Τακτοποίησε το σπίτι σου στο πι και φι με 4 κινήσεις

Δε θέλει κόπο, θέλει τρόπο!
Τακτοποίησε το σπίτι σου στο πι και φι με 4 κινήσεις



Τι το διαφορετικό έχουν στο καθάρισμα και στο πώς βάζουν σε τάξη το σπίτι τους οι γιαπωνέζες νοικοκυρές - γνωστές για την ηρεμία και την αποτελεσματικότητά τους; Τα προλαβαίνουν όλα χωρίς άγχος - με λίγα λόγια είναι ζεν. Αν έχετε βαρεθεί τον τρόπο που τακτοποιείτε το σπίτι σας (και ποιος δεν έχει βαρεθεί) κάντε το με αυτόν τον διαφορετικό τρόπο που σας προτείνουμε.

Ξεκινήστε τακτοποιώντας κάτι μικρό
Δεν χρειάζεται να ξεκινήσετε τακτοποιώντας την ντουλάπα με τα ρούχα σας ή τα άλμπουμ με τις φωτογραφίες σας. Ξεκινήστε τακτοποιώντας κάτι πιο μικρό για το οποίο δεν χρειάζεστε σκέψη όπως είναι τα τάπερ ή τα καλλυντικά σας. Κάντε ένα καλό ξεκαθάρισμα χαλαρώνοντας και πίνοντας ταυτόχρονα το καφεδάκι σας (ή ένα σάκε, παραδοσιακό γιαπωνέζικο ποτό για να μπείτε και στο κλίμα).

Πετάξτε ένα πράγμα κάθε φορά που καθαρίζετε
Είναι πολύ σημαντικό να πετάτε έστω και ένα πράγμα κάθε φορά που καθαρίζετε και τακτοποιείτε το σπίτι σας. Ιδανικά θα πρέπει να ξεφορτώνεστε πολλά πράγματα κάθε φορά που βάζετε σε τάξη το σπίτι σας αλλά ακόμα κι ένα φτάνει για αρχή. Καλό είναι να θυμάστε ότι αποθηκεύοντας απλά τα πάντα κάπου δεν λύνεται το θέμα της τάξης. Απλά το μεταθέτετε στο μέλλον.

Τακτοποιήστε κατά είδος και όχι κατά χώρο
Η ιδέα είναι να τακτοποιείτε σύμφωνα με το είδος των αντικειμένων και όχι το δωμάτιο. Για παράδειγμα, καλό είναι να μαζεύετε τα ρούχα σας σε όποιο δωμάτιο κι αν είναι αυτά πεταμένα. Αυτό σημαίνει πως θα πρέπει να περάσετε από όλους τους χώρους και να τακτοποιήσετε ό,τι έχει σχέση με ρούχα. Έτσι θα έχετε μια πλήρη εικόνα του τι έχετε κάνει αλλά και του τι πρέπει ακόμη να κάνετε.

Κατανοήστε γιατί πρέπει να αφήνετε τα πράγματα να φύγουν
Οι Γιαπωνέζες, λόγω της φημισμένης έλλειψης χώρου που υπάρχει στην Ιαπωνία, κατανοούν πως με το να έχουν σωρούς από πράγματα δεν μπορούν να δώσουν την προσοχή που αξίζει σε αυτά που πραγματικά αγαπούν και έχουν αξία. Μαθαίνοντας να αφήνετε πράγματα να φύγουν από το σπίτι σας αρχίζετε να καταλαβαίνετε ποιος είναι ο σκοπός του καθενός από αυτά και αν αξίζει να το κρατήσετε ή να το δώσετε κάπου αλλού. Καταλαβαίνοντας τη σχέση σας με το κάθε αντικείμενο θα μπορείτε να αποφασίσετε τι πρέπει να μείνει μαζί σας και τι όχι.

Διαβάστε ακόμα περισσότερα άρθρα και tips για τη διακόσμηση και οτιδήποτε αφορά το σπίτι στο www.spirossoulis.com the home issue