Ο τουρκικός κινηματογράφος γιορτάζει τα 100 του χρόνια!

Ο τουρκικός κινηματογράφος γιορτάζει την 100τη επέτειό του στην Αθήνα, με μια επιλογή από τις πιο επίκαιρες και διαχρονικές ταινίες.
Ο τουρκικός κινηματογράφος γιορτάζει τα 100 του χρόνια!



Ο τουρκικός κινηματογράφος κλείνει εκατό χρόνια και το γιορτάζει στην Ταινιοθήκη της Ελλάδος, με ένα φεστιβάλ γεμάτο ταινίες, ενδιαφέρουσες εκδηλώσεις και μία υπέροχη έκθεση αφίσας που θα μας ξεναγήσει σε μία αναδρομή στο τουρκικό σινεμά. «Η Ελλάδα είναι γειτονική μας χώρα και υπάρχει μεγάλη αλληλεπίδραση μεταξύ μας. Τα τελευταία χρόνια έχει αυξηθεί η ανταλλαγή τουρισμού, υπάρχει έντονη επικοινωνία μεταξύ του κόσμου κι έτσι σκεφτήκαμε ότι η Αθήνα θα ήταν το καλύτερο μέρος για να φιλοξενήσει αυτό το φεστιβάλ» μου εξηγεί ο Γενικός Πρόξενος της Τουρκίας İsmail Sefa Yüceer, ενώ πίνουμε το τσάι μας.

Από τη Μάρω Παρασκευούδη

Δεκατέσσερις είναι συνολικά οι ταινίες μεγάλου μήκους που θα προβληθούν κατά τη διάρκεια της κινηματογραφικής αυτής γιορτής, οι οποίες ξεκινούν από το 1924 έως και σήμερα. Η επιλογή των ταινιών περιλαμβάνει κλασικά διαμαντάκια του τουρκικού κινηματόγραφου, αλλά και σύγχρονες παραγωγές που φέρουν την υπογραφή νέων ταλαντούχων δημιουργών. «Εκτός από τις νέες ταινίες, το κοινό θα απολαύσει ρετροσπεκτίβες και μερικές από τις πιο εξέχουσες ταινίες των δεκαετιών του ΄50, του ΄60 και του ΄70. Πρόκειται για ταινίες στις οποίες πρωταγωνιστούν ηθοποιοί που θεωρούνται οι πυλώνες του τουρκικού κινηματογράφου, όπως η Hülya Koçyiğit και η Türkan Şoray» μου λέει ο κύριος Yüceer δίνοντάς μου μία πρώτη εικόνα για το Φεστιβάλ.

Εκτός όμως από τις διάσημες ηθοποιούς που άφησαν το στίγμα τους στον τουρκικό κινηματογράφο, και θα έχουμε την ευκαιρία να γνωρίσουμε από κοντά, στο Φεστιβάλ θα παρευρεθούν αρκετοί ακόμα καταξιωμένοι Τούρκοι και Έλληνες ηθοποιοί και κινηματογραφιστές. Στο πλαίσιο της επετειακής εβδομάδας θα προβληθεί επίσης «Η Εξορία / Sürgün» μία ταινία ιδιαίτερης σημασίας για τους Έλληνες, η οποία βασίζεται στο βιβλίο του Ριντβάν Ακάρ «Οι Τελευταίοι Εξόριστοι της Κωνσταντινούπολης». Ενδιαφέρον όμως έχει και η ταινία που θα ανοίξει την αυλαία του Φεστιβάλ - Δεν είμαι εγώ / Ben O Değilim - μια συμπαραγωγή Τουρκίας / Ελλάδας / Γαλλίας, που προβάλλεται για πρώτη φορά στην Ελλάδα, έχει ήδη συμμετάσχει σε 24 διεθνή φεστιβάλ σε αντίστοιχες χώρες του κόσμου και έχει βραβευτεί με πολλά βραβεία στο Διεθνές Φεστιβάλ της Κωνσταντινούπολης.

«Αυτό που επιθυμούμε από αυτή την Εβδομάδα είναι να εξοικειωθεί το ελληνικό κοινό όσο περισσότερο γίνεται με τον τουρκικό κινηματογράφο» συμπληρώνει ο κύριος Yüceer. Θα είναι όμως και μία ευκαιρία να δούμε πώς άλλαξε η Τουρκία όλα αυτά τα χρόνια, κοινωνικά και πολιτικά, αλλά και να γνωρίσουμε καλύτερα την παράδοση και την κουλτούρα της. Hoş geldiniz!

Info

Ταινιοθήκη της Ελλάδος

Ιερά Οδός 48 & Μεγ. Αλεξάνδρου 134-136 /  Μετρό Κεραμεικός

23-29 Οκτωβρίου