So hot right now: Αναλυτικός οδηγός με τις 15 πιο σημαντικές πρωτεύουσες της μόδας!

Ο παλμός της μόδας δεν χτυπάει μόνο σε Παρίσι και Μιλάνο! Θα εκπλαγείς!
So hot right now: Αναλυτικός οδηγός με τις 15 πιο σημαντικές πρωτεύουσες της μόδας!



Ο χώρος της μόδας είναι η απόλυτη πολυπολιτισμική βιομηχανία. Πλέον δεν γνωρίζει σύνορα, αλλά ακόμη και σήμερα τη μερίδα του λέοντος κατέχουν οι λεγόμενες Big Four (Παρίσι, Λονδίνο, Νέα Υόρκη, Μιλάνο), όπου και έχουμε τις μεγαλύτερες πασαρέλες κάθε σεζόν.

Όμως, καθώς η αισθητική, το design και οι τάσεις γεννιόνται στους δρόμους για να περάσουν μετέπειτα στα σαλόνια της υψηλής ραπτικής, οι φίλοι μας στο Highsnobiety δημιούργησαν την παρακάτω λίστα με τις 15 πιο influential πόλεις του κόσμου, τα καταστήματα, τις φίρμες και τους σχεδιαστές σε κάθε μία που θα έπρεπε να ξέρεις.

Μελβούρνη

Η δημιουργική σκηνή της Μελβούρνης την φέρνει στο επίκεντρο του στιλ, χαρίζοντας της τεράστια επιρροή στη μόδα της Ωκεανίας. Οι τοπικές φίρμες υπερέχουν με τη δική τους μοναδική αισθητική που έχει δανειστεί πολλά ευρωπαϊκά στοιχεία, ενώ οι fashion-forward μπουτίκ εισάγουν πληθώρα ξένων labels στην αυστραλιανή ελίτ.

Με τεχνολογικές καταβολές το ελεύθερο επιχειρηματικό μοντέλο λιανικής πώλησης της εταιρείας Sneakerboy θεωρείται ένα από τα πιο πρωτοποριακά στον κόσμο αυτήν τη στιγμή. Την ίδια στιγμή, η εταιρεία Aesop συνεχίζει να κυριαρχεί στην αγορά παγκοσμίως με high-end προϊόντα περιποίησης και φροντίδας δέρματος.

Μπορεί η Μελβούρνη να είναι γνωστή για τις παραλίες και τα BBQ, αλλά όλοι συμφωνούν ότι αναμένονται σπουδαία πράγματα από την αυστραλιανή ήπειρο, αν βέβαια η πόλη συνεχίζει να δίνει το καλό παράδειγμα!

Καταστήματα: SneakerboyassinP.A.M.incu.
Brands/Designers: P.A.M.Chronicles of NeverKloke.

Άμστερνταμ

Η Ολλανδία μπορεί να επισκιάζεται πολιτισμικά από ορισμένα από τα ευρωπαϊκά ξαδέλφια της, αλλά η πρωτεύουσα της χώρας κατέχει τα πρωτεία στο streetwear. Ενδεικτικά, η θρυλική φίρμα sneakers Patta δρομολόγησε την άνθηση των high-end παπουτσιών Filling Pieces και ETQ, ενώ η ανδρική μόδα είναι στα καλύτερα της με τις δημιουργίες των Olaf Hussein και Daily PaperΤην ίδια στιγμή που τα μεγάλα κέντρα λήψεως κι αποφάσεων στη μόδα είναι αλλού, το Άμστερνταμ αποτελεί κομβικό σημείο εξελίξεων στη σύγχρονη street style κουλτούρα.   

Καταστήματα: PattaSprmrkt290sqm.
Brands/Designers: PattaFilling PiecesETQOlaf HusseinDaily Paper.

Μόσχα

Τι κι αν η ρώσικη πρωτεύουσα δεν έχει αποτινάξει από πάνω της τα στερεότυπα των σκληρών χειμώνων και της πτώσης του κομμουνισμού, στους δρόμους της έχει δημιουργηθεί ένα μοναδικό οικοσύστημα με υποκουλτούρες μόδας και στιλ που αντανακλά το δυναμικό κράμα ανατολικών και δυτικών επιρροών.

Οι underground σκηνές του skateboarding και της μουσικής δίνουν το τέμπο, την ίδια στιγμή που ο σχεδιαστής Gosha Rubchinskiy αφήνει το δικό του στίγμα με τις πατριωτικές συλλογές εμπνευσμένες από το streetstyle.

