Δεκαπενταύγουστος: Συμβουλές για το τέλειο barbeque από έναν άντρα

Πώς δεν θα γίνει η μπριζόλα λάστιχο και άλλες σωτήριες οδηγίες…
Δεκαπενταύγουστος: Συμβουλές για το τέλειο barbeque από έναν άντρα



Ο Δεκαπενταύγουστος είναι το Πάσχα του καλοκαιριού. Και τι κάνουμε λοιπόν το Πάσχα; Τρώμε κρέας! Αρπάξτε τα κάρβουνα! Barbecue time…

Για να ανεβάσουμε το level δυσκολίας (το Πάσχα σας έκανα ξεφτέρια με τις συμβουλές μου) θα ψήσουμε στην ύπαιθρο! Όπερ σημαίνει πως το φαγοπότι θα πάρει άλλη διάσταση. Με προσοχή στις φωτιές όμως!

Τι θα χρειαστούμε:

Φορητό ψυγειάκι

5 6άδες μπύρες

Μπόλικο πάγο

10 κιλά κάρβουνα (εκτός και αν ψήνουμε κανά κοπάδι, οπότε περισσότερα)

Τρανζιστοράκι (παραδοσιακά πράγματα)

Έξι τούβλα (σε περίπτωση που δεν έχεις φορητή ψησταριά)

Σχάρα

Πιτσιρίκια να τρέχουν ανέμελα ολόγυρα

Κρέας της προτίμησης μας

Καπέλο-ψάθα

Η διαδικασία

Αφού εκδράμουμε στο μέρος της αρεσκείας μας, βρίσκουμε το spot που θα ψήσουμε. Αν βρείτε ίσκιο μεγάλη μαγκιά και μπράβο. Πιάστε τον! Ανοίγουμε ένα μικρό λάκκο, λίγο μεγαλύτερων διαστάσεων από την σχάρα. Δεν σκάβουμε τα αναχώματα του Ρούπελ. Βάζουμε τα τούβλα αριστερά και δεξιά, τρία από την μια, τρία από την άλλη. Σαν το τζένγκα.

Μέσα στον λάκκο βάζουμε ξυλαράκια και στην μέση χαρτί. Τα ξυλαράκια σε πυραμίδα και το χαρτί μέσα. Βάζουμε φωτιά. Ανοίγουμε μπύρα. Ρίχνουμε κάρβουνα χούφτα-χούφτα. Περιμένουμε κανά 40λεπτο. Σημειώστε πως ο αέρας θα κάνει την φωτιά να «χωνέψει» πιο γρήγορα, οπότε θα «φάει» πολλά κάρβουνα.

Το κρέας…

Τι θα ψήσουμε; Χοιρινές; Μοσχαρίσιες; Παϊδάκια; Προβατίνα; Λουκάνικα; Εγώ είμαι εδώ! Κοτόπουλο δεν προτείνω γιατί είπαμε να... γουρουνιάσουμε! Εννοείτει πως το έχουμε ξεπαγώσει από την προηγούμενη και το έχουμε στο ψυγείο, όχι στην κατάψυξη!

Το χοιρινό κρέας θέλει ένα τέταρτο. Ο λαιμός (μπριζόλα, όχι ο δικός σου) θέλει ένα 20λεπτο. Η μπριζόλα με κόκκαλο περίπου 15 λεπτά. Το μυστικό είναι πως θέλει γύρισμα όταν αρχίζει να βγάζει το αίμα από την πλευρά που κοιτάζουμε.

Το μοσχάρι πρέπει να είναι λίγο πιο ροζ. Ροζ δεν σημαίνει ότι θα το φάει ο βρυκόλακας. Ροζ χωρίς να στάζει. Το level μαστοριάς είναι μεγάλο, αλλά θα το καταφέρουμε. Μαγικός χρόνος: 13 λεπτά just!

Tα λατρεμένα παϊδάκια (προσοχή είναι οριακά η εποχή τους) θέλουν ένα τεταρτάκι ή μια κρύα μπύρα.

Το λουκάνικο στο 10λεπτο είναι έτοιμο.

Όσο για την προβατίνα; Επειδή εδώ έχω master έχοντας καταναλώσει κοπάδια και κοπάδια στο νου μας έχουμε 2 πράγματα: Πρέπει να είναι πολύ παχιά και καπνίζει σαν να εκλέγουμε Πάπα! Χρόνος ψησίματος 15-20 λεπτά. Παρακαλάμε να μην φυσάει γιατί η εμπειρία θα είναι… δακρύβρεχτη από τον καπνό!

SOS: Αν η φωτιά είναι πολύ δυνατή το αποτέλεσμα θα είναι πολύ ψημένο έξω και ωμό μέσα! Προσοχή!

Εννοείται πως τα άτομα παίζουν ρόλο στο πόσο κρέας αγοράζουμε. Στα 5 άτομα παίρνουμε περίπου 7 κιλά κρέας σύνολο. Καλύτερα να μείνει και να το φάμε το βράδυ παρά να κοιταζόμαστε στα χέρια, ποιος τρώει τι!

Extra Tips: Κατανάλωση μπύρας

Δίπλα στην φωτιά η δίψα έρχεται αυτόματα! Αν πλακωθούμε στις μπύρες Α) δεν θα έχουμε για μετά, Β) Θα νταγκλάρουμε και θα κάψουμε το κρέας (και δεν είμαστε για τέτοια), Γ) Οδηγάμε και όπως ξέρουμε αλκοόλ και οδήγηση ποτέ. Ειδικά αν έχουμε και συνεπιβάτες…

Mουσικές επιλογές

Τα κλαρίνα είναι η ιδανική επιλογή. Αλλά επειδή τα γούστα διαφέρουν οτιδήποτε σας φτιάχνει το κέφι. Γωγώ Τσαμπά; Βέρντι; Βέρτης; Πουτσίνι; Κατέλης; Εσείς ψήνετε, εσείς κάμετε πρόγραμμα...

Καλά να περάσετε και καλό barbecue!

Aν αποφασίσετε να σουβλίσετε, διαβάστε ΕΔΩ τον οδηγό του ιδανικού σουβλίσματος