Η Σοφία Δημοπούλου προτείνει: Η σκιά του ανέμου

Πρόκειται για ένα περιπετειώδες ιστορικό μυθιστόρημα που περικλείει μια τραγική ερωτική ιστορία.
Η Σοφία Δημοπούλου προτείνει: Η σκιά του ανέμου



Μια αυγή του 1945, ένα αγόρι, ο δεκάχρονος Ντανιέλ Σέμπερε, οδηγείται από τον πατέρα του σε ένα μυστηριώδες κρυφό μέρος στην καρδιά της παλιάς Βαρκελώνης: στο νεκροταφείο των ξεχασμένων βιβλίων, μια βιβλιοθήκη-λαβύρινθο με ξεχασμένους τίτλους που δεν εκδίδονται πια. Εκεί, τραβά την προσοχή του ένα βιβλίο, που αλλάζει την πορεία της ζωής του και  τον σέρνει σε ένα λαβύρινθο από ίντριγκες και μυστικά θαμμένα στο σκοτάδι  της πόλης. Τόσο το ίδιο το βιβλίο αυτό, που έχει τον τίτλο "Η σκιά του ανέμου", όσο και ο συγγραφέας του, ο Χουλιάν Καράξ, περιβάλλονται από ένα πέπλο μυστηρίου.  Ο Ντανιέλ, αφού διαβάσει  το βιβλίο, αποφασίζει να λύσει το γρίφο αυτού του λογοτεχνικού μυστηρίου και η προσπάθειά του αυτή θα τον φέρει αντιμέτωπο  με το φόβο, τον έρωτα, τον παραλογισμό, τα κρυμμένα μυστικά και τα δύσκολα ανθρώπινα πάθη. Αυτό που αρχίζει ως μια υπόθεση λογοτεχνικής περιέργειας εξελίσσεται σε έναν αγώνα για την ανακάλυψη της αλήθειας πίσω από τη ζωή και το θάνατο του συγγραφέα της «Σκιάς του ανέμου». Και πάνω απ’ όλα στέκει ο έρωτας, απόλυτος, καταδικασμένος και γι΄ αυτό τραγικός.

Η ιστορία του βιβλίου τοποθετείται  στο πρώτο μισό του εικοστού αιώνα, στη Βαρκελώνη λίγο μετά τον Β’ Παγκόσμιο πόλεμο.  Πρόκειται για ένα περιπετειώδες ιστορικό μυθιστόρημα που περικλείει μια τραγική ερωτική ιστορία με πινελιές κωμικών στοιχείων και πολιτικής. Η πλοκή του είναι καταιγιστική. Κρατά το ενδιαφέρον του αναγνώστη από την πρώτη ως την τελευταία σελίδα με τις ανατροπές και την δράση του. Η γλώσσα, που είναι πλούσια και συγκρατημένα λυρική  και η  μετάφραση της ελληνικής έκδοσης που είναι πολύ προσεγμένη, σε βάζουν εύκολα στον συναισθηματικό κόσμο των ηρώων. Η αφηγηματική δεινότητα του συγγραφέα δεν σε αφήνουν να μείνεις αμέτοχος ούτε λεπτό. Η βόλτα πίσω στο χρόνο και στους δρόμους της παλιάς Βαρκελώνης είναι συναρπαστική, πλούσια σε συναισθήματα, σε μυστήριο, σε ιστορία με ατμόσφαιρα γοτθική.  

Είναι ένα βιβλίο για την βιβλιοφιλία που καταντά εμμονή και τον απεγνωσμένο έρωτα. Και τα δυο, σε σωστές δόσεις κάνουν τον άνθρωπο ευτυχισμένο, η υπερβολή τους όμως, τον φέρνει  αντιμέτωπο με ένα φαουστικό σύμπαν, με μια ιδιότυπη κόλαση. Ίσως γιατί και τα δυο, γνώση και έρωτας, μας επιβάλλουν φανταστικούς κόσμους και μας καταβυθίζουν στα σκοτάδια του εαυτού μας.

 

 Είναι πολιτικός μηχανικός, μητέρα 4 παιδιών και συγγραφέας. Έχει γράψει τα μυθιστορήματα: Lapis lazuli, η πέτρα που λείπει (Ιωλκός), Άλμα θα πει ψυχή (Ωκεανός) το οποίο βρέθηκε στη βραχεία λίστα των βραβείων Public 2014 και Σε σωστή ώρα νυχτώνει από τις Εκδόσεις Μεταίχμιο.