Εδώ θα βρεις την τέλεια τηγανιτή πατάτα

Άσε τις δίαιτες για Δευτέρα.
Εδώ θα βρεις την τέλεια τηγανιτή πατάτα



Αυτή η μυρωδιά της είναι άλλο πράγμα! Δεν την μπερδεύεις με τίποτα. Σε γυρνάει πάντα σε εκείνα τα χρόνια που η γιαγιά τις τηγάνιζε στην κατσαρόλα και φώναζε «Έλα- έλα να δοκιμάσεις πατατούλα». Τα χρόνια πέρασαν, οι stars ανά τον κόσμο έλεγαν ότι κρατιούνται σε φόρμα γιατί έχουν να αγγίξουν τηγανιτή πατάτα δέκα χρόνια, γεμίσαμε κι εμείς ενοχές και την κατατάξαμε αμέσως στη λίστα με τα «don’t».

Σήμερα όμως μας άνοιξε η όρεξη και ακολουθήσαμε τη μύτη μας. Δες που μας οδήγησε.

Butcher Shop | Γκάζι
Μπορεί να είναι πάνω στη λεγόμενη πιάτσα της οδού Περσεφόνης στο πολύβουο Γκάζι, μπορεί να φημίζεται για τα κρεατικά του, αλλά η τηγανιτή πατάτα που τα συνοδεύει μας έχει μείνει αξέχαστη.  Φρεσκοκομμένη στο χέρι (το καταλαβαίνεις από το ακανόνιστο σχήμα), κανονικού μεγέθους και τραγανή. Συνοδεύεται είτε με τριμμένο λαδοτύρι, είτε με καβουρμά (2,60-6,60€).

 

Μπιφτεκάκια και Σουβλάκια
Υπάρχουν σε τρεις περιοχές: Κηφισιά, Νέο Ψυχικό και Συγγρού. Όποτε κι αν περάσεις έχει κόσμο. Το λέει και το όνομα. Απλό «λαϊκό» σουβλάκι και ζουμερό μπιφτέκι. Μα αν δεν κάνουμε μία μνεία στην πατάτα του θα είναι κρίμα. Κομμένη σε ροδέλες, λεπτή και κάνει «κρατς κρατς» στο στόμα. Μπορείς να τη φας είτε παραδοσιακά με αλάτι και ριγανίτσα ή με παρμεζάνα (2,80-4,00€).

Αναψυκτήριο – Μαγειρείο – Ψιλικατζίδικο | Ψυρρή
Δεν έχει όνομα επομένως έπρεπε να περιγραφεί. Απ’ έξω γράφει αναψυκτήριο. Εκ πρώτης όψεως είναι ψιλικατζίδικο κι αν προχωρήσεις πιο μέσα είναι ταβέρνα. Αν μπερδεύτηκες, δεν πειράζει. Αναζήτησε το στην οδό Σαρρή και θα μας θυμηθείς. Η μερίδα με κοτόπουλο και πατάτες, έχει 3,50€. Σκέψου ποια είναι η τιμή μόνο για τις πατάτες. Κι από γεύση; Σπιτικές σαν να τις έχει φτιάξει μόλις η γιαγιά σου, που λέγαμε και πριν.

 

Σουβλάκι Hall | Χολαργός- Ρέντη
Κλασικό σουβλατζίδικο. Η φίλη και συνάδελφος Νάνσυ μού είπε χαρακτηριστικά: «Τώρα που κάνω δίαιτα μόνο αυτή η τηγανητή πατατούλα του Hall μου έχει λείψει». Λεπτή σαν πατατάκι, μακριά, φρέσκια, τραγανή και συνοδευόμενη από τριμμένη γραβιέρα και δροσερή σος γιαουρτιού (στα 3,30€). Να γλείφεις τα δάχτυλά σου.

Βase Grill | Περιστέρι
Στην Λεωφ. Κωνσταντινουπόλεως 64 υπάρχει εδώ και κάποια χρόνια ο παράδεισος των κρεατοφάγων. Μαζεύει κόσμο από όλη την Αθήνα αλλά σε αυτή τη φάση θα μιλήσουμε για την πατάτα του. Όχι την απλή, την τηγανιτή. Αυτό το πεντανόστιμο πατατάκι (λεπτοκομμένο στον τρίφτη) που τηγανίζεται με ελαιόλαδο και σερβίρεται με αυγά μάτια. Σίγουρα το έχεις δει κι αλλού, αλλά από εδώ ξεκίνησε αυτή η ονειρική πατατο-πατέντα.