H Μόσχα μπορεί να μην βρίσκεται ακόμα στο χάρτη των μεγάλων πόλεων της μόδας, αλλά οι συναρπαστικές πολιτισμικές αντιθέσεις που συνθέτουν την αισθητική της νέας γενιάς την αναδεικνύουν σε ένα από τα ταχέως αναπτυσσόμενα hot spot.

Καταστήματα: FOTTSVMoscowKM20KixboxBrandshop.
Brands/Designers: Gosha RubchinskiyGrunge John Orchestra. ExplosionФ22Sputnik 1985.

Βανκούβερ

Η ετικέτα “Made in Canada” είναι πλέον σήμα κατατεθέν στην ποιότητα τα τελευταία χρόνια, και πολλές τοπικές μάρκες έχουν επωφεληθεί από αυτό.

Ανάμεσα στον Ειρηνικό Ωκεανό και τις οροσειρές των βόρειων ακτών του Καναδά, το Βανκούβερ κερδίζει πάρα πολλά από τις εξαγωγές μόδας, όπως είναι οι φίρμες Reigning Champ, Arc’teryx, Herschel Supply Co. και wings + horns.

Το πολιτιστικό αποτύπωμα της πόλης μπορεί να έχει επισκιαστεί από τους Αμερικανούς γείτονές της, αλλά αυτό δεν το έχει εμποδίσει να αναπτύξει μια εντελώς δική του σκηνή μόδας που ειδικεύεται στις ιαπωνικές εισαγωγές και των low profile αξεσουάρ.

Καταστήματα: HAVENRoden GrayLivestockNeighbourStussy Vancouver
Brands/Designers: Reigning ChampArc’teryxHerschel Supply Cowings + hornsNative ShoesViberg

Βερολίνο

Το στιλ του Βερολίνου είναι συνώνυμο με την ατομικότητα για μεγάλο χρονικό διάστημα: από το απόγειο της πανκ μέχρι την τρέχουσα μινιμαλιστική αισθητική της πόλης. Πρόσφατα ένα νέο κύμα ταλέντων έχει κάνει την εμφάνιση του (ενδεικτικά οι Sadak, Simon Freund και Hien Le) μέσα από τις μεγάλες διοργανώσεις μόδας υπό την αιγίδα της Mercedes Benz.

Ενώ, τα θεματικά καταστήματα όπως τα Voo, The Store και Andreas Murkidis υιοθετούν πιο προοδευτικές απόψεις και στάσεις.Με ολοένα και περισσότερους δημιουργικούς νέους να ψάχνουν την τύχη τους στο Βερολίνο λόγω του φτηνού κόστους διαβίωσης, η γερμανική πρωτεύουσα έχει πάρα πολλά να δώσει ακόμα.

Καταστήματα: VooSOTOAndreas MurkudisFirmamentThe StoreCivilist
Brands/Designers: ACRONYMMykitaSadakHien Le, Simon Freund.

Αμβέρσα

Το μικρό μέγεθος του Βελγίου ισοσταθμίζεται μοναδικά από την πολιτιστική του κληρονομιά και τη θρυλική του Βασιλική Ακαδημία Καλών Τεχνών. Από το παγκοσμίου φήμης ίδρυμα ξεκίνησαν τη σταδιοδρομία τους οι σήμερα διάσημοι Martin Margiela, Dries Van Noten, Ann Demeulemeester και Kriss Van Assche, ενώ ο σκηνοθέτης και άφοβα προκλητικός σχεδιαστής του Dior Raf Simons εξακολουθεί να εμπνέεται από την Αμβέρσα μέχρι και σήμερα.

Για μια πόλη τόσο πλούσια σε ιστορία, η Αμβέρσα συνεχίζει να αφήνει το αποτύπωμα της στο χώρο της μόδας χάρη στους πραγματικά πρωτοποριακούς και high end σχεδιαστές της.

ΚαταστήματαraGraanmarkt 13HoubenRenaissanceCoccodrillo
Brands/Designers: Maison MargielaAnn DemulemeesterRaf SimonsDries Van NotenKris Van AsscheWalter van BeirendonckDirk Van SaeneDirk BikkembergsMarina Yee.

