Παγκόσμια Ημέρα του Παιδιού: Παιδιά που άλλαξαν τον κόσμο

Παιδιά που μας εμπνέουν με τις πράξεις αγάπης τους.
Παγκόσμια Ημέρα του Παιδιού: Παιδιά που άλλαξαν τον κόσμο



Τα παιδιά θα έπρεπε να γιορτάζουν κάθε μέρα. Τα παιδιά είναι τα ίδια μια γιορτή. Είναι η χαρά της ζωής και ας μας παιδεύουν πού και πού. Σήμερα, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα του Παιδιού, σας παρουσιάζουμε παιδιά που μας εμπνέουν με την αγάπη τους για τον συνάνθρωπο αλλά και με τις πράξεις τους. Είναι τα παιδιά που με τον τρόπο τους άλλαξαν τον κόσμο, τα παιδιά που με τον αλτρουισμό που τους χαρακτηρίζει έβαλαν ένα μικρό λιθαράκι στην προσπάθεια να γίνει ο κόσμος μας καλύτερος.

Από την Μπέτυ Σύγγελου

Γνωρίστε την Alexandra Scott. Η Alex γεννήθηκε το 1996 στo Connecticut και λίγες μέρες πριν γιορτάσει τα πρώτα της γενέθλια διαγνώστηκε με μία μορφή καρκίνου που ονομάζεται νευροβλάστωμα. Όταν έκλεισε τα 4, με την βοήθεια του αδερφού της ξεκίνησε ένα έρανο για όλα τα παιδιά που έχουν ανάγκη από χρήματα για την θεραπεία του καρκίνου, προσφέροντας φρέσκια λεμονάδα σε ένα stand έξω από το σπίτι της. Ο έρανος αυτός είχε τόση επιτυχία, που συνεχίστηκε και τα επόμενα χρόνια, με την Alex να καταφέρνει να μαζέψει πάνω από 1 εκατομμύριο δολάρια. Η Alex έφυγε από την ζωή σε ηλικία 8 ετών, το όραμά της όμως συνεχίζεται ακόμα και σήμερα. Κάθε Ιούνιο διοργανώνονται οι «Ημέρες Λεμονάδας» όπου περισσότεροι από 10.000 εθελοντές με πάνω από 2.000 stand πώλησης λεμονάδας σε όλες τις Η.Π.Α. κάνουν την διαφορά για παιδιά που έχουν πραγματική ανάγκη.

Δεν θα μπορούσε να λείπει από εδώ ο Yash Gupta. O μικρός Yash όταν μετά από ένα ατύχημα έσπασε τα γυαλιά μυωπίας του, «είδε» πόσο δύσκολο είναι να ζεις χωρίς αυτά. Για μία ολόκληρη εβδομάδα περιμένοντας να φτιαχτεί το νέο ζευγάρι γυαλιά έπρεπε να πηγαίνει στο σχολείο, να διαβάζει, συνειδητοποίησε πόσο δύσκολο είναι αυτό και σκέφτηκε πόσα παιδιά στον κόσμο δεν έχουν πρόσβαση σε γυαλιά οράσεως. Έτσι σε ηλικία μόλις 14 ετών ίδρυσε τον μη κερδοσκοπικό οργανισμό Sight Learning. Ο οργανισμός αυτός συλλέγει χρησιμοποιημένα γυαλιά από καταστήματα οπτικών, από απλούς πολίτες, αλλά και χορηγίες και τα προσφέρει σε όσα παιδιά δεν έχουν τα χρήματα να αγοράσουν γυαλιά οράσεως. Από το 2010 ο μικρός αυτός ήρωας κατάφερε να προσφέρει πάνω από 21.500 ζευγάρια γυαλιά σε παιδιά στην Αιτή, τις Ονδούρες, την Ινδία και το Μεξικό.

