Εναλλακτικές προτάσεις για τα κούλουμα

Είτε είσαι μόνος είτε καλέσεις κόσμο, στο τραπέζι σου αξίζει να έχεις μόνο τα καλύτερα!
Εναλλακτικές προτάσεις για τα κούλουμα



Πάλι καλά που, λόγω δουλειάς, οφείλω να γνωρίζω τις γιορτές, γιατί με την αφηρημάδα που έχω ώρες-ώρες, ήμουν ικανή να ξεχάσω ότι αυτή η Δευτέρα είναι Καθαρά και να μείνω με άδειο ψυγείο και νηστική!  

Εγώ πήρα πλοκάμι χταποδιού, που ψήνεται εύκολα, και το έβαλα στον φούρνο, αλειμμένο με κρέμα μπαλσάμικο. Άπλωσα επάνω του μερικές φέτες λεμονιού με τη φλούδα, πράσινη πιπεριά και μερικές φετούλες σκόρδο, το πασπάλισα με λίγο μαύρο πιπέρι και ρίγανη και το έκλεισα μέσα σε αλουμινόχαρτο. Θέλει σίγουρα πάνω από 45' για να ψηθεί καλά, στον αέρα στους 180 βαθμούς. Καλό είναι να το ανοίξεις να το δοκιμάσεις λίγο κι αν θέλει κι άλλο ψήσιμο, άφησέ το 1 τεταρτάκι ακόμα. Το τελευταίο 5λεπτο άνοιξε το αλουμινόχαρτο για να ροδίσει. 

Σίγουρα θα έχει βγάλει ζουμάκι, οπότε φύλαξέ το σε ένα φλιτζανάκι, γιατί θα σου χρειαστεί για τον πουρέ λαχανικών που θα το συνοδεύσει.

Σε ένα κατσαρολάκι βάλε να βράσουν πατάτες με τη φλούδα - αφού πρώτα τις πλύνεις καλά. Μόλις μαλακώσουν, τις ξεφλουδίζεις και τις ρίχνεις στο μπλέντερ μαζί με μερικά μπουκετάκια μπρόκολο (μόνο το τρυφερό μέρος), αφού πρώτα τα ζεματίσεις για 1 λεπτό στο νερό. Πρόσθεσε λίγο ελαιόλαδο, λίγη μουστάρδα, αλάτι, πιπέρι και ξύσμα πορτοκαλιού. Χτύπα καλά το μίγμα στο μπλέντερ και μετάφερέ το σε ένα κατσαρολάκι, μαζί με το ζουμάκι από το χταπόδι, να πάρουν όλα μαζί 2 βράσεις και ανακάτεψε τον πουρέ, όσο βράζει, μέχρι να δέσει. 

Σερβίρουμε το πλοκάμι με τον πουρέ και γαρνίρουμε με ελαιόλαδο ανακατεμένο με λίγη κρέμα μπαλσάμικο (απλή ή με άρωμα πορτοκάλι).

Τα καλαμαράκια τα έφτιαξα με φρέσκια ντομάτα και κριθαράκι! 

Καλύτερα να προτιμήσεις ολόκληρα καλαμάρια που βγάζουν πολύ ζουμί και υπέροχη γεύση και αφιέρωσε λίγο χρόνο για να τα ξεπλύνεις καλά στην αρχή και να τα καθαρίσεις εσωτερικά. Άφησέ τα να στραγγίξουν καλά και ψιλόκοψε παράλληλα 1 κόκκινη πιπεριά και μερικές ζουμερές ντομάτες για σάλτσα. 

Σε μια φαρδιά κατσαρόλα ζεσταίνω λίγο ελαιόλαδο και τσιγαρίζω τα καλαμάρια με την πιπεριά, 1 σκελίδα σκόρδο και 1 κρεμμύδι χοντροκομμένο. Μόλις σφίξει αρκετά το καλαμάρι και εξατμιστούν τα υγρά, ρίχνω 150ml κόκκινο ή λευκό κρασί και ανακατεύω μέχρι να εξατμιστεί το αλκοόλ. Έπειτα, ρίχνω τις ντομάτες, 1 κοφτό κουταλάκι του γλυκού ζάχαρη, αλάτι, πιπέρι, θυμάρι και αφήνω να βράσουν τα καλαμάρια και να δέσει η σάλτσα, περίπου για μισή ώρα. Μην αφήσεις τη σάλτσα να στεγνώσει εντελώς, να έχει συνέχεια ζουμάκι. 

Το τελευταίο τέταρτο, ρίξε και μισό πακέτο κριθαράκι μέσα και άφησέ το να βράσει στο ζουμί, μαζί με τα καλαμαράκια, αλλά ανακάτευε συνέχεια και πρόσεχε να μην σου κολλήσει. 

Συνολικά το μαγείρεμα δεν θα σου πάρει πάνω από 45'. Σέρβιρε ζεστό με μπόλικο ψιλοκομμένο μαϊντανό! Και μην ξεχάσεις να πάρεις και λαγάνα από τα LIDL για να βουτήξεις στη σαλτσούλα!

Να περάσεις αύτη τη μέρα, όπως θέλεις εσύ, και εύχομαι να βρεις χρόνο να ξεκουραστείς, να απολαύσεις τους αγαπημένους σου και ωραίες γεύσεις!