Χρυσό Φοίνικα το Dheepan του Ζακ Οντιάρ - Το βραβείο της επιτροπής ο Λάνθιμος

Τον Χρυσό Φοίνικα κέρδισε η ταινία "Dheepan" του γάλλου σκηνοθέτη Ζακ Οντιάρ.
Χρυσό Φοίνικα το Dheepan του Ζακ Οντιάρ - Το βραβείο της επιτροπής ο Λάνθιμος



Ο Γιώργος Λάνθιμος ήταν ένα από τα φαβορί για τον Χρυσό Φοίνικα του Κινηματογραφικού Φεστιβάλ των Καννών και μέχρι τελευταία στιγμή τα πρακτορεία στοιχημάτων ήθελαν την ταινία του, Αστακός, να θριαμβεύει στη γαλλική ριβιέρα απόψε.

Τελικά η Λετίσια Κάστα απένειμε στον έλληνα σκηνοθέτη το βραβείο των Κριτών (Jury Prize), το "μικρό" Ειδικό βραβείο του Φεστιβάλ (ή βραβείο της παρηγοριάς" όπως χαρακτηριστικά το αποκαλούν) και στη συνέχεια ο Χρυσός Φοίνικας απονεμήθηκε στην ταινία "Dheepan" του γάλλου σκηνοθέτη Ζακ Οντιάρ h οποία παρακολουθεί τη διαδρομή στη Γαλλία προσφύγων από τη Σρι Λάνκα που ξεφεύγουν από τον πόλεμο, αλλά βρίσκονται αντιμέτωποι με τη βία σε ένα προάστιο του Παρισιού. "Το να παίρνω ένα βραβείο από τους αδελφούς Κοέν είναι κάτι αρκετά εξαιρετικό", "σκέφτομαι τον πατέρα μου", δήλωσε πολύ συγκινημένος ο Ζακ Οντιάρ κατά την απονομή του βραβείου. Οι αμερικανοί σκηνοθέτες Τζόελ και Ίθαν Κοέν ήταν οι πρόεδροι του φετινού φεστιβάλ. "Ευχαριστώ τον Μίχαελ Χάνεκε (σ.σ.: τον αυστριακό σκηνοθέτη) επειδή δεν γύρισε φέτος ταινία", αστειεύτηκε.

Το Μεγάλο Ειδικό βραβείο της Επιτροπής κέρδισε η ταινία "Son of Saul" (Ο γιός του Σαούλ) του Ούγγρου Λάζλο Νέμες, το βραβείο σκηνοθεσίας κέρδισε ο Ταϊβανέζος Χου Χσιάο-Χσιέν για την ταινία "The Assassin" (Ο δολοφόνος), το Βραβείο ανδρικής ερμηνείας απονεμήθηκε στον Βίνσεντ Λίντον για την ταινία "The Measure of a Man", το βραβείο σεναρίου πήγε στον  Μισέλ Φράνκο για το Chronic ενώ το βραβείο γυναικείας ερμηνείας μοιράστηκαν η Ρούνι Μάρα για το «Κάρολ» και η Γαλλίδα Εμμανουέλ Μπερκό για το «Ο Βασιλιάς μου».