Είναι πραγματικά μεγάλη έμπνευση να μαθαίνεις ότι στον κόσμο υπάρχουν παιδιά που ενδιαφέρονται για τους άλλους σε τόσο μικρή ηλικία. Όπως ο Nicholas Lowinger από το Rhode Island ο οποίος στην ηλικία των 5 ετών έμεινε άφωνος όταν βρέθηκε σε ένα καταφύγιο αστέγων και είδε ότι τα παιδιά εκεί δεν φορούσαν παπούτσια. Έτσι, το 2010 ίδρυσε με την βοήθεια της οικογένειας του, του σχολείου του και διάφορων χορηγών το μη κερδοσκοπικό οργανισμό Gotta Have Sole Foundation. Σκοπός του οργανισμού αυτού ήταν να προσφέρει ένα ζευγάρι παπούτσια σε κάθε άστεγο παιδί. Μέσα σε 4 μόλις χρόνια έχει καταφέρει να προσφέρει παπούτσια σε πάνω από 23.500 άστεγα παιδιά στις Η.Π.Α.

Ο Ryan Hreljac από το Οντάριο του Καναδά το1998, στην τρυφερή ηλικία των 6 ετών έμαθε ότι υπάρχουν παιδιά σαν αυτόν στην Αφρική τα οποία για να έχουν πρόσβαση σε καθαρό πόσιμο νερό θα πρέπει καθημερινά να περπατάνε πολλά χιλιόμετρα. Με τις λίγες οικονομίες που είχε στον κουμπαρά του, την βοήθεια της οικογένειας του, μίας τοπικής φιλανθρωπικής οργάνωσης και φίλων, ο Ryan κατάφερε να χτίσει μετά από ένα χρόνο ένα πηγάδι στο Δημόσιο Σχολείο Angolo στην βόρεια Ουγκάντα. Κάποια χρόνια αργότερα, το 2001, ιδρύθηκε ο οργανισμός Ryan’s Well ο οποίος από τότε, έχει βοηθήσει στην δημιουργία περισσότερων από 880 πηγαδιών και έχει βελτιώσει την ζωή περισσότερων από 824.000 ανθρώπων.

Ο Om Prakash Gurjar από την Ρατζαστάν μία από τις 28 Ομόσπονδες Πολιτείες της Ινδίας, στην ηλικία των 5 ετών βρέθηκε μακριά από την οικογένειά του για να εργαστεί παράνομα για 3 χρόνια στα χωράφια. Αφού διασώθηκε από ακτιβιστές της οργάνωσης Save Childhood Movement (Bachpan Bachao Andolan), ο μικρός ξεκίνησε μία εκστρατεία για δωρεάν εκπαίδευση στην χώρα του. Εκτός όμως από αυτό, δημιούργησε ένα δίκτυο με το όνομα «Χωριά φιλικά προς τα παιδιά», όπου ζούνε παιδιά που τα δικαιώματά τους είναι σεβαστά και φυσικά η παιδική εργασία δεν επιτρέπεται. Η αγάπη του για τα παιδιά δεν σταμάτησε εκεί καθώς δημιούργησε ένα δίκτυο που έχει ως στόχο να δώσει σε όλα τα παιδιά πιστοποιητικό γέννησης, συμβάλλοντας έτσι στην προστασία της παιδικής εκμετάλλευσης, την εξάλειψη της δουλείας, της παράνομης εμπορίας παιδιών και τον εξαναγκασμό σε γάμο. Για όλη αυτή την δραστηριότητα τιμήθηκε το 2006 με το Διεθνές Παιδικό Βραβείο Ειρήνης.

Άλλο ένα παιδί θαύμα από την Αμερική, η Adele Taylor όταν ήταν μόλις 13 ετών πρόσεξε ότι πολλοί από τους συμμαθητές της είχαν πρόβλημα με την ανάγνωση. Κάνοντας μία έρευνα συνειδητοποίησε ότι ο αναλφαβητισμός στην Αμερική έχει ακόμα και στις μέρες μας μεγάλα ποσοστά, κάτι που της έδωσε την ιδέα να δημιουργήσει το 2008 ένα οργανισμό με το όνομα Adele’s Literacy Library. Από τότε μέχρι και τις μέρες μας έχει καταφέρει να συλλέξει και να προσφέρει χιλιάδες βιβλία σε σχολεία, βιβλιοθήκες και σχετικούς μη κερδοσκοπικούς οργανισμούς. Επίσης διοργανώνει ομιλίες με τον τίτλο «Storytelling with Adele» με κοινό ανθρώπους όλων των ηλικιών και διαγωνισμούς ανάγνωσης με τον τίτλο «Read All you Can».