Οι 50 Αποχρώσεις του Γκρι είναι τελικά κωμωδία

Γιατί είναι στη λίστα των χειρότερων ταινιών της ζωής μου.
Οι 50 Αποχρώσεις του Γκρι είναι τελικά κωμωδία



Έπρεπε να το λάβω υπόψη το 3.9 που είδα στην imdb από σχεδόν 40.000 χρήστες. Δεν έπρεπε να το αγνοήσω και να σκεφτώ ότι απλά ο κόσμος είναι αρνητικά προκατειλημμένος απέναντι στο βιβλίο. Γιατί οι «50 Αποχρώσεις του Γκρι» ήταν όντως πολύ κακή ταινία. Ίσως από τις χειρότερες ταινίες που έχω δει τα τελευταία χρόνια.

Είναι τόσο κακή, που αν μου έδιναν 50 ευρώ για να δω ξανά με προσοχή το πρώτο μισάωρο ενδεχομένως να έλεγα όχι. Είναι πιο κακή και από το sequel του «Ηλίθιος και Πανηλίθιος», ενώ το «The Other Woman» με την Cameron Diaz μπροστά του είναι αριστούργημα. Και ναι, αν είσαι ένας σκεπτόμενος ενήλικας που γενικά πηγαίνει σινεμά δεν πρόκειται να σου αρέσει. Ακόμη και αν έχεις πιει ένα μπουκάλι ουίσκι, ακόμη και αν δεν έχεις κάνει σεξ εδώ και πολύ καιρό, ακόμα και αν είσαι σαδομαζοχιστής, ή φαν  του Jamie Dornan. Γιατί οι «50 Αποχρώσεις του Γκρι» είναι απλά για γέλια.  Οπότε κατέληξα στο συμπέρασμα ότι είναι τελικά κωμωδία. Μια κωμωδία που θα την είχα σαν background ένα μεσημέρι Κυριακής στο Star την ώρα που θα περίμενα να ξεκινήσουν τα «Φιλαράκια». 

Ο λόγος όμως που δεν μου άρεσε δεν ήταν ότι είχε λιγοστό σεξ, όπως λένε οι κριτικοί. Και περισσότερο σεξ να είχε πάλι χάλια θα ήταν. Άλλωστε, το σεξ θεωρώ ότι ήταν το μόνο αξιοπρεπές και πειστικό κομμάτι σε αυτά τα 125 λεπτά. 

Οι λόγοι μου είναι λίγο διαφορετικοί, είναι προσωπικοί και θα τους απαριθμήσω παρακάτω:

Ηθοποιοί για Βατόμουρα

Παρόλο που η Dakota Johnson ήταν ένα «κλικ» καλύτερη από τον Jamie Dornan θεωρώ ότι οι ηθοποιοί δεν έπειθαν με τίποτα για τους χαρακτήρες τους. O δε καημένος Dornan δεν περνούσε ούτε κατά διάνοια για σαδομαζοχιστής. Έβλεπες αυτό που πραγματικά είναι στη ζωή του: Ένας ρομαντικός οικογενειάρχης, που είναι γλυκούλης και δεν έχει παράξενα φετίχ. Ο Dornan δυστυχώς, ήταν ίσως το βασικότερο λάθος των συντελεστών. 

Κακή χημεία

Πάρε λοιπόν, δύο μέτριους ηθοποιούς που δεν έχουν καθόλου καλή χημεία μεταξύ τους και φαντάσου το αποτέλεσμα. Φιάσκο. Ήταν πασιφανές ότι αυτοί οι δύο άνθρωποι δεν θα μπορούσαν να είναι μαζί ούτε αν ήταν οι τελευταίοι άνθρωποι στον πλανήτη. 

Μέχρι και ο Elfman βαρέθηκε

Μόλις είδα το όνομα του συνθέτη Danny Elfman στα credits της αρχής ενθουσιάστηκα που εμπλέκεται ένας σπουδαίος μουσικός που έχει μάλιστα κερδίσει 4 Όσκαρ. Αλλά μετά θύμωσα μαζί του. Άλλο πράγμα βλέπαμε στην οθόνη μας άλλη μουσική έφτανε στα αυτιά μας. Μπορεί να βλέπαμε για παράδειγμα μία σκηνή με ερωτικούς διαλόγους και από πίσω να ακούγαμε μουσική που θα ταίριαζε στον «Harry Potter» ή στο «Braveheart». Θέλω να πιστεύω ότι ο Elfman δεν έγραψε τη μουσική πάνω στην εικόνα, αλλιώς σημαίνει ότι κι αυτός βαρέθηκε. 

Στο fast forward

Αν σου άρεσε αρκετά το βιβλίο τότε η ταινία πάλι θα σε απογοητεύσει. Πριν πάω στον κινηματογράφο διάβασα τις 100 πρώτες σελίδες και κατάφερα να καταλάβω πώς μπορεί ένα τέτοιο στόρι να αρέσει σε έναν άνθρωπο. Μπορούσα να κατανοήσω για ποιο λόγο είναι best seller. Βλέποντας όμως την ταινία το πρώτο πράγμα που σκέφτηκα ήταν ότι η El James θα πρέπει να έφριξε. Στο σενάριο δεν υπήρχε καμία συνοχή, ενώ προσπερνούσαν τα κεφάλαια του βιβλίου με απίστευτους ρυθμούς και με τον λάθος τρόπο. Ήταν τόσο λάθος η ροή της ταινίας που κάποια στιγμή δεν μας ένοιαζε ακόμα και αν η ταινία τελείωνε με τους πρωταγωνιστές να πεθαίνουν αργά και βασανιστικά ή να χωρίζουν και να είναι για πάντα δυστυχισμένοι. Κανείς δεν κατάφερε να μας βάλει στο κλίμα. Όπως επίσης, ήταν φως-φανάρι ότι δεν υπήρχε κανένας ρεαλισμός. Για παράδειγμα, είναι δυνατόν να έκανα σεξ με έναν από τους πιο ωραίους και πλούσιους άντρες της χώρας, να το έλεγα από το τηλέφωνο στη συγκάτοικό μου και κολλητή μου, να γυρνούσα στο σπίτι μας και να μη με ρωτούσε πώς ήταν; Να μου χαμογελούσε απλά πονηρά; Καμία σχέση με την πραγματικότητα.

Όσο για το αν άρεσε στο κοινό της αίθουσας, δεν μπορώ να βγάλω ασφαλή συμπεράσματα μιας και όταν άνοιξαν τα φώτα ένιωσα ότι ήμουν 5ήμερη στη Ρόδο. Είχαν προηγηθεί πολλά χαχανητά, επιφωνήματα θαυμασμού έως και χειροκροτήματα. 

Τελικά, συνειδητοποίησα ότι ήμουν η μόνη της παρέας που το είδε καθώς η μία μου φιλενάδα αποκοιμήθηκε και η άλλη έπαιζε candy crash καθ’ όλη τη διάρκεια. 

Να το δεις; Όχι εκτός και αν είσαι ανήλικος με χνούδι αντί για μουστάκι και ανακαλύπτεις τώρα το κινηματογραφικό σεξ. Υπάρχουν, βέβαια, και καλύτερες επιλογές όπως αυτές ΕΔΩ

Ούτε σε DVD; Ναι, να το δεις σε DVD αλλά μην βιάζεσαι κι όλας.