Πάμε μια βόλτα στο Βελιγράδι: Την πιο hype πόλη της Ευρώπης!

Αν αγαπάς το Βερολίνο, τότε το Βελιγράδι θα το λατρέψεις.
Πάμε μια βόλτα στο Βελιγράδι: Την πιο hype πόλη της Ευρώπης!



Αν αγαπάς το Βερολίνο, τότε το Βελιγράδι θα το λατρέψεις. Γιατί εκεί φυσάει βερολινέζικο, εναλλακτικό και πολύ πιο φτηνό αεράκι. Πρόκειται για έναν από τους  πλέον ανερχόμενους προορισμούς όχι απλώς των Βαλκανίων αλλά της Ευρώπης, γιατί είναι μια πόλη που κινείται underground, που γεννά πολιτισμό, που σφύζει από νέο κόσμο και ζωή. Απέχει μόλις δύο ώρες από την Αθήνα και κάπου μία ώρα από τη Θεσσαλονίκη, αεροπορικώς. Η πρωτεύουσα της Σερβίας είναι μια πόλη-μαγεία, που θα επιστρέψεις περισσότερες από μία φορές.

Βόλτες

Ο πιο φημισμένος περίπατος στην πόλη είναι αυτός στην Skadarlija, τον πεζόδρομο των μουσικών, των καλλιτεχνών δρόμου, των γκαλερί και των alternative bar, εκεί όπου θα συναντήσεις τις μποέμ νεανικές φατσούλες της πόλης. Για ψώνια θα πας στην Κneza Mihaila (κάτι σαν τη δική μας Ερμού), ενώ για ρομαντική βόλτα χέρι-χέρι με το έτερον ήμισυ διάσχισε το Topcider Park ή το Festung Kalemegdan για να απολαύσεις την ωραία θέα της πόλης.

Έχει επίσης κήπους, πάρκα, πύργους, εκκλησίες και θέατρα σπουδαίας αρχιτεκτονικής και ενδιαφέροντος για να βγάλεις φωτογραφίες και να ανακαλύψεις την ιστορία του Βελιγραδίου. Σε ένα από τα πιο ιδιαίτερα κτίριά του στεγάζεται το Aeronautical Museum Belgrade για όσους είναι πωρωμένοι με τα πολεμικά αεροπλάνα (είναι κοντά στο αεροδρόμιο, συνεπώς μπορείς να το συνδυάσεις με την αποχώρησή σου), ενώ μια βόλτα από το Zepter Museum (Knez Mihailova 42, +381.113.283.339) θα σου δώσει πολλούς καλούς λόγους να το προτείνεις επιστρέφοντας, χωρίς δεύτερη σκέψη, σε κάποιον που θέλει να γνωρίσει τη σύγχρονη τέχνη της Σερβίας.

Φαγητό

Little Bay
Ρομαντζάδα, κλασική μουσική, φιλοξενία και άψογο service για ένα γεύμα υπό το φως των κεριών. Και «τίμιες» τιμές και live σχεδόν κάθε βράδυ. Δοκίμασε το πιάτο Rhapsody, συνόδευσέ το με ένα ποτήρι κρασί και άσε (σίγουρα) χώρο για το fondant σοκολάτας.
Dositejeva 9a, +381.113.284.163

Botako
Εκεί θα φας την πιο ωραία pizza στην πόλη. Αλμυρή, γλυκιά, μεγάλη ή μικρή, καυτερή ή light, η pizza του Botako, σε συνδυασμό με την comfy διακόσμηση του μαγαζιού, θα σου μείνει αξέχαστη.
Šantićeva 8,+38.162.249.703

Villa Maska
Ο ορισμός του cosy εστιατορίου, που δικαίως θεωρείται ένα από τα top του Βελιγραδίου. Ένα παλιό σπίτι που έγινε εστιατόριο, με ενδιαφέροντα πιάτα, ωραίες μουσικές, καθαρά ποτά και πολύ ωραίο (και ετερόκλιτο) κόσμο.
Rankeova 7, +381.112.446.012

Lorenzo & Kakalamba
Συνδυάζει το ίδιο αρμονικά ιταλική και σέρβικη κουζίνα, με πολύ καλό φαγητό, λογικές τιμές, ευγενικό προσωπικό και άκρως ενδιαφέρουσα διακόσμηση. Συνήθως χρειάζεται να έχεις κάνει κράτηση για να βρεις τραπέζι.

