Οι μεγαλύτερες εκπλήξεις στην ιστορία των Oscars

Βραβεία που δόθηκαν εκεί που δεν έπρεπε και ταινίες που δεν έπρεπε να θυμόμαστε, αλλά βγήκαν νικητές της βραδιάς
Οι μεγαλύτερες εκπλήξεις στην ιστορία των Oscars



Μπαίνοντας στις τελευταίες ημέρες πριν τα βραβεία Oscar, είμαι σχεδόν σίγουρη για το πως θα πάει η βραδιά και ποιοι θα είναι οι νικητές. Ωστόσο κάθε χρόνο υπενθυμίζω στον εαυτό μου να προετοιμαστεί για τις εκπλήξεις, γιατί πάντα θα υπάρχει ένα Chicago που κερδίζει αντί του Hours και πάντα κάποιος θα παίρνει το βραβείο αντί του Leonardo DiCaprio που το αξίζει. Για να προετοιμαστείτε κι εσείς, θυμηθείτε ποιες ήταν οι μεγαλύτερες εκπλήξεις των τελευταίων χρόνων στα βραβεία Oscar.

 

Όταν η Anna Paquin κέρδισε αντί της Winona Ryder

Το 1993 η Winona Ryder είχε δώσει τόσο καλά δείγματα δουλειάς, που ήταν το επόμενο μεγάλο πράγμα και η ερμηνεία της στο Age of Innocence θα το επισφράγιζε μ’ ένα Oscar. Είχε ήδη πάρει μια Χρυσή Σφαίρα και θεωρούταν το απόλυτο φαβορί. Γι’ αυτό και όλοι έμειναν με το στόμα ανοικτό, όταν το βραβείο πήρε η 11χρονη Anna Paquin για τον ρόλο της στο The Piano. Η ίδια δεν ήξερε πως να αντιδράσει και χαζογελούσε, ενώ η Ryder δεν μπόρεσε καν να υποδυθεί τον σεβασμό της προς την νικήτρια.

 

Ο Roberto Benigni κερδίζει τον Α’ Ανδρικό Ρόλο

Όπως σας υπενθύμισα πρόσφατα, ο Roberto Benigni έχει μείνει στην ιστορία των βραβείων, για το απόλυτο ξέσπασμα, όταν ανέβηκε πάνω σε καρέκλες για να παραλάβει το βραβείο Καλύτερης Ξενόγλωσσης Ταινίας για το Η Ζωή Είναι Ωραία. Κανείς όμως δεν το πίστευε όταν κέρδισε και τον Α’ Ανδρικό Ρόλο, ειδικά καθώς τον συνέκριναν με αυτούς που έχασαν. Ήταν η χρονιά που ο Edward Norton είχε παίξει τον πιο καθοριστικό ρόλο της καριέρας του στο American History X και η χρονιά που ο Tom Hanks έδωσε την πιο δυνατή του ερμηνεία με τον πιο διακριτικό και ήσυχο τρόπο στο Saving Private Ryan.

 

Το Chariots of Fire παίρνει την Καλύτερη Ταινία

Δεν είναι τόσο ότι η ταινία δεν ήταν καλή, όσο το ότι το 1981 τα φαβορί ήταν άλλα. Το Reds είχε 12 υποψηφιότητες με τον Warren Beatty να παίρνει την Σκηνοθεσία και το On Golden Pond, άλλες 10 με τους Henry Fonda και Katherine Hepburn να παίρνουν τους Ρόλους. Οπότε κανείς, μα κανείς δεν είχε στο μυαλό του ότι μια άλλη ταινία θα κερδίσει το βραβείο της βραδιάς.

 

Ό,τι κέρδισε το Ερωτευμένος Σαίξπηρ

Πιθανόν μια από τις πιο αδιάφορες ταινίες όλων των εποχών και το χαρακτηριστικότερο παράδειγμα του πως προωθείς την ταινία σου για τα βραβεία με πολλά, αλλά πάρα πολλά χρήματα. Το 1999 έπρεπε να συμβούν τα εξής δυο πράγματα: το Saving Private Ryan να κερδίσει την Καλύτερη Ταινία (ήταν το απόλυτο φαβορί και το αγαπημένο του κοινού) και η Cate Blanchett να πάρει τον Α’ Γυναικείο Ρόλο για την Elizabeth (ακόμα και τώρα, πιθανόν ο καλύτερος ρόλος της καριέρας της). Αντ’ αυτού ο Σαίξπηρ πήρε την Ταινία και η Gwyneth Paltrow τον Ρόλο (πως, πως έγινε θέε μου αυτό το πράγμα, σχεδόν 15 χρόνια μετά κι ακόμα δεν μπορώ να το χωνέψω).

 

Το Crash παίρνει την Καλύτερη Ταινία

Αν ρωτήσεις κάποιον ειδικό για το ποια ήταν η χειρότερη έκπληξη των τελευταίων χρόνων, η απάντηση θα είναι το Crash. Ήταν η χρονιά που το gay western Brokeback Mountain είχε ξεσηκώσει τους πάντες και ήταν έτοιμο να γράψει ιστορία, αλλά ξεκινώντας η βραδιά οι φήμες ότι το Crash θα αναστατώσει τις προβλέψεις είχαν ξεκινήσει ήδη. Και το έκανε, αφήνοντας τους πάντες, κοινό και θεατές, άφωνους. Ακόμα και τώρα, όλοι μετανιώνουν για το Crash και κανείς δεν θέλει να το θυμάται.

Το Χορεύοντας με τους Λύκους κερδίζει την Καλύτερη Ταινία

Παραδεχτείτε το, δεν είναι ντροπή. Ποτέ δεν καταλάβατε τι έχει το Χορεύοντας με τους Λύκους που να το κάνει σημαντικό. Η απάντηση είναι ότι ήταν η τυχερή ταινία που βρέθηκε στο διάβα της Ακαδημίας σαν ευκαιρία να μην βραβεύσει για άλλη μια φορά τον Martin Scorsese και το Goodfellas. Αυτή είναι η μοναδική εξήγηση.

 

Το Rocky, ναι το Rocky κερδίζει την Καλύτερη Ταινία

Το συγκεκριμένο μοτίβο βέβαια είναι αγαπημένο κομμάτι της Ακαδημίας, ο καλλιτέχνης που κανείς δεν τον ξέρει και κάνει μια ταινία για να παίξει ο ίδιος και να πάρει τα πράγματα στα χέρια του. Ακριβώς όπως ο Rocky Balboa παλεύει με τα χέρια του για να ξεφύγει από την μέτρια ως πολύ κακή οικονομική του κατάσταση. Όμως το Rocky κέρδισε το Oscar αντί του Όλοι οι Άνθρωποι του Προέδρου και του Taxi Driver. Το δεύτερο το καταλαβαίνουμε, είναι Scorsese και η Ακαδημία αποφάσισε να τον βραβεύσει στα γεράματα. Το πρώτο όμως, γιατί;