Γιώργος Λάνθιμος: Τι τύπος είναι τελικά;

Παλιά έκανε τα βίντεο κλιπ του Ρουβά και σήμερα είναι μεγαλύτερος σταρ από εκείνον.
Γιώργος Λάνθιμος: Τι τύπος είναι τελικά;



Το μόνο που σκέφτεται κανείς παρατηρώντας την πορεία του Γιώργου Λάνθιμου είναι οτι κάνει «ζωή και κότα». Γιατί σε περίπτωση που δεν το έχεις πάρει είδηση, αυτός ο Έλληνας είναι μεγαλύτερος σταρ από τον Σάκη Ρουβά. 

Αυτός ο Έλληνας έχει γνωρίσει την καταξίωση που θα ήθελε να έχει κάθε καλλιτέχνης σε αυτή τη ζωή, έχει περπατήσει στα κόκκινα χαλιά του κόσμου, έχει συνεργαστεί με Χολιγουντιανούς ηθοποιούς και την ίδια ώρα έχει μία εκπληκτική πολυτέλεια: Μπορεί και περπατάει στο δρόμο χωρίς να τον σταματούν ή να τον κοιτούν περίεργα. Τουλάχιστον, αυτό φανταζόμαστε για την περίπτωσή του -δεν είναι ότι μας έχει κυκλοφορήσει στην Αθήνα. 

Αυτό συμβαίνει επειδή ο Γιώργος Λάνθιμος δεν έγινε ποτέ μέρος του lifestyle, ούτε βγήκε στις ειδήσεις μετά τα Όσκαρ για να μας πει ότι η Mila Kunis από κοντά δεν βλέπεται. Δεν μας άφησε ποτέ να κρυφοκοιτάξουμε την προσωπική του ζωή και έτσι ποτέ δεν καταφέραμε να τον βάλουμε ουσιαστικά και στη δική μας ζωή. 

Η αλήθεια όμως είναι ότι μας έχει μείνει απωθημένο. Κάθε φορά που πετυχαίνει κάτι σπουδαίο εμείς σκεφτόμαστε «τι τύπος να είναι ο Λάνθιμος;» και άλλες gossip ερωτήσεις τύπου «Έχει πλάκα;»,  «Πόσα πλήρωσε για το κοστούμι του;»,  «Ποιο celebritiy θέλει να γνωρίσει;», «Κάνει σεξ;», «Πόσο συχνά;», «Πόσα χρήματα βγάζει;», «Ο Colin Farrell είναι καλό παιδί;».  

Μία τέτοια στιγμή ήταν και η χθεσινή καθώς ο 42χρονος σκηνοθέτης πέτυχε μία ακόμα σημαντική διάκριση. Πήρε το Βραβείο της Επιτροπής στο 68ο Φεστιβάλ Καννών για την ταινία «Αστακός», ενώ τις προηγούμενες μέρες τα προγνωστικά τον ήθελαν ως το απόλυτο φαβορί για το «Χρυσό Φοίνικα». Υπενθυμίζεται ότι το 2009 η ταινία «Κυνόδοντας» κέρδισε το βραβείο «Ένα Κάποιο Βλέμμα» στις Κάννες και ήταν υποψήφια για Όσκαρ Ξενόγλωσσης ταινίας 2010, ενώ το 2011 ο Λάνθιμος τιμήθηκε με το βραβείο Osella Καλύτερου Σεναρίου στο Φεστιβάλ της Βενετίας για την ταινία «Άλπεις». 

Χθες, λοιπόν, είδαμε τον Λάνθιμο μετά τη βράβευσή του να αυτοσαρκάζεται και να γελάει δυνατά δηλώνοντας πως νόμιζε ότι «όλοι λάτρεψαν την ταινία του». Ορίστε και το στιγμιότυπο. 

Και τον συμπαθήσαμε η αλήθεια είναι. Γι’ αυτό σήμερα προσπαθήσαμε να συγκεντρώσουμε όλα τα στοιχεία προκειμένου να βγάλουμε κάποια συμπεράσματα για την προσωπικότητά του και να απαντήσουμε στο ερώτημα «τι τύπος είναι ο Λάνθιμος;». 

