Bιβλία για να ανανεώσεις την βιβλιοθήκη του παιδιού σου

Αν έχετε διαβάσει ήδη το καθένα από δύο φορές, είναι καιρός να αγοράσετε καινούρια.
Bιβλία για να ανανεώσεις την βιβλιοθήκη του παιδιού σου



Πόσο ωραία είναι η στιγμή που καθόσαστε στο κρεβάτι ή τον καναπέ το απογευματάκι και διαβάζετε παραμύθια και ιστορίες. Αν όμως έχετε διαβάσει ήδη τον Μικρό Πρίγκιπα και τον Κοντορεβυθούλη κατ’ επανάληψη είναι  καιρός να ενισχύσετε τη βιβλιοθήκη σας.

Το δέντρο που είχε φτερά
Γιατί να το διαβάσεις: Γιατί είναι ένα ποιητικό παραμύθι για την αγάπη και τη φιλία, τόσο τρυφερό που θα σας συγκινήσει.  
Η Αγγελική Δαρλάση έγραψε ένα βιβλίο για την ιστορία ενός δέντρου. «Κάποτε ήταν ένα κάμπος που διέφερε από τους υπόλοιπους. Γιατί ακριβώς στη μέση του υπήρχε ένα μεγάλο, όμορφο, γερό δέντρο. Αυτό το δέντρο ήταν που έκανε εκείνον τον κάμπο ιδιαίτερο. Κι αυτό που έκανε εκείνο το δέντρο ξεχωριστό ήταν η μοναξιά του. 

Μια ιστορία για τη δύναμη της αγάπης, που μπορεί να μεταμορφώσει την καθημερινότητα έτσι ώστε να μοιάζει με θαύμα ή με παραμύθι. Μια ιστορία για παιδιά και για γονείς, για να περνάει ο καιρός... όμορφα».

 

Χλαπατσούληδες- Το αυγό που δεν σπάει ποτέ
Γιατί να το διαβάσεις: Γιατί είναι το νέο βιβλίο του Ευγένιου Τριβιζά, μετρ του είδους. Και γιατί είναι επίκαιρο. φύλαξε το να του το διαβάσεις τη Μεγάλη Εβδομάδα.

"Ο κύριος Κλεομένης Κλαμπατσίμπαλος, άσπονδος γείτονας του Χαράλαμπου Χλαπατσούλη, του σπάει θριαμβευτικά κάθε Πάσχα το αυγό. Αυτό το Πάσχα όμως ο Χαράλαμπος Χλαπατσούλης είναι αποφασισμένος να μην υποστεί ξανά τέτοια ταπείνωση. Επινοεί λοιπόν ένα σχέδιο που θα κάνει το αυγό του να θριαμβεύσει. Το σχέδιο όμως δεν εξελίσσεται σύμφωνα με τις προβλέψεις του και οδηγεί τον Χαράλαμπο Χλαπατσούλη στις πιο απίθανες και σπαρταριστές περιπέτειες σε αίθουσες δικαστηρίων, αυλές φυλακών, στρατόπεδα πυρομαχικών και τελικά σε ένα εκρηκτικό φινάλε."

Μαλάλα/ Ικμπάλ
Γιατί να το διαβάσεις: Γιατί αναφέρεται στην ιστορία της Μαλάλα Γιουσαφζάι, της 17χρονης πλέον κοπέλας από το Πακιστάν που το 2012 πυροβολήθηκε στο κεφάλι από τους Ταλιμπάν, επειδή μαχόταν από την ηλικία των 11, για τα δικαιώματα των κοριτσιών στη μόρφωση. Επέζησε και πέρυσι κέρδισε και το Βραβείο Νομπελ Ειρήνης. 

Αντίστοιχα, ο Ικμπάλ Μασίχ, δολοφονήθηκε τον Απρίλιο του 1995 λίγο αφού μίλησε για την εξαετή σκλαβιά του σε ένα εργαστήριο χαλιών στη Λαχόρη, σε ηλικία 12 ετών.

Η Winter Jeanette έγραψε: «Δύο παιδιά. Η Μαλάλα κι ο Ικμπάλ. Και οι δύο τόλμησαν να υψώσουν τις φωνές τους. Και οι δύο υπήρξαν θύματα ανείπωτης βίας. Και οι δύο αποτελούν έμπνευση για τον κόσμο. Αυτές είναι οι ιστορίες τους».

