Ο Γιάννης σε ξεναγεί στο καλύτερο σουβλατζίδικο του Πεκίνου

Ήξερες ότι η πίτα με τζατζίκι φαίνεται εξωγήινη στους Κινέζους;
Ο Γιάννης σε ξεναγεί στο καλύτερο σουβλατζίδικο του Πεκίνου



Ζω στο Πεκίνο σχεδόν 2 χρόνια, πια. Πάντα μου άρεσε η Κίνα. Από μικρός, γιος ναυτικού βλέπεις είχα πάντα την επαφή με τη χώρα ακόμα και μέσω εκπροσώπου. Ένα χρόνο πριν αποφασίσω να μεταναστεύσω είχα αρχίσει να μαθαίνω τη γλώσσα για προσωπική μου ευχαρίστηση.

Το καλοκαίρι του 2012 βρίσκομαι στο Πεκίνο για διακοπές όπου και συνειδητοποιώ ότι όντως θα ήθελα να έχω μια εμπειρία ζωής σε αυτή τη χώρα. Μία μέρα αφότου γύρισα Ελλάδα από τις διακοπές είχα κιόλας αποφασίσει ότι θα φύγω ξανά... Αυτή τη φορά πιο μόνιμα.

Η ιδέα για το Santorini Souvlaki Bar γεννήθηκε τις ώρες που λύσσαγα της πείνας στο Πεκίνο, ευχόμενος από μέσα μου να ‘χα ένα σουβλάκι. Και τελικά το ένστικτό μου βγήκε αληθινό γιατί η αλήθεια είναι πως σήμερα η αγορά του Πεκίνου είναι πιο έτοιμη από ποτέ να δεχθεί δυτικές επιρροές στη γαστρονομία. Και εδώ που τα λέμε ένα σουβλατζίδικο έλειπε.

Σήμερα, η περιοχή που βρισκόμαστε είναι η λεγόμενη Central Business District. Είναι το εμπορικό κέντρο του Πεκίνου. Εδώ ο κόσμος έρχεται για να εργαστεί και όχι για να διασκεδάσει. Συνεπώς, λοιπόν δεν υπάρχουν τα χιλιάδες εστιατόρια που συναντάς σε άλλες περιοχές. Στην περιοχή δεν υπάρχει κάποιο άλλο ελληνικό εστιατόριο, υπάρχουν ορισμένα ιταλικά, ινδικά, γιαπωνέζικα, φυσικά πολλά κινέζικα και κάποια τύπου fast food. Το Santorini Souvlaki Bar είναι barbeque restaurant συνεπώς συναγωνίζεται κυρίως τα κινέζικα & ιαπωνικά bbq. Φυσικά, ως mediterranean βρισκόμαστε και στην ίδια κατηγορία με τα ιταλικά εστιατόρια.

Το σουβλάκι τους φαίνεται παράξενο και η αλήθεια είναι ότι η πίτα και το τζατζίκι τους είναι εντελώς εξωγήινα. Αντιλαμβάνονται όμως αμέσως το γεγονός ότι είναι καλή και χορταστική τροφή. Η γεύση είναι καθαρά υποκειμενική άρα δεν μπορώ να πω κάτι που θα αντιπροσωπεύσει το σύνολο του κόσμου που έχει περάσει απ’ το μαγαζί. Κάποιοι το βρίσκουν εξαιρετικό, σε κάποιους φαίνεται ξένο και ενδιαφέρον και σε κάποιους δεν αρέσει.

Το μαγαζί είχε εξαιρετική αποδοχή από την μικρή ελληνική κοινότητα του Πεκίνου. Έλειπε το σουβλάκι πολύ. Επίσης έχουμε μεγάλη αποδοχή από Ευρωπαϊκούς λαούς, και κυρίως από Αυστραλούς, στους οποίους η Ελληνική κουζίνα είναι γνωστή και προσφιλής. Λόγω των πολύ καλών κριτικών που έχουμε στο trip advisor καθημερινά πολλοί μη κινέζοι πελάτες περνάνε απ’ το μαγαζί. Η χωριάτικη σαλάτα είναι must ενώ πολλοί αγαπούν την πίτα χοιρινό και το τζατζίκι...Για δείπνο πολλοί πελάτες τρώνε mix grill συνοδεύοντάς το με κόκκινο κρασί ή ούζο.

Το σουβλάκι του Santorini souvlaki bar είναι πολύ ανταγωνιστικό στην τιμή και στην ποιότητα. Νομίζω σε αυτό τον τομέα λίγα εστιατόρια μπορούν να μας συναγωνισθούν. Στον τομέα γεύση, με δεδομένο ότι εμείς μαγειρεύουμε μόνο με την παραδοσιακό τρόπο χωρίς πρόσθετα ενισχυτικά γεύσης, εκεί ίσως άλλα εστιατόρια μας ξεπερνούν.

Αυτές τις μέρες μου λείπει ένας πρωινός καφές Σάββατο στο κέντρο της Αθήνας. Λιώνω για να βρεθώ εκεί για μερικές ώρες.  

Από το Πεκίνο για το Followmepantou, Γιάννης Γεωργούλης