Οι νικητές και όσα μας έκαναν εντύπωση στην 87η Τελετή Απονομής Βραβείων Oscar

Το Birdman έκλεισε την βραδιά με τα βραβεία Σκηνοθεσίας,Σεναρίου καιΚαλύτερης Ταινίας και η Julianne Moore πήρε επιτέλους το Oscar που της άξιζε.
Οι νικητές και όσα μας έκαναν εντύπωση στην 87η Τελετή Απονομής Βραβείων Oscar



Στα πιο βαρετά Oscars των τελευταίων χρόνων (αν φυσικά βγάλουμε από το μυαλό μας εκείνη την τελετή με τον James Franco) δεν κατάφερε σχεδόν τίποτα να μας εντυπωσιάσει ή να μας εκπλήξει.

Πως ήταν ο Neil Patrick Harris

Ας πούμε τι δεν ήταν. Δεν ήταν Ellen. Δεν κατάφερε να είναι αστείος και ειλικρινά δεν έχει κανένα απολύτως νόημα πια να βλέπουμε μουσικά νούμερα στην έναρξη των Oscars. Τουλάχιστον κατάφερε να πει αυτό που σκεφτόμασταν όλοι. Ότι είναι σχεδόν αδιανόητο να είναι υποψήφιες ταινίες οι οποίες έχουν την ελάχιστη ανταπόκριση του κοινού. Οκ, δεν είπαμε να βραβεύσετε τους Transformers, αλλά είναι είναι σχεδόν αστείο μόνο μια από τις 8 ταινίες να είναι blockbuster. Το American Sniper πήρε 300εκ. δολλάρια εισπράξεις και οι υπόλοιπες 7, άλλα 300εκ. Όπως είπε και ο NPH, το American Sniper είναι σαν την Oprah. Και αν αυτό σας εξέπληξε, όπως και την ίδια (και την εξέπληξε πολύ), είναι επειδή είναι πλούσια. Πολύ πλούσια.

Και προσπάθησε. Δεν είναι ότι δεν προσπάθησε. Κατέβηκε στο κοινό, εκμεταλλεύτηκε κωμικούς όπως ο Steve Carrell και η Viola Davis, αναφέρθηκε σε εντάσεις των τελευταίων μήνων και τον Weinstein, αναφέρθηκε στα Razzies και προσπάθησε να βρει τεχνάσματα όπως το περσινό selfie, αλλά μάταια.

Ellen, come back...

Αυτά που περιμέναμε

Ο J.K. Simmons να κερδίζει για το Whiplash. Αυτό που δεν περιμέναμε είναι να επιμένει τόσο πολύ να πάρουμε τηλέφωνο τους γονείς μας.

Η Patricia Arquette  θα έπαιρνε σίγουρα το Oscar για το Boyhood. Και ήταν σίγουρο ότι ο κόσμος θα την χειροκρούσε όρθιος. Αυτό που δεν περιμέναμε ήταν να μιλήσει στον λόγο της τον φεμινισμό και τα δικαιώματα των γυναικών. 

Ελάτε τώρα, ποιος δεν το περίμενε; Ο Alejandro Gonzalez Inarritu άξιζε το βραβείο Καλύτερης Σκηνοθεσίας, γιατί αν και δεν είχε την πιο συγκλονιστική ιστορία της χρονιάς να πει, την είπε με τον καλύτερο και πιο τολμηρό τρόπο.

Η καλύτερη παρουσία στην σκηνή και μια από τις καλύτερες ηθοποιούς της γενιάς της, η Cate Blanchett δίνει το βραβείο Α' Ανδρικού Ρόλου στον Eddie Redmayne για την Θεωρία των Πάντων. Ήταν συγκλονιστικός ως Hawking και η Ακαδημία λατρεύει να βραβεύει ρόλους βασισμένους σε ταλαιπωρημένες πραγματικές προσωπικότητες.

Δεν χρειάζεται να πούμε πολλά. Τουλάχιστον είχε μόνο ένα alright. Ο McConaughey έδωσε το βραβείο στην κυρία που της άξιζε περισσότερο από κάθε άλλον υποψήφιο της βραδιάς. Η 4 φορές υποψήφια Julianne Moore θα έπρεπε να έχει κερδίσει τουλάχιστον τις προηγούμενες 2, αλλά κατάφερε την πρώτη της νίκη με το Still Alice. Και το άξιζε τόσο, που όλοι σηκώθηκαν να την χειροκροτήσουν. 

Οι εκπλήξεις

Το Πρωτότυπο Σενάριο πήγε στο Birdman και όλοι βάζαμε τα λεφτά μας στο The Grand Budapest Hotel.

To Birdman κερδίσει την Καλύτερη Ταινία. Είναι πολλοί αυτοί που πίστευαν ότι δεν το άξιζε, αλλά ακόμα περισσότεροι αυτοί που θεωρούν ότι η Σκηνοθεσία και η Ταινία πρέπει να πηγαίνουν στην ίδια ταινία. Και το Boyhood είναι ο μεγάλος χαμένος της βραδιάς.