Δώσε στο παιδί σου την ευκαιρία να μάθει τις διαφορετικές πολιτισμικές αξίες και να νιώσει τυχερό που μπορεί να είναι δίπλα σου και να ακούει ένα παραμύθι. Γιατί κάπου αλλού στον κόσμο, έστω και μακριά, τα πράγματα είναι πραγματικά άγρια.

Ο Τρύφωνας από τη Δρακολανδία
Γιατί να το διαβάσεις: Γιατί τα φαινόμενα απατούν. Γιατί δεν πρέπει να κρίνουμε κάποιον από την εμφάνιση και αυτό το παιδί σου πρέπει να το ξέρει από τώρα.

"Ο Τρύφωνας είναι ένας δράκος. Και έχει όλα τα εξωτερικά χαρακτηριστικά ενός κανονικού δράκου. Είναι πολύ ψηλός, έχει φολίδες σκληρές σαν ατσάλι, έχει φτερά και πετάει. Αλλά σε αντίθεση µε τους άλλους δράκους της ?ρακολανδίας, ο Τρύφωνας είναι ένας καθωσπρέπει δράκος. ?εν τριγυρίζει αποδώ κι αποκεί για να καίει καστροπολιτείες και να µασαµπουκώνει ανθρώπους, ζει ήρεµα και µοναχικά στη σπηλιά του, ασχολείται µε τον κήπο του και διαβάζει βιβλία, πολλά βιβλία.

Όµως θα έρθει αντιµέτωπος µε ένα πρόβληµα δρακολογικής φύσης και θα ζητήσει τη βοήθεια ενός µάγου… Τότε κάποιοι θα τον δουν και θα τροµάξουν. Κι άντε ο Τρύφωνας να τους πείσει ότι δεν έχει καµία πρόθεση να τους µασαµπουκώσει".

Ένα πουλί… στην πρίζα
Γιατί να το διαβάσεις: Γιατί είναι καλογραμμένο, ποιητικό, αστείο και ανατρεπτικό. Και γιατί το θέμα του σε αφορά. Η υπερβολική ενασχόληση των παιδιών με την τηλεόραση και τον υπολογιστή. Κάτι σου θύμισα;

«Σ' ένα παράξενο κλουβί,
ζει ένα περίεργο πουλί.
 
Κουμπιά μονο πατάει,
ποτέ του δεν πετάει!
Μες στις οθόνες του χωμένο,
είναι απομονωμένο!
 
Μια μέρα το είδε ένα περιστέρι
που ήρθε από άλλα μέρη,
και κάθησε να ξαποστάσει...
μα κόντεψε να σκάσει
όταν άκουσε του πουλιού τη σκέψη, 
και έτσι αποφάσισε να το προστατέψει!»

 

Η Ιστορία του Μιξ, του Μαξ και του Μεξ 
Γιατί να το διαβάσεις: Γιατί είναι μία πολύ συγκινητική για το πως μπορούν να συνυπάρξουν και να δημιουργήσουν σχέσεις ζωής τρια φαινομενικά αταίριαστα πλάσματα. Μια ιστορία που επιβεβαιώνει ότι τα ετερώνυμα μπορούν να έλκονται σε κάθε επίπεδο.

Σε αυτό το βιβλίο του Σεπουλβέδα, πρωταγωνιστούν ένας γάτος με...ελληνικό προφίλ, ο Μιξ, ένα αγόρι που τον φροντίζει, ο Μαξ κι ένας μεξικάνος ποντικός, ο Μεξ, οικοδομούν τη περίπλοκη φιλία τους.

Φύσηξε αεράκι
Γιατί να το διαβάσεις: Γιατί σε αυτό το βιβλίο ο Biddulph Rob με ξεκαρδιστικό τρόπο μιλάει για την αξία της ομαδικής δουλειάς. Καλό θα ήταν να μαθαίνει από τώρα.

«Έλα μαζί μας στην απίστευτη περιπέτεια
αυτού του ατρόμητου πιγκουίνου,
και γνώρισε τους φίλους που κάνει στο ταξίδι του.
Μια συναρπαστική ιστορία σε στιχάκια,
με έξυπνες ιδέες, νοσταλγία,
ατίθασους χαρταετούς
και σκανδαλιάρικα πιθηκάκια!»