Πως να βοηθήσεις το παιδί σου να σκέφτεται σωστά;

Αυτές είναι οι ερωτήσεις που πρέπει να του κάνεις...
Πως να βοηθήσεις το παιδί σου να σκέφτεται σωστά;



Κάθε γονιός οφείλει να μεγαλώσει τα παιδιά του σωστά και να τους στρώσει το μονοπάτι της ζωής για να γίνουν καλοί και ολοκληρωμένοι άνθρωποι. Είναι σημαντικό για κάθε παιδί να μεγαλώνει σε ένα αγαπημένο οικογενειακό περιβάλον που του παρέχει όλες τις απαραίτητες αξίες για να διαμορφώσει μια σωστή προσωπικότητα και που το προετοιμάζει για τη ζωή και τις δυσκολίες της. 

Μεταξύ των άλλων, είναι σημαντικό να βοηθήσεις το παιδί σου να σκέφτεται σωστά, γιατί αυτό θα το βοηθήσει πολύ στη ζωή του. Αυτό που πρέπει να κάνεις είναι να του μιλάς με ειλικρίνεια και να του κάνεις ορισμένες ερωτήσεις που θα ακονίσουν το μυαλό του και θα το εξασκήσουν.

Με τις ερωτήσεις αυτές θα ανοίξεις μια ειλικρινή και βαθιά συζήτηση με τα παιδιά σου από την οποία θα επωφεληθείτε και οι δύο. Εσύ θα το μάθεις καλύτερα, θα έρθετε πιο κοντά, θα δυναμώσετε τη σχέση σας και την εμπιστοσύνη που ήδη υπάρχει μεταξύ σας και θα το βοηθήσεις να σκέφτεται σωστά και να μάθει να αναπτύσσει τις σκέψεις του.

Ρώτησέ το:

1. "Περιέγραψέ μου τον εαυτό σου με 5 λέξεις." Το παιδί σου θα μπει στη διαδικασία να κάνει αυτοκριτική και να σκεφτεί πώς μπορεί να το βλέπουν οι άλλοι και τι γνώμη έχουν γι’ αυτό. Είναι σημαντικό να ξεχωρίσει τα στοιχεία που πιστεύει ότι το χαρακτηρίζουν και να σου τα αναλύσει. Αν μάθει από μικρό να μπαίνει σε αυτή τη διαδικασία, θα κάνει αυτοκριτική σε όλη του τη ζωή. Κι αυτή είναι μια διαδικασία που χρειάζεται και βοηθάει πολύ τον καθένα.

2. "Τι σε κάνει χαρούμενο/η; Τι είναι αυτό που σου αρέσει να κάνεις για να είσαι ευτυχισμένος/η;"  Μπορεί η απάντησή του να είναι «Να παίζω βιντεοπαιχνίδια», αλλά μπορεί να είναι και κάτι που θα σε αφήσει άφωνη. Κάποτε ένα παιδάκι είπε: «Να κάνω τη μαμά μου να γελάει, γιατί όταν γελάει είναι πολύ όμορφη». Ποτέ δεν ξέρεις τι μπορεί να ακούσεις από ένα παιδί! Το νόημα της ερώτησης αυτής είναι να κάνεις το παιδί σου να σκεφτεί όλα εκείνα που το κάνουν χαρούμενο και να του μάθεις ότι πρέπει πάντα να βρίσκει χρόνο να ασχολείται με αυτά. Αυτό θα το θυμάται και θα το ωφελήσει πολύ στη ζωή του αργότερα.

3. "Τι είναι αυτό που νομίζεις ότι κάνεις καλά και θα ήθελες να το κάνουν και οι άλλοι γύρω σου;" Αυτή η ερώτηση θα το κάνει να σκεφτεί και να καταλάβει ότι μπορείς να πάρεις και να δώσεις μαθήματα συμπεριφοράς στους γύρω σου. Θα μάθει ότι πρέπει να ενδιαφέρεται και να βοηθάει τους υπόλοιπους ανθρώπους και θα το κάνει να αιστανθεί σημαντικός και πολύτιμος για τους υπόλοιπους, γιατί έχει κάτι καλό να προσφέρει και κάτι που νιώθει ότι αξίζει να το μοιραστεί. Με τον τρόπο αυτό θα το βοηθήσεις να αποκτήσει αυτοεκτίμηση και να μάθει την αξία της προσφοράς.

4. "Ποιο είναι το χειρότερο και ποιο το καλύτερο πράγμα που σου έχει συμβεί;"  Με τον τρόπο αυτό θα σκεφτεί ότι η ζωή δεν έχει μόνο καλές κι ευχάριστες στιγμές, αλλά και δύσκολες και στενάχωρες. Θα το κάνεις να καταλάβει ότι πρέπει να μάθει να ζει μέσα σε χαρές και δυσκολίες και να βρίσκει τρόπο να επιβιώνει και να συνεχίζει. Κι αυτό είναι ένα σημαντικό μάθημα ζωής. Πρέπει να μάθει να προσπερνάει τα άσχημα, γιατί μετά από την καταιγίδα βγαίνει πάντα ο ήλιος. Ωστόσο, κάνε το να καταλάβει ότι μαθαίνεις πολλά μέσα στη βροχή.

5. "Τι πιστεύεις ότι νιώθει αυτός ο άνθρωπος;" Βάλε το στη διαδικασία να παρατηρεί και να προβληματίζεται για τους ανθρώπους δίπλα του και τα συναισθήματά τους. Θα του αναπτύξεις το αίσθημα της ενσυναίσθησης, που είναι σημαντικό για τη ζωή του και την επικοινωνία με τους γύρω του.

6. "Πώς φαντάζεσαι το μέλλον σου;" Ενθάρρυνέ το να κάνει όνειρα και να θέτει στόχους για το μέλλον.

7. "Ποιον από τους φίλους σου αγαπάς περισσότερο και γιατί;" Θα το βάλεις να σκεφτεί τι του προσφέρει ο κάθε φίλος του και θα το μάθεις να μπαίνει σε αυτή τη διαδικασία, ώστε να ζυγίζει καλύτερα τους ανθρώπους που εμπιστεύεται και που βάζει στη ζωή του. Θα μάθει να έχει δίπλα του ανθρώπους που έχουν κάτι να του προσφέρουν,που νοιάζονται γι’ αυτό και είναι καλή επιρροή. Οι παρέες και οι φίλοι είναι ένα πολύ σημαντικό κομμάτι της ζωής του καθενός, γι’ αυτό πρέπει κανείς να είναι πολύ επιλεκτικός με τους ανθρώπους.