Ψωνίζεις για το Πασχαλινό τραπέζι: Ποια κρασιά του ταιριάζουν!

Το followme έκανε crash test και προτείνει.
Ψωνίζεις για το Πασχαλινό τραπέζι: Ποια κρασιά του ταιριάζουν!



Οβελίας, μαγειρίτσα, κοκορέτσι, ανοιξιάτικες σαλάτες, παραδοσιακές πίτες, ντολμαδάκια, πανδαισία μεζέδων που ετοιμάζονται να παρελάσουν στο τραπέζι του Πάσχα: το φαγητό μας συνδέει όμως και το κρασί είναι απαραίτητο για να υψώσουμε τα ποτήρια μας και να ευχηθούμε τσουγκρίζοντάς τα, αλλά και γιατί με τον τρόπο του απογειώνει τις πασχαλινές γεύσεις. 

Οι Έλληνες οινοποιοί έχουν κάνει άλματα τα τελευταία χρόνια, δημιουργώντας υπέροχα κρασιά που αποδεικνύουν τις εξαιρετικές δυνατότητες του ελληνικού αμπελώνα. Για το φετινό πασχαλινό τραπέζι μας, λοιπόν, η ομάδα του followme δοκίμασε επίδοξους οινικούς παρτενέρ και ετοίμασε την wine list της ημέρας:   

1. Σαββατιανό, Κτήμα Μουσών

Οι πράσινες σαλάτες και τα εαρινά παραδοσιακά μεζεδάκια ταιριάζουν τέλεια με τη φρεσκάδα και την αρωματική ένταση αυτού του λευκού ξηρού κρασιού, από 100% Σαββατιανό- ο ορισμός της value for money επιλογής. 

2. Πέτρινες Πλαγιές, Αμπελώνας Παλυβού

Chardonnay-Μαλαγουζιά: μία γαλλική και μία ελληνική ποικιλία μπλεντάρονται με μαεστρία από τον Γιώργο Παλυβό σε ένα best selling λευκό, ξηρό κρασί. Ο χαρακτήρας του Chardonnay εμπλουτίζεται από την ευχάριστη, φρουτώδη Μαλαγουζιά, κάνοντας ένα ενδιαφέρον pairing με ανοιξιάτικες πίτες, πληθωρικές σαλάτες αλλά και πλατό τυριών. 

3. Δάφνιος Λευκός, Δουλουφάκης 

Η ξεχασμένη Ρεθυμνιώτικη ποικιλία Βιδιανό όχι απλά αναβιώνει αλλά απογειώνεται στον Δάφνιο επιβεβαιώνοντας πως το DNA της έχει πολλά ακόμα να δώσει. Πολύπλοκο και φινετσάτο, με ωραια ισορροπία ανάμεσα στην οξύτητα και την λιπαρότητα που αφήνει στο στόμα, ο Δάφνιος θα συνοδέψει με αξιώσεις σαλάτες, ντολμαδάκια, ακόμα και αρνί φρικασέ και μαγειρευτό (λευκό).  

4. Sauvignon Blanc Fume, Κτήμα Άλφα

Όταν έρθει η ώρα της μαγειρίτσας, αυτής της τόσο ιδιαίτερης "σούπας", ποιος μπορεί να σταθεί δίπλα της χωρίς φόβο (αλλά με πάθος) από ένα Sauvignon Blanc που έχει περάσει από βαρέλι! Αγαπημένο μας, το Sauvignon Blanc Fume από το Κτήμα Άλφα, ένα κρασί ιδιαίτερα γεμάτο, λιπαρό στο στόμα, με αρώματα εσπεριδοειδών και μια απολαυστική μεταλλικότητα.   

