Beauty λεξικό: Τι είναι η σιλικόνη για τα μαλλιά

Πως να το χρησιμοποιείς και τι πρέπει να αποφύγεις.
Beauty λεξικό: Τι είναι η σιλικόνη για τα μαλλιά



Τι είναι η σιλικόνη και τι κάνει στα μαλλιά; Οι σιλικόνες έχουν πολλές μοναδικές ιδιότητες γι' αυτό και το συναντάς συχνά σε προϊόντα. Δημιουργούν μία στρώση στη τρίχα την οποία την κάνει λεία και λαμπερή. Νιώθεις τα μαλλιά να είναι μαλακά και φαίνονται υγιής. Η σιλικόνη παρέχει προστασία από τη θερμότητα γι' αυτό συνιστάται να το χρησιμοποιείς όταν θέλεις να χρησιμοποιήσεις εργαλεία για styling. Βέβαια αν έχεις σγουρά και ατίθασα μαλλιά είναι καλύτερο να το αποφύγεις επειδή έχει αρνητικές συνέπειες στον τύπο των μαλλιών σου.

Πού είναι το πρόβλημα;

Επειδή η σιλικόνη δημιουργεί αυτή τη στρώση στην τρίχα δεν μπορεί να διεισδύσει καλά το νερό με αποτέλεσμα στη συχνή χρήση να ξεραθούν και να φριζάρουν τα μαλλιά σου. Στις περισσότερες σιλικόνες είναι δύσκολο το ξέβγαλμα και μαζεύονται οι στρώσεις όλο και περισσότερο. Άρα τα προϊόντα περιποίησης των μαλλιών δεν λειτουργούν τόσο καλά πια ο μόνος τρόπος να αντιμετωπίσεις το πρόβλημα είναι με πολύ “βαριά” σαμπουάν. Αυτός είναι και ο λόγος να μην το χρησιμοποιείς αν έχεις σγουρά μαλλιά.

Η λύση;

Ευτυχώς υπάρχουν και σιλικόνες με βάση το νερό που έχουν πολλές από τις ιδιότητες της κανονικής σιλικόνης αλλά είναι εύκολο στο ξέβγαλμα. Έτσι μπορείς να χρησιμοποιήσεις το κανονικό σου σαμπουάν.

Ποια ναι και ποια όχι;

Επειδή είναι δύσκολο να θυμάσαι όλες τις ονομασίες από τις σιλικόνες, χρειάζεται να ξέρεις μόνο ό,τι τελειώνει σε “cone”, “conol”, “col ή “xane” είναι δύσκολα στο ξέβγαλμα. Οι μόνες εξαιρέσεις είναι αυτά που στα συστατικά τους λένε “PEG” ή “PPG”. Αυτές οι συντομογραφίες σημαίνουν ότι φτιάχτηκαν για να διαλύονται στο νερό.