Θα κρατήσει ή θα αποτύχει ο γάμος μου;

Τα (επιστημονικά αποδεδειγμένα) σημάδια θα σου πουν την αλήθεια.
Θα κρατήσει ή θα αποτύχει ο γάμος μου;



Όταν ο γάμος σου τελειώνει, είναι πολύ λογικό να κατηγορήσεις εκείνη την «έξαλλη» συνάδελφο που ξελόγιασε τον άντρα σου και που ποτέ δεν εμπιστευόσουν. Όμως οι σχέσεις δεν είναι και τόσο απλές. Οι επιστήμονες και οι έρευνες μας αποκαλύπτουν νέους παράγοντες οι οποίοι μπορούν να επηρεάσουν ένα γάμο. Άλλοι από αυτούς είναι απρόβλεπτοι και άλλοι στερεοτυπικοί. Θα τους βρεις παρακάτω:

1. Είχατε οικονομικές διαφωνίες από πολύ νωρίς

Αν από τώρα έχετε διαφωνίες για τα λεφτά που θα ξοδέψετε στο μήνα του μέλιτος, τότε πιθανόν να μην βιώσετε το «και ζήσαν αυτοί καλά και εμείς καλύτερα», αναφέρει η έρευνα του Kansas State University. Οι ερευνητές βρήκαν ότι οι καυγάδες για τα λεφτά στην αρχή μιας σχέσης σχετίζονται με το ανικανοποίητο ενός γάμου και συμπέραναν ότι τα λεφτά ήταν το πιο προφητικό δεδομένο ενός διαζυγίου. Ενδιαφέρον, μάλιστα είναι πως αυτό ίσχυε για τους υψηλόμισθους και τους ευκατάστατους.

2. Παντρευτήκατε γρήγορα

Μία έρευνα του Πανεπιστημίου Emory βρήκε ότι τα ποσοστά των διαζυγίων σχετίζονται με τη διάρκεια που ένα ζευγάρι είχε σχέση πριν παντρευτεί.  Ένα ζευγάρι που έβγαινε για τρία χρόνια έχει 39% λιγότερες πιθανότητες να πάρει διαζύγιο από ένα ζευγάρι που έβγαινε λιγότερο από ένα χρόνο.

3. Έχετε διαφορετικές συνήθειες στο ποτό

Το Πανεπιστήμιο του Buffalo βρήκε ότι τα ζευγάρια είναι πιθανότερο να χωρίσουν αν ένας από τους δύο πίνει πολύ. Ενδιαφέρον έχει ότι αυτό δεν ισχύει για τα ζευγάρια που πίνουν εξίσου. Αυτό σημαίνει ότι το πρόβλημα έχει να κάνει περισσότερο με τις συνήθειες παρά με το αλκοόλ καθαυτό.

4. Εσύ ή το άλλο σου μισό θέλατε πάρα πολύ ένα προγαμιαίο συμβόλαιο

Ξόδεψες τον ίδιο χρόνο για να συντάξεις το προγαμιαίο σου συμβόλαιο και να διοργανώσεις το μήνα του μέλιτος; Δεν είναι και τόσο καλό σημάδι. Όπως εξηγεί ο W. Bradford Wilcox στην εφημερίδα New York Times, η γενναιοδωρία μεταξύ του ζευγαριού είναι ένας ισχυρός δείκτης συζυγικής ικανοποίησης και η επιθυμία να υπογράψεις προγαμιαίο συμβόλαιο είναι από τις πιο κλασικές εγωκεντρικές πράξεις.

Ο Wilcox επίσης επισημαίνει ότι τα παντρεμένα ζευγάρια που έχουν κοινό ταμείο είναι πιο ευτυχισμένα και σταθερά. Για την ακρίβεια, μια έρευνα του Εθνικού Κέντρου για την Οικογένεια και το Γάμο βρήκε ότι τα ζευγάρια που δεν μοιράζονται τους τραπεζικούς λογαριασμούς τους είναι 145% πιθανότερο να καταλήξουν στο διαζύγιο.

5. Κάνατε υπερπολυτελή γάμο

Επίσης, η έρευνα του Πανεπιστημίου Emory, δείχνει ότι τα ζευγάρια που έκαναν ακριβούς γάμους έχουν περισσότερες πιιθανότητες να καταλήξουν στο διαζύγιο. Οι γυναίκες με λογαριασμό 20.000 δολαρίων και πάνω έχουν 3.5 φορές περισσότερες πιθανότητες να καταλήξουν στο γάμο σε σχέση με τις γυναίκες με budget 5.000 έως 10.000 δολάρια.

6. Κάποιος πολύ στενός σου φίλος ή μέλος της οικογένειάς σου χώρισε

Όπως αναφέρει το περιοδικό «Social Forces» ένα διαζύγιο μπορεί να είναι μεταδοτικό μεταξύ φίλων και συγγενών. Αν κάποιος από το στενό σου κύκλο χωρίσει, οι πιθανότητες να χωρίσεις και εσύ αυξάνονται κατά 75%. Η έρευνα γίνεται ακόμα χειρότερη επισημαίνοντας το εξής: «Τα άτομα που χωρίζουν μπορεί να επηρεάσουν όχι μόνο τους φίλους τους, αλλά και τους φίλους των φίλων τους». Να το πιστέψουμε;

7. Έχετε τεράστια διαφορά ηλικίας

Η ίδια έρευνα από το πανεπιστήμιο Emory ανακάλυψε ότι τα ζευγάρια με μεγάλη διαφορά ηλικίας έχουν μεγαλύτερες πιθανότητες να χωρίσουν. Συγκεκριμένα, τα ζευγάρια με διαφορά δέκα χρόνων έχουν 39% περισσότερες πιθανότητες να χωρίσουν απ’ ότι τα ζευγάρια της ίδιας ηλικίας.

8. Ήσασταν πολύ μικροί όταν παντρευτήκατε

Τέλος, αυτό που όλοι μπορεί να υποψιαζόμασταν επιβεβαιώνει η έρευνα για το «The National Marriage Project»: Τα ζευγάρια που παντρεύονται νωρίς, όταν δηλαδή είναι κοντά στα 20 τους χρόνια, είναι πιο πιθανό να χωρίσουν από εκείνα που το αποφασίζουν αργότερα στη ζωή τους.