8 παράξενα πράγματα που θα κάνουν το γάμο σου να διαρκέσει

Είναι επιστημονικά αποδεδειγμένα!
 8 παράξενα πράγματα που θα κάνουν το γάμο σου να διαρκέσει



Όταν ρωτήσεις ένα ζευγάρι ποια είναι τα θεμέλια ενός πετυχημένου γάμου θα σου απαντήσει χωρίς δεύτερη σκέψη ότι είναι η εμπιστοσύνη, ο σεβασμός, η συντροφικότητα, το σεξ και τέτοιες αληθινές μεν, τετριμμένες δε έννοιες. Σύμφωνα με έρευνες όμως, υπάρχουν και άλλοι παράξενοι παράγοντες που μπορούν να κάνουν το γάμο σου να κρατήσει. Μπορείς να τους δεις παρακάτω για να πάρεις ιδέες και να δεις προς τα πού βαδίζει ο γάμος σου.  

1. Ένας φτηνότερος γάμος 

Μπορεί να θέλεις πάρα πολύ να κάνεις έναν παραμυθένιο γάμο, αλλά σύμφωνα με την έρευνα που έκανε το Πανεπιστήμιο Emory, τα ζευγάρια που κάνουν πιο οικονομικούς γάμους είναι πιο πιθανό να παραμείνουν μαζί. Συγκεκριμένα, τα ζευγάρια με λογαριασμό άνω των 20.00 δολαρίων που χώρισαν ήταν τριπλάσια από αυτά των οποίων ο γάμος κόστισε 5.000 με 10.000 δολάρια. 

2. Η on-line γνωριμία

Σύμφωνα με μία έρευνα που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Proceedings of the National Academy of Sciences, τα ζευγάρια που γνωρίστηκαν on-line έχουν πολύ χαμηλότερα ποσοστά διαζυγίων και υψηλότερα επίπεδα συζυγικής ικανοποίησης. 

3. Η ζωή με λιγότερα social media

Σύμφωνα με έρευνα που έγινε το 2014 από το Πανεπιστήμιο της Βοστόνης το Facebook μπορεί να προκαλέσει πρόβλημα στις ισορροπίες του γάμου σου. Οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι η χρήση των social media είναι συνδεδεμένη με τη δυσαρέσκεια σε ένα γάμο και τα διαζύγια. Συγκεκριμένα, το 32% των ατόμων που είναι εθισμένοι στα social media σκέφτηκαν να αφήσουν το άλλο τους μισό, ενώ μόνο το 16% ατόμων που δεν χρησιμοποιούν καθόλου social media σκέφτηκε χωρίσει. 

4. Βλέποντας μαζί ταινίες

Τα ζευγάρια που βλέπουν σε σταθερή βάση ταινίες μαζί, συνήθως μένουν μαζί. Οι ερευνητές μάλιστα χρησιμοποιούν τις ταινίες σαν ένα είδος θεραπείας ζητώντας από τα ζευγάρια να συζητήσουν για 30 λεπτά πάνω στους χαρακτήρες και τις σχέσεις των ηρώων βλέποντας πετυχημένα αποτελέσματα. Αυτό συμβαίνει επειδή τα ζευγάρια έχουν τη δυνατότητα να μιλήσουν σε ένα ασφαλές περιβάλλον για τη σχέση τους, συγκριτικά με τους χαρακτήρες των ηρώων. 

5. Απαντώντας στα αόριστα και τυχαία σχόλια του συντρόφου, της συντρόφου σου 

Σύμφωνα με τον ψυχολόγο John Gottman, όταν ο σύντροφός σου σε διακόπτει από το διάβασμά σου για να επισημάνει κάτι χαζό που βρήκε στο ίντερνετ, δεν προσπαθεί απλά να σε διασκεδάσει, αλλά αποζητάει την προσοχή σου. Και κάθε φορά που απαντάς «όχι τώρα, δεν μπορώ», καταστρέφεις τη σχέση σου. Ο Gottman μελετώντας τέτοια ζευγάρια κατέληξε στο συμπέρασμα ότι οι χωρισμοί είναι άμεσα συνδεδεμένοι με αυτή την αλληλεπίδραση. 

6. Χρησιμοποιώντας τη λέξη «εμείς» κατά τη διάρκεια τσακωμών 

Η έρευνα του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια λέει ότι τα ζευγάρια που χρησιμοποιούν τη λέξη «εμείς» κατά τη διάρκεια των συγκρούσεων είναι πιο ικανά να λύσουν τα προβλήματά τους συγκριτικά με εκείνα που χρησιμοποιούν τα λέξεις «εγώ» και «εσύ».  

7. Βάζοντας το ταίρι σου στο βάθρο

Νιώθεις περηφάνεια για το ταίρι σου; Πολύ καλά κάνεις. Γιατί σύμφωνα με την έρευνα που έκανε το Πανεπιστήμιο του Μπάφαλο, ο θαυμασμός που νιώθεις για το άλλο σου μισό είναι το κλειδί της ευτυχίας σε ένα γάμο. Οι ερευνητές ζήτησαν από 222 ζευγάρια να βαθμολογήσουν τα δικά τους χαρακτηριστικά και αυτά του συντρόφου τους αρκετές φορές και σε βάθος τριών χρόνων. Εκείνοι που έβαζαν πολύ υψηλές βαθμολογίες στα χαρακτηριστικά του συζύγου τους είχαν περισσότερες πιθανότητες να παραμείνουν ευτυχισμένη στη σχέση τους. 

8. Κάνοντας πράγματα που απολαμβάνετε και οι δύο

Μπορεί να πιστεύεις ότι το να κάνετε μαζί πράγματα στον ελεύθερό σας χρόνο είναι το πιο σημαντικό πράγμα στον κόσμο, ωστόσο  σύμφωνα με τα ευρήματα που δημοσιεύτηκαν στο περιοδικό Journal of Marriage and Family το να συμμετέχεις σε δραστηριότητες που αρέσουν μόνο στο ταίρι σου μπορεί να καταστρέψει το γάμο σου. Οι ερευνητές συμπέραναν ότι είναι πολύ πιο σημαντικό να κάνετε δραστηριότητες που απολαμβάνετε μαζί ή χωριστά.  

Πηγή: huffingtonpost.com