Μήπως είσαι υπερπροστατευτική; Οι λανθασμένες κινήσεις αγάπης που κάνουν οι γονείς...

Υπάρχουν φορές, που επιλέγεις να δείξεις την αγάπη σου με το λάθος τρόπο.
Μήπως είσαι υπερπροστατευτική; Οι λανθασμένες κινήσεις αγάπης που κάνουν οι γονείς...



Όλοι οι γονείς επιθυμούν και πασχίζουν να μεγαλώσουν τα παιδιά τους με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, προσπαθώντας να μην τους λείψει τίποτα. Ειδικά αν έχεις περάσει δύσκολα χρόνια, το άγχος σου είναι ακόμα μεγαλύτερο... Κάθε σωστός και υπεύθυνος γονέας, έχει σαν στόχο το παιδί του να μεγαλώσει καλύτερα από τον ίδιο. Καμιά φορά όμως οι γονείς γίνονται υπερπροστατευτικοί  και υπερβολικοί και διαλέγουν το λάθος τρόπο να δείξουν την αγάπη τους στα παιδιά τους, κάτι που τα επηρεάζει σημαντικά. Αυτή είναι η λίστα, με όσα πρέπει να αποφεύγεις:

#1 Τους φέρεσαι σαν να είναι βασιλιάδες και βασίλισσες.

Είναι σημαντικό να κάνεις τα παιδιά σου να νιώθουν ξεχωριστά. Να τους μάθεις να έχουν εμπιστοσύνη και να αγαπούν τον εαυτό τους. Μη χάσεις όμως το κύρος σου απέναντι σε αυτά, κάνοντας ό,τι θέλουν, για να μη τους χαλάσεις ποτέ χατήρι. Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να τους θέτεις κανόνες συμπεριφοράς και όρια, αν θέλεις να μεγαλώσουν σωστά και με αρχές και όχι να γίνουν κακομαθημένα. Να αναγνωρίζεις την επιτυχία τους και να τους λες μπράβο, αλλά είναι καθήκον σου να επισημαίνεις και να διορθώνεις τα λάθη τους και να τους μαθαίνεις σωστούς κι ευγενικούς τρόπους συμπεριφοράς.

#2 Τους δίνεις μεγάλο χαρτζιλίκι.

Τα παιδιά σου πρέπει να γνωρίζουν την αξία του χρήματος και τον κόπο και τον ιδρώτα που απαιτείται για να τα αποκτήσει κανείς. Γι’ αυτό δεν πρέπει να τους δινεις μεγάλα χαρτζιλίκια. Όσο πιο νωρίς το παιδί καταλάβει την αξία του χρήματος, τόσο το καλύτερο για εκείνο. Το μόνο που θα καταφέρεις αγοράζοντάς του από τώρα ακριβά δώρα και κοσμήματα, είναι να το κάνεις κακομαθημένο. Αν του δίνεις συνεχώς χρήματα, δεν θα μάθει ποτέ να εκτιμάει την αξία των πραγμάτων και θα γίνει άπληστο.

#3 Δεν τα αφήνεις να δουλέψουν.

Η εργασία είναι απαραίτητη για μια καλή ζωή. Κάθε υπεύθυνος ενήλικας πρέπει να εργάζεται για να ζήσει. Αυτό είναι κάτι που πρέπει να εμφυσήσεις στα παιδιά σου, με το που φτάσουν στην εφηβεία. Βοήθησέ τα να σκεφτούν από τώρα το μέλλον τους και δώσε τους κίνητρα για τη ζωή τους, ώστε να πετύχουν τους στόχους τους και όσα ονειρεύονται. Μάθε τους ότι το να καταφέρνεις κάτι τόσο ουσιαστικό μόνος σου, όπως το να περάσεις στο πανεπιστήμιο και το να βρεις μια δουλειά αργότερα, από την οποία βγάζεις τα δικά σου λεφτά, είναι κάτι πολύ σημαντικό, κάτι που έχει τεράστια αξία και που θα τους κάνει να νιώσουν πολύ περήφανοι, μόλις τα καταφέρουν. Βοήθησέ τα να έχουν στόχους και δώσε τους λόγους για να τους κυνηγούν καθημερινά!

#4 Δεν τους ζητάς να λένε «ευχαριστώ» και «παρακαλώ».

Μπορεί να πιστεύεις ότι το παιδί σου αξίζει τα πάντα, αλλά δεν πρέπει να ξεχνάς να τους υπενθυμίζεις να λένε "ευχαριστώ" και "παρακαλώ". Πρέπει να είναι ευγενικοί και να μάθουν να εκτιμούν πράγματα και ανθρώπους, γιατί χωρίς ευγένεια, δεν μπορείς να καταφέρεις τίποτα.

#5 Αφήνεις πάντα να περνάει το δικό τους.

Δύσκολα μπορείς να τους αρνηθείς κάτι που θα σου ζητήσουν. Πρέπει όμως να είσαι πολύ προσεκτική να μην τα κακομάθεις. Δυτυχώς, πρέπει να τους λες και «Όχι», εξηγώντας τους ποιος είναι ο λόγος που κάτι που επιθυμούν, δεν γίνεται να το έχουν.

#6 Τους κάνεις δώρα σε λάθος στιγμές.

Μην του παίρνεις δώρα χωρίς κάποια αφορμή. Όταν του προσφέρεις κάτι, καλό είναι να καταλαβαίνει ότι υπάρχει κάποιος λόγος που του κάνεις ένα δώρο. Πήρε καλό βαθμό, έκανε κάτι καλά, έχει γενέθλια ή γιορτή; Μην του κάνεις δώρα επειδή γκρινιάζει και προσπαθείς κάπως έτσι να το ξεγελάσεις. Δε θα μάθει ποτέ να εκτιμάει κάτι που του προσφέρεται, αν δε μάθει την αξία της προσφοράς.

Διάβασε εδώ όσα κρύβει μέσα του ένα παιδί χωρισμένων γονιών...