Καθαρά Δευτέρα: Νηστίσιμη και γκουρμέ!

Σου προτείνουμε τα πιο διαδεδομένα, νόστιμα και παραδοσιακά εδέσματα!
Καθαρά Δευτέρα: Νηστίσιμη και γκουρμέ!



Το ότι με την Καθαρά Δευτέρα ξεκινάει επίσημα η Σαρακοστή δεν σημαίνει ότι δεν μπορούμε να την τιμήσουμε γευστικά όπως της πρέπει! Οι Έλληνες, άλλωστε ως φημισμένοι καλοφαγάδες, τρώμε γκουρμέ και δεν παραλείπουμε τίποτα από το τραπέζι.  Ταραμοσαλάτες, θαλασσινά και όστρακα, νηστίσιμες πίτες και κεφτέδες, σαλάτες ζυμαρικών, ντολμαδάκια, χαλβά και φυσικά το πατροπαράδοτο άζυμο ψωμί..λαγάνα!

Ιδού οι καλύτερες προτάσεις γι' αυτή την ημέρα!

Ταραμοσαλάτα: Το άλφα και το ωμέγα στο τραπέζι της Σαρακοστής!

Τι θα χρειαστείς

  • 4 φέτες μπαγιάτικο ψωμί, χωρίς κόρα 
  • 200 γρ. ταραμάς λευκός ή ροζ
  • 1 μικρό κρεμμύδι πολτοποιημένο 
  • 1 φλιτζάνι καλό ελαιόλαδο
  • Ο χυμός από δύο μέτρια λεμόνια ή όσο θέλετε
  • Ελιές και ραπανάκια για γαρνίρισμα 

 

Πως θα τη φτιάξεις

  1. Μουλιάζεις το ψωμί σε νερό και το στύβεις πολύ καλά.
  2. Βάζεις στο μίξερ τον ταραμά, το λιωμένο κρεμμύδι και το μισό ελαιόλαδο και τα χτυπάς μέχρι να ενωθούν.
  3. Προσθέτεις τμηματικά το χυμό λεμονιού, το ψωμί και το υπόλοιπο ελαιόλαδο συνεχίζοντας το χτύπημα, μέχρι το μείγμα να γίνει μια λεία κρέμα.

 
Δεν γίνεται Καθαρά Δευτέρα χωρίς λαγάνα! 

Τι θα χρειαστείς

•    900 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
•    300 γρ. αλεύρι σκληρό (δυνατό)
•    30 γρ. μαγιά νωπή
•    600 - 650 γρ. χλιαρό νερό
•    80 γρ. ελαιόλαδο
•    25 γρ. αλάτι
•    20 γρ. ζάχαρη
•   100γρ. σουσάμι για πασπάλισμα

 

Πως θα τη φτιάξεις

  1. Σ᾿ ένα μπολ βάζεις την μαγιά και μ᾿ ένα πιρούνι την ανακατεύεις.
  2. Ρίχνεις  100 γρ. χλιαρό νερό απ᾿ το συνολικό, τη μισή ζάχαρη και ανακατεύεις καλά μέχρι να διαλυθεί η μαγιά.
  3. Προσθέτεις  3 - 4 κουταλιές της σούπας αλεύρι και ανακατεύεις μέχρι να γίνει ένας χυλός.  
  4. Πασπαλίζεις με λίγο αλεύρι, σκεπάζεις με μια καθαρή πετσέτα και μια ψιλή κουβερτούλα και αφήνεις σε ζεστό μέρος για 15′ λεπτά να ενεργοποιηθεί η μαγιά.
  5. Σε ένα μεγάλο μπολ βάζεις και τα δύο αλεύρια κοσκινισμένα και κάνεις μία λακκούβα στη μέση.
  6. Ρίχνεις το ελαιόλαδο, το χυλό της μαγιάς, την υπόλοιπη ζάχαρη και το αλάτι γύρω - γύρω, ώστε να μην έρθει σε επαφή απευθείας με την μαγιά, γιατί επηρεάζει το φούσκωμα της ζύμης. 
  7. Αρχίζεις να ζυμώνεις μαζεύοντας το αλεύρι, με κυκλικές κινήσεις, από τα τοιχώματα του μπολ, προς το κέντρο.
  8. Προσθέτεις λίγο - λίγο το χλιαρό νερό, μέχρι να πετύχεις μια ζύμη, ελαστική και μαλακή, που να μην κολλάει στα χέρια σου.
  9. Μεταφέρεις τη ζύμη στον πάγκο εργασίας και τη ζυμώνεις για 15'- 20'. 
  10. Πασπαλίζεις τον πάτο του μπολ με λίγο αλεύρι, βάζεις τη ζύμη, τη σκεπάζεις με μια καθαρή πετσέτα και μια ψιλή κουβερτούλα και την αφήνεις σε ζεστό μέρος, για 45'- 60', μέχρι να διπλασιαστεί σε όγκο. 
  11. Όταν γίνει, τη χωρίζεις σε δύο ίσια κομμάτια.
  12. Λαδώνεις μια λαμαρίνα, τοποθετείς το πρώτο κομμάτι ζύμης και με τα δάχτυλά σου αρχίζεις να το απλώνεις, για να του δώσεις το σχήμα της λαγάνας. 
  13. Όταν την απλώσεις, με το χέρι σου την βρέχεις με λίγο νερό και την πασπαλίζεις με μπόλικο σουσάμι. 
  14. Σκεπάζεις ξανά την λαγάνα, με μια καθαρή πετσέτα και την αφήνεις σε ζεστό μέρος, για 20' - 30', να φουσκώσει πάλι. 
  15. Όταν φουσκώσει, την πατάμε με τα δάχτυλά μας και τις κάνουμε βαθουλώματα.
  16. Ψήνεις σε προθερμασμένο φούρνο, στον αέρα, στους 170°C, για 30' - 40' περίπου, ανάλογα με την κουζίνα μας, ώσπου να ροδοκοκκινίσει.
  17. Όταν την βγάλεις, την ακουμπάς σε καθαρή πετσέτα, ή σε σχάρα να κρυώσει. 

