H Νέα Ζηλανδία ψάχνει επίσημα πλέον το κινητό σου στα σύνορα

Ένας νόμος που καταργεί κάθε έννοια ιδιωτικής ζωής.



Η Νέα Ζηλανδία αποτελεί έναν από τους πιο διάσημους ταξιδιωτικούς προορισμούς, ωστόσο ένας νόμος που θεσπίστηκε από την Κυβέρνηση, ίσως «τινάξει» τον τουρισμό της χώρας, καθώς όποιος θέλει να την επισκεφτεί υποχρεούται να δείξει στις Αρχές τι έχει μέσα στο κινητό του.

Όσο εξοργιστικό και αν φαίνεται, ο νόμος αυτός έχει ήδη ψηφιστεί και ο εκπρόσωπος Τύπου των Αρχών, Terry Brown, σχολίασε πως αυτή η κίνηση γίνεται για να προστατευτεί η εθνική ασφάλεια της χώρας, θέλοντας να διασφαλίσει πως δεν υπάρχουν κίνδυνοι για τους κατοίκους. Αξίζει να σημειωθεί πως ο συγκεκριμένος νόμος έχει ισχύ και για τους Νεοζηλανδούς πολίτες.

Aucklands International Terminal

Στο παρελθόν, οι ΗΠΑ αλλά και αρκετές χώρες της Δύσης είχαν το δικαίωμα να ψάξουν στα κινητά των επισκεπτών στα σύνορα αλλά η διαφορά είναι πως η Νέα Ζηλανδία επιβάλει πλέον και πρόστιμο 3 χιλιάδων δολαρίων σε όποιον αρνηθεί να παρέχει στις Αρχές, όσα έχει μέσα στο κινητό του.

Φυσικά και πρόκειται για καταπάτηση ιδιωτικών δεδομένων καθώς οι επισκέπτες αναγκάζονται να δείξουν μέχρι και φωτογραφίες ενώ υπολογίζεται πως έχουν ήδη γίνει 500 τέτοιοι έλεγχοι.

Υπάρχει όμως και μια λεπτομέρεια, που παίζει πολύ σημαντικό ρόλο: Οι Αρχές κάνουν τον έλεγχο όταν κρίνουν πως κάποιος είναι ύποπτος ή αποτελεί απειλή για την ασφάλεια. Πως όμως κρίνεται αυτό; Κανείς δεν μπορεί να απαντήσει με σαφήνεια.

Το άλλο μεγάλο ερώτημα είναι τι θα συμβεί αν σε λίγο καιρό το μέτρο αυτό κριθεί σκόπιμο να εφαρμοστεί και στην Ευρώπη ή για το πώς κρίνει κάποιος αν αποτελείς απειλή;