Στοκχόλμη

Η μόδα είναι ένα από τα μεγαλύτερα χαρακτηριστικά της Σουηδίας. Τα αγαπημένα Acne Studios και Our Legacy είναι σημαιοφόροι του νέου σκανδιναβικού κινήματος του μινιμαλισμού και του mix’n’match, ενώ τα κεντρικά καταστήματα μεγάλων οίκων λειτουργούν σαν θερμοκοιτίδα για το καινοτόμο πνεύμα των Σουηδών σχεδιαστών, αναδεικνύοντας τη χώρα τους σε ένα από τα πιο παραγωγικά σημεία μόδας στην Ευρώπη.

Καταστήματα: SneakersnstuffCaliroots and C-StoreNitty Gritty.
Brands/Designers: Acne StudiosOur LegacyEytysStutterheimSandqvist,TRIWA.

Λος Άντζελες

Η μόδα αργά και σταθερά βρίσκει το βηματισμό της στο Λος Άντζελες, που προηγουμένως θεωρείτο ως η γη των αναξιοπαθούντων τζιν και graphic T-shirts και των flip flops.

Αν και έχει πολύ δρόμο να διανύσει πριν αποκτήσει την ίδια αίγλη με τη Νέα Υόρκη και το Παρίσι, η Πόλη των Αγγέλων έχει γίνει κομβικό σημείο για σχεδιαστές όπως οι Rodarte, BUSCEMI και Joyrich, ενώ καλλιτεχνικός διευθυντής του Saint Laurent, Hedi Slimane, έχει τη βάση του εκεί.

Καταστήματα: UnionSupremeMaxfield424 On FairfaxFlight ClubWild StyleH. LorenzoGarbstore Case StudyJason MarkkRTHUndefeatedMohawk General StoreOpening Ceremony.
Brands/Designers: JoyrichFear of GodUndefeatedOdd FutureThe HundredsBUSCEMIFUCTStampdSecond/LayerChrome HeartsJohn Elliott + CoApolisKillspencerThe Elder StatesmanDiamond Supply Co.HUF.

Κοπεγχάγη

Μακριά από τις υστερικές τάσεις των μητροπόλεων της μόδας και την πληθωρική τους πολυτέλεια, οι Σκανδιναβοί designers δημιουργούν χαμηλών τόνων ανδρικές συλλογές, πιστές στην καλαίσθητη σχεδιαστική κληρονομιά της χώρας τους. Ενδεικτικά, μπορείς να ρίξεις μια ματιά στους Norse Projects, Wood Wood, Han Kjobenhavn και Soulland.

Ενώ, η Κοπεγχάγη μπορεί να μην έχει το ίδιο status με το Παρίσι, το Λονδίνο ή τη Νέα Υόρκη, οι πιθανότητες είναι ότι στην γκαρνταρόμπα σου περιλαμβάνονται αρκετά κομμάτια σχεδιασμένα στην πρωτεύουσα της Δανίας, καθιστώντας το ένα από τα πιο σημαντικά μέρη του κόσμου ανεξάρτητα από τις μεταβαλλόμενες τάσεις και μόδες.

Καταστήματα: Norse StoreStormNakedStreetmachineWood WoodLe Fix
Brands/Designers: Norse ProjectsSoullandHan KjøbenhavnWood Wood,RAINSRascalsElka RegntøjHenrik VibskovLibertine LibertineMismo,BRAND8Won HundredTonsure.

Μιλάνο

Το Μιλάνο είναι συνώνυμο με την ιστορία των πολυτελών οίκων του -Gucci, Fendi, Prada, Moschino, Versace, Missoni-  θρύλων της μόδας που εξακολουθούν να εμπνέουν δεκάδες νέων σχεδιαστών και brands μέχρι σήμερα.

Σημαντικοί οίκοι όπως οι Gucci και Versace κρατούν το Μιλάνο στην πρώτη γραμμή της ιταλικής πολυτέλειας, παντρεύοντας την μοναδικά με τις επιρροές από τη μουσική βιομηχανία με αποτέλεσμα ένα ιδιαίτερο streetwear με ξεκάθαρη σχεδιαστική ταυτότητα.

ΚαταστήματαAntonioli10 Corso ComoExcelsiorAntoniaStone IslandSlam Jam,One Block Down
Brands/Designers: GucciFendiPradaMoschinoVersaceMonclerBottega VenetaMissoniMarniMarcelo Burlon County of MilanRetrosuperfuture.

