Λεύκανση δοντιών στο σπίτι: 7 τροφές για λαμπερό χαμόγελο!

Στο ψυγείο ολοταχώς!
Λεύκανση δοντιών στο σπίτι



Δεν υπάρχει αμφοβολία πως ένα λαμπερό, υγιές χαμόγελο μπορεί να λυγίσει όλες τις αντιστάσεις. Και βέβαια, θεωρούμε δεδομένο πως επισκέπτεσαι τον οδοντίατρό σου τουλάχιστον 2 φορές το χρόνο για έλεγχο των δοντιών σου και πως τα φροντίζεις καθημερινά με βούρτσισμα, στοματικό διάλυμα, και (οπωσδήποτε) οδοντικό νήμα. 

Εκτός, όμως, από το μπάνιο, μια βόλτα μέχρι την... κουζίνα σου είναι απαραίτητη για να εξασφαλίσεις το πιο αστραφτερό χαμόγελο και μάλιστα με τον πιο φυσικό τρόπο! Τι εννοούμε: υπάρχουν κάποιες τροφές που λευκαίνουν το σμάλτο των δοντιών και εμείς σού παρουσιάζουμε τη λίστα για να την πάρεις μαζί σου την επόμενη φορά που θα πάς στη λαϊκή ή το super market για ψώνια: 

1. Ανανάς: Έρευνες έχουν δείξει πως το θαυματουργό ένζυμο βρωμελίνη που περιέχει, δρα ως φυσικό λευκαντικό των δοντιών. Και όχι μόνο αυτό, αλλά καταπολεμά την πλάκα, αυτή την μάζα βακτηρίων που δημιουργείται ανάμεσα στα δόντια και "ροκανίζει" την υγεία τους.  

2. Φράουλες: Είναι η πιο δημοφιλής -και θαυματουργή- τροφή για τη λεύκανση των δοντιών. Το μηλικό οξύ που περιέχουν αφαιρεί τους λεκέδες από την επιφάνεια των δοντιών και γυαλίζει το σμάλτο. 

Tip: Λιώσε μια ώριμη φράουλα, πάρε τον πουρέ με την οδοντόβουρτσά σου, τρίψε τα δόντια σου για μερικά λεπτά και ξέπλυνε καλά το στόμα σου με χλιαρό νερό.

3.  Μήλα: Η τραγανή σάρκα τους, η ήπια περιεκτικότητα σε οξέα αλλα υψηλή σε νερό, "γυμνάζει" τα ούλα και τα διατηρεί υγιή, ενώ παράλληλα καθαρίζουν και λευκαίνουν τα δόντια.  

Tip: Ιδανικά, αφού φας το μήλο σου, καλό είναι να ξεπλύνεις το στόμα σου με νερό για να απομακρύνεις σάκχαρα, οξέα ή ακόμα και πλάκα που μπορεί να έχει απομακρύνει το φρούτο από τα δόντια σου. 

4. Σέλερι: Όπως και το μήλο, είναι τραγανό και πλούσιο σε νερό, οπότε απομακρύνει τα βακτήρια και καθαρίζει τα δόντια. 

5. Καρότα: Περιέχουν βιταμίνη Α, απαραίτητη για την καλή υγεία των δοντιών. Όταν καταναλώνονται ωμά, προκαλούν την έκκριση σάλιου το οποίο δρα ως φυσικό καθαριστικό του στόματος.

6. Τυρί: Είναι πλούσιο σε πρωτείνες, ασβέστιο και φώσφορο, ένα συνδυασμό που απομακρύνει τα οξέα από το στόμα. Επιπλέον, το ασβέστιο και ο φώσφορος είναι απαραίτητα για γερά και υγιή δόντια. 

7. Μπρόκολο: Αυτό το παρεξηγημένο, και όχι και τόσο δημοφιλές λαχανικό,περιέχει σίδηρο που δημιουργεί ένα προστατευτικό "φιλμ" απέναντι στα βακτήρια με στόχο να προστατεύσει το λαμπερό σμάλτο των δοντιών. 

Διάβασε ακόμα: Όλες οι λεπτομέρειες που πρέπει να ξέρεις για την οδοντόβουρτσα