Τι θα διαβάσεις το διήμερο; Η Κατερίνα Τσεμπερλίδου διάβασε την Αηδονόπιτα

Όταν κλείνεις το βιβλίο, νιώθεις μια αγαλλίαση, γιατί στους ήρωες η ζωήτους χάρισε μια μεγάλη ευκαιρία.
Τι θα διαβάσεις το διήμερο; Η Κατερίνα Τσεμπερλίδου διάβασε την Αηδονόπιτα



“Η Αηδονόπιτα” του Ισίδωρου Ζουργού (εκδόσεις Πατάκη) θα σε απαγάγει ψυχικά και πνευματικά και θα σε ταξιδέψει πίσω στο χρόνο σε περιπέτειες, μάχες και έρωτες που συμβαίνουν στην εποχή του 1821, κατά τη διάρκεια του αγώνα για την ελευθερία.
 
Ένας Αμερικανός φιλέλληνας ταξιδεύει στην Ελλάδα και, διά πυρός και σιδήρου, επιβιώνει 5 ολόκληρα χρόνια στην εξεγερμένη χώρα. Από τη Μακεδονία στα βουνά του Ασπροποτάμου κι από τη Ρούμερλη στο έγκλειστο Μεσολόγγι. 
 
Ο συγγραφέας περιγράφει τις φρικαλεότητες των συγκρούσεων Τούρκων και Ελλήνων με μια γλύκα που δε σε απωθεί ούτε σε τρομάζει. Ίσως επειδή ο κεντρικός ήρωας της ιστορίας, ο Γκάμπριελ πάντα καταφέρνει να γλιτώσει και να επιβιώσει. Δεν γλιτώνει όμως από τα βέλη του έρωτα. Είναι νέος, ενθουσιώδης, παθιασμένος, οραματιστής. Οραματίζεται μια ελεύθερη Ελλάδα και προσφέρει τον εαυτό του στον αγώνα. Και στο μέσον του χαλασμού, ο Γκάμπριελ ερωτεύεται. Βουβά, αληθινά, με εσωστρέφεια. Ο έρωτας που περιγράφει ο συγγραφέας είναι η ελπίδα του ανθρώπου στον όλεθρο. Ο Ζουργός δεν περιγράφει μια «άρρωστη» ή «συμπλεγματική σχέση» αλλά έναν «καθαρό», συναισθηματικό και ειλικρινή έρωτα, μια βαθιά αγάπη. Για την ακρίβεια μια λεβέντικη ιστορία αγάπης γιατί και οι ήρωες της Αηδονόπιτας έχουν λεβεντιά.
 
Το τι σημαίνει Αηδονόπιτα, το ανακαλύπτει κανείς διαβάζοντας το μυθιστόρημα. Και σε αυτό το μυθιστόρημα του συγγραφέα, επικρατεί η αγάπη για τον άνθρωπο. Για μένα είναι και αυτό ένα ουμανιστικό βιβλίο. Μέσα από την αγάπη, από περιστατικά αλληλεγγύης, από σκηνές αλληλοβοήθειας ή συχνών περιγραφών του θαύματος που λέγεται γέννα, ο συγγραφέας ρίχνει φως στη θετική πλευρά της ζωής ακόμα κι όταν αυτή συμβαίνει στην κόλαση.
 
Όταν κλείνεις το βιβλίο, νιώθεις μια αγαλλίαση, γιατί στους ήρωες και στην αγάπη του, η ζωή, τους χάρισε μια μεγάλη ευκαιρία. Όμως νιώθεις και μια γλυκιά μελαγχολία, όταν συνειδητοποιείς πόσα χρειάστηκε να ζήσει και να υποφέρει αυτός ο τόπος για να βρει την ελευθερία του.
 
Κύριε Ζουργέ, σας ευχαριστούμε.
 
Αναγνώστη, θυμήσου να διαβάσεις οπωσδήποτε και το μυθιστόρημα «Σκηνές από το βίο του Ματίας Αλμοσίνο», επίσης του Ισίδωρου Ζουργού, εκδόσεις Πατάκη.
 

Κατερίνα Τσεμπερλίδου

Συγγραφέας, Inspirational Speaker, Δημιουργός του sitewww.tsemperlidou.gr