Πόσες φορές αναφέρθηκε το Πενήντα Αποχρώσεις του Γκρι

2

Πόσες φορές έκοψε η μουσική τους ευχαριστήριους λόγους

4

Πόσες φορές αναφέρθηκαν τα μεγαλά snubs των υποψηφιοτήτων

4

Τα καλά

O Benedict Cumberbatch πίνει από το πρώτο δευτερόλεπτο. Όχι ότι βαρέθηκε τόσο νωρίς. Απλά έχει αποφασίσει να ξεπερνάει τον εαυτο του σε κάθε τελετή. Κανένα photobomb φέτος Benedict;

Ο Neil Patrick Harris παρουσίασε την Reese Witherspoon με την απόλυτη ατάκα «Next presenter is so sweet, you can eat her with a spoon» και από πίσω, παίζει μουσικό χαλί το Walk the Line στην πιο περιέργη εκδοχή του.

O Pawel Pawlikowski του Ida θριάμβευσε έναντι της ορχήστρας και δεν σταμάτησε εκείνος τον λόγο του, αλλά η ορχήστρα τη μουσική της. Well done.

Ο NPH πέρασε τον Steve Carrell για seat filler (οι άγνωστοι που παίρνουν τις θέσεις των διασήμων όταν αυτοί σηκώνονται για να βραβευτούν); Θα μου έκανε εντύπωση, αν δεν ήξερα ότι ο Carrell είναι το αγαπημένο θύμα όλων των παρουσιαστών σε κάθε απονομή βραβείων. 

Αν κάτι μας αρέσει είναι όταν το Hollywood σατιρίζει τον εαυτό του. Και δεν υπήρχε περίπτωση να μην ακούσουμε κάτι για το λάθος του John Travolta όταν παρουσίασε την Idina Menzel στα περσινά βραβεία. «Το Benedict Cumberbatch δεν είναι μόνο το καλύτερο όνομα στο Hollywood, αλλά και αυτό που ακούς όταν ζητάς από τον John Travolta να παρουσιάσει τον Ben Affleck», είπε ο Neil Patrick Harris και λίγο αργότερα η Menzel κάλεσε τον Travolta στην σκηνή για να τον «πειράξει» ακόμα περισσότερο. 

Ξέρετε...εκείνη η στιγμή που η Lady Gaga, ερμήνευσε τα κομμάτια της Μελωδίας της Ευτυχίας. Στα Oscars. Με απλό φόρεμα και μαλλί. Και μετά η Julie Andrews εμφανίστηκε για να παρουσιάσει το Oscar Καλύτερης Μουσικής και την ευχαρίστησε για τον θαυμάσιο φόρο τιμής. Άξιζε να μείνω ξύπνια μέχρι τις 6.30 για να το δω.

Μπορεί και να είναι η πιο σημαντική στιγμή της βραδιάς. Ο Graham Moore ανεβαίνει στην σκηνή για να παραλάβει το βραβείο Καλύτερου Διασκευασμένου Σεναρίου και μέσα σε μια απερίγραπτη ένταση και βιασύνη αποκαλύπτει κάτι πολύ προσωπικό και σχετικό με την ιστορία του Παιχνιδιού της Μίμησης. «Όταν ήμουν 16 πήγα να αυτοκτονήσω, επειδή ήμουν διαφορετικός. Και λέω σε όσους νιώθουν το ίδιο, να μην το κάνουν, να αντέξουν και να ανέβουν στην σκηνή που βρίσκομαι τώρα εγώ, για να πουν στην επόμενη γενιά ανθρώπων που θα νιώσουν το ίδιο, να κρατηθούν».

 

Τα βραβεία:

Καλύτερη Ταινία

Birdman

Καλύτερη Σκηνοθεσία

Alejandro G. Inarritu - Birdman

Α’ Ανδρικός Ρόλος

Eddie Redmayne – Η Θεωρία των Πάντων

Α’ Γυναικείος Ρόλος

Julianne Moore – Still Alice

Β’ Ανδρικός Ρόλος

J.K. Simmons – Whiplash

Β’ Γυναικείος Ρόλος

Patricia Arquette - Boyhood

Καλύτερο Πρωτότυπο Σενάριο

Birdman - Alejandro González Iñárritu, Nicolás Giacobone, Alexander Dinelaris, Armando Bo

Καλύτερο Διασκευασμένο Σενάριο

Το Παιχνίδι της Μίμησης – Graham Moore

Καλύτερη Ταινία Animation

Big Hero 6

Καλύτερη Ξενόγλωσση Ταινία

Ida – Πολωνία

Καλύτερη Διεύθυνση Φωτογραφίας

Birdman – Emmanuel Lubezki

Costume Design

The Grand Budapest Hotel

Καλύτερο Ντοκιμαντέρ

CitizenFour

Καλύτερο Ντοκιμαντέρ Μικρού Μήκους

Crisis Hotline: Veteran Press 1

Καλύτερο Μοντάζ

Whiplash

Makeup & Hairstyling

The Grand Budapest Hotel

Καλύτερη Πρωτότυπη Μουσική

Alexandre Desplat – The Grand Budapest Hotel

Καλύτερο Πρωτότυπο Τραγούδι

John Stephens & Lonnie Lynn – Glory - Selma

Production Design

The Grand Budapest Hotel

Καλύτερη Ταινία Animation Μικρού Μήκους

Feast

Καλύτερη Ταινία Μικρού Μήκους

The Phone Call

Καλύτερο Μιξάζ Ήχου

Whiplash

Καλύτερο Μοντάζ Ήχου

American Sniper

Καλύτερα Οπτικά Εφέ

Interstellar