5. Το Δάκρυ του Πεύκου, Στέλιος Κεχρής

Η Ρετσίνα προσπαθεί να αποτινάξει τη "ρετσινιά" από πάνω της και ο οινοποιός Στέλιος Κεχρής της δίνει το φιλί της ζωής! Ξέχνα όσα ξέρεις ή έχεις ακούσει για την ρετσίνα, εδώ θα απολαύσεις ένα ασύρτικο αλλιώτικο, που επί πέντε μήνες φλέρταρε με το φρέσκο ρετσίνι, σε δρύινα βαρέλια. Το αποτέλεσμα είναι παραπάνω από ενδιαφέρον και ταιριάζει τόσο με τα παραδοσιακά μεζεδάκια όσο και με τον οβελία. 

6. Ιέρεια, Οινοποιεία Μποσινάκη

 Ένα ντελικάτο ροζέ από το "ερυθρωπό" Μοσχοφίλερο (που δίνει λευκά κρασιά)- θα το απολαύσεις πριν και μετά το πασχαλινό τραπέζι. Και σίγουρα θα σε συνοδέψει σε πολλά, ζεστά βράδια του καλοκαιριού. 

7. Επιλεγμένος Ραψάνη, Τσάνταλη

Κρασάτο, Ξινόμαυρο, Σταυρωτό: τρεις ποικιλίες μπλεντάρονται σε ένα ερυθρό masterpiece, που θα συνοδέψει τα κρεατικά της Λαμπρής (και πολύ πιθανόν, θα κλέψει την παράσταση). Αρώματα φυτικά και μαύρων φρούτων, νότες από μπαχαρικά και γλυκύριζα καθώς και οι στιβαρές τανίνες του φέρνουν σε ισορροπία τον ουρανίσκο των καρνιβόρων.   

8. Ράμνιστα ,Κυρ Γιάννη

 Η ξεχωριστή αρωματική του πολυπλοκότητα (αποξηραμένη ντομάτα και κόκκινα φρούτα όσο είναι νέο, ελιά και δέρμα όσο ωριμάζει), η κοφτερή οξύτητα και οι πλούσιες τανίνες του το καθιστούν το ιδανικό ταίρι για το αρνί αλλά και για παλαιωμένα κίτρινα τυριά.  

9. Νεμέα Αϊβαλή

Ένα από τα διαμάντια της Νεμέας, από την ποικιλία Αγιωργήτικο, αποτελεί επίσης μια εξαιρετική επιλογή για τα κρεατικά αλλά και κίτρινα τυριά και ροκφόρ. Πλούσια αρώματα μαύρων φρούτων στη μύτη και νύξη καπνού, πλούσιο στόμα με δουλεμένες τανίνες και μακρά επίγευση, θα το συνεχίσεις ακόμα και όταν το τραπέζι έχει τελειώσει. Plus: τέλεια value for money επιλογή. 

10. Μοσχάτος Ρίου Πατρών, Παρπαρούση

Ιδανικός συνοδός για το τσουρέκι, τα γλυκά ταψιού, τάρτες με φρούτα ακόμα και πλατό τυριών, αυτό το γλυκό κρασί από την ποικιλία Μοσχάτο Ρίου θα ρίξει την αυλαία με τον γλυκό, φιντσάτο χαρακτήρα του. 

(+1) 

Όψιμος Τρύγος,  Κτήμα Παπαργυρίου

 

Και πάλι έχουμε ένα Μοσχάτο Ρίου, όμως εδώ η φύση κάνει όλη την δουλειά ενώ ο ταλαντούχος οινοποιός Γιάννης Παπαργυρίου επιλέγει με ακτίβεια τη στιγμή που θα κάνει τον Όψιμο Τρύγο του, ώστε να πάρει ένα φυσικώς γλυκό κρασί. Μπορείς να το συνδυάσεις με φρούτα ή λιπαρά τυριά, όμως σου προτείνουμε να το απολαύσεις μόνο του - το στόμα σου θα γεμίσει μαρμελάδες φρούτων, βερύκοκο, ψημένο μήλο, γλυκό τριαντάφυλλο, μέλι!