Οι σκέψεις του Θοδωρή από την Κοπεγχάγη

Ποια είναι η εμμονή των Δανών και τι τύποι είναι; Ποιο είναι το πιο όμορφο μέρος της Δανίας;
Οι σκέψεις του Θοδωρή από την Κοπεγχάγη



Κάπου διάβασα ότι στη Δανία είμαστε κοντά στους 4000 Έλληνες, αλλά το λέω με κάθε επιφύλαξη.

Οι Δανοί είναι διαφορετικοί από εμάς. Είναι πιο κρύοι, πιο απόμακροι, πιο των τύπων. Χωρίς όμως να το λέω με αρνητική έννοια. Τρέφουν μεγάλο σεβασμό στο κράτος, στους νόμους, στο συνάνθρωπο. Είναι δύσκολο νομίζω να γίνεις φίλος τους αφού είναι πολύ επιφυλακτικοί. Όλα αυτά όμως μέχρι να πιούν. Και πίνουν πολύ. Κάθε Παρασκευή και Σάββατο. Μετά γίνονται φωνακλάδες, ζεστοί έως και επιθετικοί, κάτι παρόμοιο με αυτά που βλέπουμε στα ελληνικά νησιά το καλοκαίρι.

Όσο για το πώς βλέπουν εμάς τους Έλληνες, δεν νομίζω ότι έχουν συγκεκριμένη άποψη ή κλισέ όπως έχουν για παράδειγμα για τους Ρουμάνους ή τους Πολωνούς. Λίγοι Έλληνες επισκέπτονταν τη Δανία και οι σχέσεις τους με εμάς έμεναν για χρόνια στο πλαίσιο των καλοκαιρινών διακοπών. Όμως έχουν μάθει σε μια ανοιχτή πολυπολιτισμική κοινωνία και έτσι δύσκολα θα πέσεις θύμα ρατσισμού.

Ο καιρός…Για μας τους Έλληνες, ο καιρός είναι πάντα ένα σημαντικό ζήτημα έχοντας μεγαλώσει σε συνθήκες ηλιοφάνειας. Κακά τα ψέματα, ένας Έλληνας θα χαρακτήριζε τον καιρό «κακό». Λίγη ηλιοφάνεια, πολλή βροχή, έντονος αέρας και χιόνι το χειμώνα συνθέτουν ένα σκηνικό πρωτόγνωρο για εμάς. Όχι όμως και για το Δανό. Οι Δανοί, αν και συχνά θα τους ακούσεις να αστειεύονται με το θέμα, δεν θεωρούν τον καιρό τους κακό. Η' τουλάχιστον απαγορευτικό. Έχω δει πάμπολες φορές κάποιον να κάνει τζόκινγκ στο χιόνι ή μαμά με μωρό παιδί στους 0 βαθμούς πάνω στο ποδήλατο.

Πάντως εδώ, μου κάνει εντύπωση η εμμονή των Δανών με το ποδήλατο. Κυριολεκτικά, μπορείς να δεις όλες τις ηλικίες και κοινωνικές τάξεις, ανά πάσα στιγμή και ασχέτως με τον καιρό, πάνω σε ένα ποδήλατο. Επίσης, το πολύ μεγάλο ποσοστό των Δανών που γυμνάζονται, η εμμονή τους στο ψωμί και η ακρίβεια τους.

Οφείλω όμως να παραδεχτώ ότι η Δανία αποτελεί πρότυπο σε πολλούς κοινωνικούς τομείς. Ως προς το εκπαιδευτικό της σύστημα, το σύστημα υγείας και πρόνοιας. Δεν υπάρχει άνθρωπος που να ζει νόμιμα στη Δανία και να μην έχει ιατροφαρμακευτική περίθαλψη δωρεάν!

Όσο για τις εργασιακές συνθήκες, είναι σε γενικές γραμμές πολύ καλές. Σπάνια θα ακούσεις για εκμετάλλευση εργαζομένων ή κακές συνθήκες εργασίας. Οι Δανοί εργοδότες πρέπει να υπακούν στους νόμους οι οποίοι είναι πολύ συγκεκριμένοι για τα δικαιώματα των εργαζομένων. Νομίζω ότι ένας μέσος μισθός κυμαίνεται γύρω στα 2500 ευρώ καθαρά. Βέβαια και το κόστος ζωής είναι σημαντικά μεγαλύτερο από την Ελλάδα.

Το πιο όμορφο μέρος που έχω ανακαλύψει είναι η πόλη Christiania. Μέρος ελεύθερο, ήρεμο, όμορφο, τόπος συνάντησης πολλών εθνικοτήτων και τρόπων ζωής, ένα σύμβολο της κοινωνικής αλληλεγγύης και συντροφικότητας.

Από την Ελλάδα μου λείπει ο ήλιος, ο τρόπος διασκέδασης μας και κάποιοι άνθρωποι.

*Ο Θοδωρής βρίσκεται στην Κοπεγχάγη περίπου 2 μήνες αλλά ζει στη Δανία 1,5 χρόνο. Δουλεύει σε μια εταιρία πληροφορικής που επικεντρώνεται στις start-up επιχειρήσεις. E-mail: tnaxakis@gmail.com