 

Χταποδάκι στη λαδόκολλα

Τι θα χρειαστείς

  • 1 κg χταπόδι 
  • 3 πράσα κομμένα σε ροδέλες
  • ¼ φλιτζάνι ελαιόλαδο
  • 4 σκελίδες ψιλοκομμένο σκόρδο
  • 1 φλιτζάνι ψιλοκομμένο μαϊντανό
  • φρεσκοτριμμένο πιπέρι
  • ελάχιστο αλάτι

 Πως θα το φτιάξεις

  1. Αφού πλύνεις και καθαρίσεις το χταπόδι το βάζεις σε μια κατσαρόλα και το βράζεις χωρίς υγρά για 30 λεπτά σε χαμηλή φωτιά μέχρι να πιει τα δικά του. 
  2. Προθερμαίνεις το φούρνο στους 180 βαθμούς. Ανοίγεις μια λαδόκολλα και  τοποθετείς όλα τα λαχανικά. 
  3. Τα αλατοπιπερώνεις. 
  4. Βάζεις πάνω τους το χταπόδι, ραντίζεις με το ελαιόλαδο και διπλώνεις τη λαδόκολλα καλά. 
  5. Τη βάζεις μέσα σ' ένα ταψί και αυτό με τη σειρά του στον φούρνο. 
  6. Ψήνεις για 40 λεπτά και σερβίρεις το χταπόδι με τα λαχανικά σε μια πιατέλα.

Μυδοπίλαφο

Tι θα χρειαστείς

  • 1/2 κg ρύζι 
  • 1 κg μύδια φρέσκα ή κατεψυγμένα
  • 150 -180 γρ. λάδι,6-8 κρεμμυδάκια φρέσκα
  • 2 πράσινες
  • 2 κόκκινες πιπεριές
  • Αλάτι ,πιπέρι,κύμινο 
  • Χυμός από 2 ως 3 λεμόνια , άνηθος

 

Πως θα το φτιάξεις

 

  1. Ξεπλένεις τα μύδια καλά
  2. Βάζεις στην κατσαρόλα τα κρεμμύδια ψιλοκομμένα και το λάδι και τα σοτάρεις σε σιγανή φωτιά.
  3. Αφού ροδίσουν τα κρεμμύδια ρίχνεις τις πιπεριές και μετά το ρύζι και ανακατεύεις.
  4. Βάζεις το νερό λίγο αργότερα, κατά προτίμηση ζεστό. Χρειάζεται προσοχή στην  ποσότητα του νερού,διότι εκεί στην αναλογία ρυζιού - νερού εξαρτάται η επιτυχία του φαγητού.
  5. Προσθέτεις στη συνέχεια τον άνηθο ψιλοκομμένο, το αλάτι και τα υπόλοιπα υλικά (εκτός από το λεμόνι).Όταν κοντεύει να βράσει  το ρύζι , τότε ρίχνεις τα μύδια στην κατσαρόλα.Τα βάζεις στο τέλος διότι διαφορετικά μαζεύουν και σφίγγουν.
  6. Όταν έχουν τραβηχτεί τα ζουμιά, τραβάς την κατσαρόλα στην άκρη, ανακατεύεις καλά.
  7. Σκεπάζεις με μία πετσέτα και από πάνω βάζεις το καπάκι.
  8. Ύστερα από λίγο, ανακατεύεις ξανά για να ρουφήξει το ρύζι όλο το ζουμί και τότε προσθέτουμε το λεμόνι.
  9. Κυκλοφορούν στην αγορά και φρέσκα μύδια μέσα σε σακούλες μαζί με το ζουμί τους ή ακόμα και με το κέλυφος τους ,προσοχή  όμως αν πάρουμε μύδια με κέλυφος όσα δεν ανοίξουν  αφού τα βάλεις στην κατσαρόλα πρέπει να τα πετάξεις και αν πάρεις αυτά σε σακούλα προσοχή στην ημερομηνία λήξης τους. 

Χαλβάς

Τι θα χρειαστείς

  • 1 ποτήρι λάδι σπορέλαιο
  • 2 ποτήρια σιμιγδάλι χοντρό
  • 3 ποτήρια ζάχαρη
  • 4 ποτήρια νερό 
  • 1 φλιτζάνι στυμμένα πορτοκάλια
  • 2 ξυλάκια κανέλα
  • τριμμένη κανέλα 

 

Πως θα τον φτιάξεις

  1. Βάζεις σε μια κατσαρόλα το νερό ,το χυμό πορτοκάλι ,την ζάχαρη και την κανέλα και βράζεις για 10 λεπτά από την στιγμή που θα αρχίσει να βράζει. 
  2. Σε μία κατσαρόλα βάζεις το λάδι και το σιμιγδάλι σε μέτρια φωτιά ,ανακατεύεις επί τουλάχιστον 20 λεπτά, μέχρι να δεις ότι έχει πάρει ένα χρυσοκαστανό χρώμα. 
  3. Ρίχνεις σιγά -σιγά το σιρόπι και σε σιγανή φωτιά ανακατεύεις συνεχώς μέχρι να πιει όλο το σιρόπι.
  4. Το αφήνεις να κρυώσει και το βάζεις σε μία φόρμα,η σε φορμάκια και πασπαλίζεις με κανέλα! 

Καλή Σαρακοστή!