς να γράφεις ερωτικά γράμματα και μετά γράψε τα πιο εκπληκτικό ερωτικό γράμμα

«Δεν ξέρω πώς να γράφω ερωτικά γράμματα» είπε η Kahlo το 1946 στον έρωτά της Jose Bartoli. Και μετά πρόσθεσε: «Από τότε που σε ερωτεύτηκα τα πάντα γύρω μου άλλαξαν και γέμισαν ομορφιά. Η αγάπη είναι σαν ένα άρωμα, σαν ένα ρεύμα, σαν τη βροχή. Ξέρεις, ουρανέ μου, όταν βρέχεις νιώθω σαν τη γη, με ποτίζεις». Ποιο είναι το ηθικό δίδαγμα; Βάλε χαμηλά στάνταρντ και μετά κάνε τους άλλους να τρίβουν τα μάτια τους. Και αν είσαι τυχερή, ίσως τα γράμματά σου κάποτε να κοστίζουν μια περιουσία. 137.000 δολάρια πωλήθηκαν σε μια δημοπρασία τα γράμματα της Frida στον Bartoli. Καλά τα πήγε, αν αναλογιστείς πως ισχυριζόταν ότι δεν ήξερε πώς να γράφει ερωτικά γράμματα. 

Αντιμετώπισε τις πιο τραγικές εμπειρίες σου

Όταν μας συμβαίνει κάτι άσχημο, συνήθως το κρύβουμε στο υποσυνείδητό μας ελπίζοντας ότι δεν θα χρειαστεί να το αντιμετωπίσουμε ξανά. Δυστυχώς, η καταπίεση δεν κάνει καλό και οδηγεί σε ψυχολογικά προβλήματα διαφόρων ειδών. Η Kahlo αυτό το ήξερε πολύ καλά. 
Παρόλο που υπέφερε από πολυομιελίτιδα σαν παιδί και παρόλο που έζησε ένα πολύ άσχημο τροχαίο σε λεωφορείο στην ενήλικη ζωή της, ποτέ δεν απελπίστηκε. Για την ακρίβεια, άρχισε να ζωγραφίζει ενώ ήταν κατάκοιτη. Όταν απέβαλλε στα 24 της, έγραψε στο γιατρό της: «Έκλαψα πολύ αλλά τελείωσε, δεν υπάρχει κάτι άλλο που μπορώ να κάνω εκτός από το να το ανεχτώ». Ακόμη, έκανε αυτό το τραγικό βίωμά της τέχνη δημιουργώντας μία σειρά από σχετικά έργα. 

Γνώρισε τον εαυτό σου

Η Kahlo αναγνώρισε κατευθείαν πόσο σημαντικό είναι να κοιτάς βαθιά στον εαυτό σου με τον πιο αυθεντικό τρόπο. Δεν είναι, άλλωστε, τυχαίο το γεγονός ότι τα πιο διάσημα έργα της είναι τα πορτρέτα του εαυτού της. «Είμαι η μούσα μου. Το αντικείμενο που γνωρίζω καλύτερα» είχε πει χαρακτηριστικά. Παρουσίαζε τον εαυτό της με τον πιο ειλικρινή τρόπο, χωρίς να κρύβει τις ατέλειές της με φίλτρα όπως συμβαίνει σήμερα στα social media. 

Ζήσε σε έναν παράδοξο κόσμο

Οι περισσότεροι από εμάς πιστεύουμε ότι το σύμπαν έχει λογική, όμως η Kahlo δεν ήθελε να ζει με αυτό το βαρετό τρόπο. Σαν σωστή life coach η σπουδαία αυτή γυναίκα θα σου έλεγε ότι τα πάντα μπορούν να ανακατευτούν σε αυτή τη ζωή, η ομορφιά και η ασχήμια. Και όλα πρέπει να τα βλέπεις με πολλαπλούς φακούς. Μόνο έτσι θα απελευθερωθείς: Εγκαταλείποντας τη μία και μοναδική ταυτότητά σου, λέγοντας «όχι» στις ταμπέλες και δείχνοντας εμπιστοσύνη στο χάος στη σουρεαλιστική διάσταση του κόσμου. 

Ποτέ μην παρασύρεσαι από την επιτυχία σου

Το ξέρεις ότι δεν είναι και δύσκολο να παρασυρθείς από τη δόξα και τη φήμη. Εκτός και αν είσαι η Frida. H ζωγράφος πάντα έμενε πιστή στις ρίζες της και το λιτό βίο. «Δεν αντέχω τους δήθεν διανοούμενος. Θα προτιμούσα να κάθομαι στο πάτωμα και να πουλάω τορτίγιες στη λαική παρά να συναναστρέφομαι με τις artistic σκύλες του Παρισίου» είχε πει χαρακτηριστικά. 

Πηγή: huffingtonpost.com

Δες ΕΔΩ πώς να ντυθείς σαν την Frida Kahlo.