Αϋπνίες; Δες γιατί θα κοιμηθείς σαν πουλάκι αν αφήσεις το ένα σου πόδι ξεσκέπαστο!

Υπάρχει ολόκληρη επιστημονική θεωρία πίσω από αυτό!
Αϋπνίες; Δες γιατί θα κοιμηθείς σαν πουλάκι αν αφήσεις το ένα σου πόδι ξεσκέπαστο!



Τι κι αν είσαι πτώμα από την κούραση, ο ύπνος δεν σε παίρνει με τίποτα. Μετράς προβατάκια. Προσπάθησες να πάρεις βαθιές ανάσες. Ήπιες γάλα, χαμομήλι ή βαλεριάνα κι ακόμα το μάτι γαρίδα. Γνώριμο το σκηνικό! 

Πριν βιαστείς να κατηγορήσεις το άγχος και την υπερένταση, δοκίμασε και το παρακάτω τρικ, εκτός βέβαια να φροντίσεις για την σωστή διακόσμηση του προσωπικού σου χώρου ή να τσιμπολογήσεις τα κατάλληλα σνακ. Άφησε έξω από το σεντόνι το ένα ή και τα δύο σου πόδια. Σου φαίνεται απίστευτο; Κι όμως, η επιστήμη έχει την εξήγηση!

Στο παρακάτω βιντεάκι που δημοσιεύτηκε στο nymag.com, οι επιστημονικοί συνεργάτες του site δίνουν τη δική τους θεωρία γιατί είναι ευκολότερο να σε πάρει ο ύπνος όταν έχεις το πόδι σου έξω από τα σκεπάσματα. 

Η αυξημένη θερμοκρασία σώματος που αποκτάμε όταν είμαστε σκεπασμένοι οδηγεί τον οργανισμό σε μια κατάσταση εγρήγορσης με αποτέλεσμα να έχουμε καλύτερες μνημονικές ικανότητες, αντανακλαστικά και συγκέντρωση. 

Ωστόσο, θα έχεις παρατηρήσει ότι πριν σε πάρει ο ύπνος νιώθεις ρίγη κρύου. Αυτή είναι μια φυσική λειτουργία του σώματος που μεταφέρει στον εγκέφαλο το μήνυμα ότι πρέπει σιγά σιγά να ξεκουραστεί. 

Και σε αυτό εδώ το σημείο μπαίνουν τα ξεσκέπαστα πόδια. Οι πατούσες μας εκτός ότι δεν έχουν τρίχες που διατηρούν τη θερμότητα του σώματος, διαθέτουν –όπως και τα χέρια μας- ένα ειδικό σύστημα αγγείων που είναι πολύ κοντά στις ανώτερες στοιβάδες του δέρματος και ρόλος τους είναι να ρυθμίζουν τη θερμοκρασία μας. Κάτι σαν air condition σαν να λέμε. 

Έτσι, αφήνοντας το πόδι σου εκτεθειμένο, η θερμοκρασία του σώματος πέφτει, φέρνοντας σε πιο κοντά στην αγκαλιά του Μορφέα. Τι, λες; Αξίζει μια δοκιμή!