Σεούλ

Η Νότια Κορέα μπορεί να βρίσκεται στη σκιά των δύο μεγαλύτερων αδερφιών της, Κίνα και Ιαπωνία, αλλά δεν έχει σταματήσει να παράγει τη δική της μόδα.

Η Σεούλ παράγει μερικές από τις πιο αξιόλογες παγκόσμιες εξαγωγικές φίρμες, όπως οι JUUN.J, D.GNAK by KANG.D, LIFUL and WOOYOUNGMI, που συνδυάζουν τις δυτικές τάσεις με τη δική τους οπτική.

Το στιλ των δρόμων της πόλης επηρεάζεται από εκκεντρικά ντυσίματα των νέων, που αντλούν την έμπνευση τους από πρόσωπα της τηλεόρασης, του σινεμά αλλά και της τοπικής κουλτούρας.

Μπορεί η εβδομάδα μόδας της Σεούλ να μετράει μόνο 12 χρόνια, αλλά τον τελευταίο καιρό έχει κάνει γιγάντια άλματα.

Καταστήματα10 Corso Como SeoulKasinaBEAKERBoon the ShopRare Market,MANHATTANS[msk]
Brands/Designers: JUUN.JD.GNAK by KANG.DLIFULWOOYOUNGMI,IISE.

Λονδίνο

Η πολιτιστική επιρροή της βρετανικής πρωτεύουσας είναι αντιστρόφως ανάλογη του μεγέθους της, κάτι που βρίσκει εφαρμογή και στη βιομηχανία της μόδας με του J.W. Anderson, Craig Green και Nasir Mazhar να έχουν εισβάλει στην παγκόσμια σκηνή της μόδας με ριζοσπαστικές απόψεις για το φύλο, τη φυλή και τον πολιτισμό.

Σε επίπεδο streetwear, οι άλλοτε περιθωριακές τάσεις έχουν αγκαλιαστεί από το σύνολο των νέων, δίνοντας τη δική τους μοναδική mix’n’match οπτική αγαπημένων brand -όπως τα Stone Island και Polo- και vintage κομματιών με μοντέρνα high end αξεσουάρ.

ΚαταστήματαGoodhoodDover Street MarketPalace SkateboardsLN-CCSelfridges,HarrodsLibertySuprememaharishiGarbstoreSlam CityPresentHOSTEM,1948 NikeLabMachine-AFoot PatrolStone Island.
Brands/Designers: Nasir MazharJ.W. AndersonCraig GreenAstrid AndersenCottweilerPalace SkateboardsGRINDCopsonmaharishiAlexander McQueenBurberryMatthew MillerAgi & SamBelstaffFred PerryCasely-HayfordclothsurgeonKTZLee RoachYMC.

Τόκιο

Ο νησιωτικός πολιτισμός της Ιαπωνίας κάνει το Τόκιο ένα από τα πιο παράξενα και πιο συναρπαστικά μέρη στη Γη. Έτσι, δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι το μοναδικό οικοσύστημα της μόδας εκεί περιέχει θρυλικά brands και παγκοσμίως γνωστούς σχεδιαστές.

BAPE, WTAPS, NEIGHBORHOOD και fragment design έχουν αφήσει το αποτύπωμα τους στην διεθνή streetwear σκηνή με τα εκκεντρικά τους μοτίβα, ενώ η ιδιόρρυθμη οικογένεια εταιρειών των COMME des GARÇONS συνεχίζει να βγάζει μερικές από τα πιο avant-garde συλλογές στην υψηλή μόδα σήμερα.

Φίρμες όπως οι POOL aoyama, UNITED ARROWS και Dover Street Market’s Ginza location προσφέρουν μοναδικές, καθηλωτικές εμπειρίες σε κάθε στροφή, με την πολιτισμική δίνη από τις πολλές και διαφορετικές τάσεις και υποκουλτούρες να αποτελούν ανεξάντλητη πηγή έμπνευσης για αμέτρητους σχεδιαστές και στυλίστες σε όλο τον κόσμο.

Μπορεί να είναι δύσκολο να γίνει κατανοητή κατά καιρούς η ιαπωνική μόδα, αλλά το Τόκιο είναι αναμφισβήτητα ένα από τα πιο ασυνήθιστα - και ενδιαφέροντα – hot spot της μόδας στον κόσμο σήμερα.