Cvijićeva 110 (Vladetina), +381.113.295.351

Για ποτό

Kultura
Όλοι οι cool mixologists της πόλης είναι μαζεμένοι εκεί. Επαγγελματίες, γνώστες, ενώ είναι όλοι τόσο φιλικοί που θα σε κάνουν να νιώσεις σαν στο σπίτι σου, πίνοντας cocktails-αποκάλυψη. Δοκίμασε το Zombie του και δεν θα το μετανιώσεις. Στα συν και η μουσική.

Kralja Milutina 4, +381.113.692.805

Miners Pub
Ο κατάλογος με τις μπίρες θα σε ανταμείψει. Είναι λίγο δύσκολο να το βρεις, αλλά αξίζει τον κόπο, γιατί κάθε τόσο διοργανώνονται διάφορα events. Ζήτα μια σκοτσέζικη BrewDog Punk IPA ή βαρελάκι «ντόπιο».

Rige od Fere 16, +381.692.462.046

Dobrica Βistro
Λίγο μπαρ, λίγο γαλλικό bistro, όπως και να έχει πρέπει να περάσεις μια βόλτα. Θα ερωτευτείς τον εσωτερικό του χώρο, την τρομπέτα που θα πετύχεις κάποιες καθημερινές να παίζει jazz μουσική και την ατμόσφαιρα. 

Simina 22, +381.600.102.317

Zaokret
Alternative, χύμα, με καλή μουσική και ωραίο κόσμο που έχει όρεξη για κουβέντα. Είναι ήρεμα το πρωί και overcrowded το βράδυ στο ολοκαίνουργιο στέκι της πόλης. Οι τιμές των ποτών είναι απολύτως λογικές, δεν πας για την ποιότητα αλλά για το vibe.

Cetinjska 15a

 

Για καφέ

Kozmeticar
Μοιάζει ανοργάνωτο, αλλά δεν είναι. Vintage αισθητική, μουσική από βινύλια, νόστιμο αλλά λίγο τσιμπημένο στις τιμές πρωινό, ωραίο brunch στον πιο καλά κρυμμένο retro θησαυρό της πόλης.

Radoslava Grujića 25, +381.112.452.565

Aviator Coffee Explorer
Χρωματιστοί καναπέδες και καρέκλες, ξύλο και μέταλλο σε ένα από τα ωραιότερα (και «βιομηχανικά» grande) καφέ της πόλης. Στα συν η ωραία θέα και ο οργανικός espresso.

Gundulićev venac 59a, +381.628.131.102

Blaznavac
Αξίζει να το δεις ως μαγαζί (πολύχρωμο αλλά και «εγκαταλελειμμένο») με ωραίες μουσικές, ωραίο decor, ακόμη πιο ωραίο κήπο και οικονομικό καφέ.

Kneginje Ljubice 18, +381.113.285.857

Kafasutra
Θα πας για τα smoothies, το cappuccino του, την ατμόσφαιρά του και το φιλικό προσωπικό του. Και value for money και homemade ice tea.

Jurija Gagarina 31, +381.691.116.969

Ήξερες ότι:

- Στα σέρβικα η πόλη λέγεται Beograd και σημαίνει «λευκή πόλη».

- Έχει τη δική του Silicon Valley, με pub, bar, cafe, εστιατόρια και nightclubs. Ονομάζεται έτσι γιατί οι κοπέλες που συχνάζουν εκεί έχουν σιλικόνη στο στήθος και οι άντρες που κυκλοφορούν έχουν ακριβά αυτοκίνητα και γεμάτα πορτοφόλια.

- Η μοναδική σέρβικη λέξη που χρησιμοποιείται παγκοσμίως είναι το vampire.

- Το 95% της εξαγωγής των raspberry προέρχεται από τη Σερβία.

- Η ωρολογοποιία των Σέρβων είναι πιο παλιά κι από των Ελβετών (κατά 600 χρόνια μάλιστα).

Where to stay:
Το Βελιγράδι ενδείκνυται για να νοικιάσεις κάποιο διαμέρισμα ή οικονομικό ξενοδοχείο (με τιμές από €15 τη βραδιά) τον χειμώνα και το καλοκαίρι σε κάποιο δωμάτιο των πλοιαρίων του ποταμού Σάβου.

Σε ποια πόλη να ζήσεις για να μείνεις για πάντα νέα!