Είναι νέος και ωραίος. Είναι μόλις 42 χρονών, έχει γλυκά μάτια και το μόνο που θα ήθελες να διορθώσεις πάνω του είναι το μούσι του. Έπρεπε να είναι πιο καλοσχηματισμένο η αλήθεια είναι.

 

Έχει ταλέντο και ευφυία. Αυτό δεν το λέμε εμείς αλλά όλος ο κόσμος όλος. Είτε λάτρεψες, είτε μίσησες τις ταινίες του, ακόμη και αν δεν κατάλαβες τίποτα πρέπει να παραδεχτείς ότι δεν τις ξέχασες εύκολα. 

Μεγάλωσε στην Αθήνα. Ο μπαμπάς του είναι ο μπασκετμπολίστας Αντώνης Λάνθιμος που έπαιζε με το Παγκράτι και την Εθνική την εποχή του ‘60- ‘70.

Μένει στο Λονδίνο. Το 2012 είχε πει στην Guardian ότι μια μέρα μπορεί να επιστρέψει στην Ελλάδα. «Αυτό δεν σημαίνει όμως ότι εγκαταλείπω το πλοίο. Μια μέρα θα επιστρέψω. Μπορεί να συμβεί γρήγορα».  

Είναι low profile. «Είμαι ένας πολύ κλειστός άνθρωπος – για την ταινία μου έδωσα ελάχιστες συνεντεύξεις. Αλλωστε, δεν έχω να εξηγήσω πολλά. Νομίζω ότι η μόνη μου, ελάχιστη, ικανότητα είναι να κάνω αυτά που κάνω και η διαδικασία τού να τα εξηγώ ή να τα αναλύω με φέρνει σε τρομερή αμηχανία». Αυτή ήταν η δήλωση που είχε κάνει το 2008 και έμεινε πιστός σε αυτή τη γραμμή μέχρι και σήμερα. 

Μάλλον δεν έκανε πάντα αυτό που ήθελε. Είναι γνωστό ότι ο Λάνθιμος ήταν βιντεοκλιπάς και σκηνοθετούσε τον Σάκη Ρουβά και τη Δέσποινα Βανδή και άλλους mainstream καλλιτέχνες. Όταν έγινε το μεγάλο «μπαμ» τον κατηγόρησαν επειδή ξέχασε να τους βάλει στο βιογραφικό του και στην επίσημη σελίδα του. Βέβαια, για ποιο λόγο όλοι έχουν άποψη για την ιστοσελίδα του δεν καταλαβαίνουμε. 

Είναι υπεύθυνος για μία από τις πιο έξυπνες διαφημίσεις που έχουν κυκλοφορήσει.  

Δεν είναι η ψυχή της παρέας. Ναι είναι μια αυθαίρετη υπόθεση αλλά σκέψου το στιλ του. Είναι σοβαρός, μετρημένος, σπάνια τον βλέπεις να γελάει με την ψυχή του, ενώ στις ταινίες του διακρίνεις ένα παράξενο μαύρο χιούμορ, μια ωμότητα και μια κυνικότητα. 

Δεν συγκινείται με τη showbiz. Αυτός ο άνθρωπος σου δίνει την εντύπωση ότι ακόμα και βγει για καφέ με την Angelina Jolie και τον Brad Pitt θα βαρεθεί. Ακόμα να τον δούμε να πανηγυρίζει για  την υποψηφιότητά του στα Όσκαρ. 

Του αρέσει η εποχή των 50s και 60s. «Αισθητικά, μου αρέσουν πολύ τα '50s και τα '60s, τότε που ήταν πολύ ωραίοι οι άνθρωποι. Δεν ξέρω αν πραγματικά θα άντεχα να ζήσω τότε, τη σκέφτομαι νοσταλγικά την εποχή εκείνη, εξιδανικευμένη» είχε δηλώσει στη Lifo.