ΚαταστήματαDover Street Market GinzaUNITED ARROWSthe POOL aoyama,SupremekineticsatmosF.I.L. by visvimGIP-STOREBeamsGYREBAPE.
Brands/Designers: COMME des GARÇONSNEIGHBORHOODWTAPS,fragment designvisvimUNDERCOVERTHE NORTH FACE PURPLE LABEL,nanamicaHender SchemeBAPEC.E.BEDWIN & THE HEARTBREAKERS,AMBUSHChristian DadaSamurai JeansPorterSOPHNET.uniform experimentTAKAHIROMIYASHITA The SoloIst.Yohji YamamotoJunya WatanabeJULIUS.

Παρίσι

Κανένας δεν μπορεί να αμφισβητήσει την αίγλη της παρισινής υψηλής ραπτικής. Στο Παρίσι βρίσκονται οι μεγαλύτεροι θρύλοι της μόδας, όπως οι –πάρε ανάσα- Louis Vuitton, Dior, Givenchy, Saint Laurent, Hermes, Lanvin, Balenciaga και Balmain, ενώ avant-garde σχεδιαστές όπως οι Raf Simons, Rick Owens και Junya Watanabe επιδεικνύουν τις δημιουργίες τους στη γαλλική πρωτεύουσα. 

Μακριά από τη λάμψη του high-end glam, πρωτοεμφανιζόμενες φίρμες όπως οι AMI, Etudes και Maison Kitsuné παρουσιάζουν πρωτοποριακές παραλλαγές ανδρικών συλλογών, τη στιγμή που η A.P.C. παραμένει παγκόσμιος ηγέτης σε ό,τι έχει να κάνει με τη φινέτσα.

Με μια μικρή εξαίρεση της φίρμας Pigalle, το Παρίσι δεν φημίζεται για νέες τάσεις στο streetwear, αλλά οι μοναδικές επιδείξεις υψηλής ραπτικής και prêt-a-porter μεγάλων οίκων συνεχίζουν να αποτελούν πρότυπο ανάπτυξης για ολοένα και περισσότερες σχεδιαστικές εταιρείες κάθε είδους και στιλ.

ΚαταστήματαcolettePigalleStarcowLe Bon Marché, PrintempsL’EclaireurCentre CommercialFrench TrottersThe Broken ArmMERCI.
Brands/Designers: Maison MargielaRick OwensLouis VuittonDiorEtudes,Maison KitsunéAMIA.P.C.PigalleGivenchyHermèsLanvinBalenciaga,BalmainSaint LaurentLaroseKENZO.

Νέα Υόρκη

Δεν αποτελεί έκπληξη ότι η γενέτειρα πόλη του hip-hop, της graffiti κουλτούρας και του streetwear κλείνει αυτή τη λίστα. Το μεγάλο μήλο έχει δημιουργήσει εικονικές φίρμες streetwear  από οποιοδήποτε άλλο μέρος του κόσμου- από θρύλους της παλιάς σχολής όπως οι Supreme και ALIFE μέχρι σύγχρονους οραματιστές όπως οι Alexander Wang, Opening Ceremony και Public School. Δεν είναι μόνο τα brands που κάνουν την Νέα Υόρκη ένα από τα πιο ζωτικά μέρη δημιουργίας στο χώρο της μόδας, αλλά τα αμέτρητα trends, οι υποκουλτούρες και η πολυποίκιλη αισθητική της.

Η εβδομάδα μόδας της πόλης είναι ένα από τα μεγαλύτερα γεγονότα στην ατζέντα κάθε fashionista. Οι μεγαλύτερες αλλαγές στον τρόπο ντυσίματος των αντρών έχουν προέρθει από εκεί, και το πολυπολιτισμικό χωνευτήρι που λέγεται Big Apple είναι το σημείο μηδέν για τα πάντα: από την υψηλή ραπτική μέχρι του δρόμου –και φυσικά οτιδήποτε ενδιάμεσα.

Καταστήματα: Dover Street Market NYSupremeKITHGentryVFilesOpening CeremonyNikeLab 21MALIFE Rivington ClubFlight ClubatmosBarneys New YorkDQMFLIGHT 23NepenthesReed SpaceOakBergdorf Goodman,Saks Fifth AvenueKinfolk
Brands/Designers: SupremeKITHAlexander WangPublic SchoolThom BrowneALIFEICNYStaple10.DeepMishkaProper GangRag & BoneHood By AirAimé Leon DoreEngineered GarmentsSSUR3.1 Phillip Lim.