Περιμένοντας το sequel του Σκαθαροζούμη, θυμόμαστε τα καλύτερα trivia

Είπες σήμερα τρεις φορές Beetlejuice;
Περιμένοντας το sequel του Σκαθαροζούμη, θυμόμαστε τα καλύτερα trivia



Το sequel του «Beetlejuice» ήταν η καλύτερη κινηματογραφική είδηση που άκουσα το 2014. Και σίγουρα δεν είμαι η μόνη που ενθουσιάστηκα μιας και ο Σκαθαροζούμης στοίχειωσε τις ζωές πολλών παιδιών την εποχή που κυκλοφόρησε, 27 χρόνια πριν. Τη δική μου παιδική ηλικία, πάντως τη στοίχειωσε γιατί κάθε φορά που ερχόμουν σε επαφή με το μαύρο χιούμορ των ταινιών, ο οργανισμός μου αντιδρούσε και τα συναισθήματα που ένιωθα ήταν ανάμεικτα. Τον φοβόμουν, δηλαδή, τον «Σκαθαροζούμη» και ας παρίστανα την άνετη κάθε φορά που έβλεπα την ταινία με τις αδερφές μου. Δεν έλεγα δυνατά το όνομά του γιατί είχα άγχος μήπως εμφανιστεί στο κρεβάτι μου, όμως από την άλλη πλευρά, ήμουν αρκετά θαρραλέα για να ζωγραφίζω πόρτες με κιμωλίες στους τοίχους. Ναι, ήθελα και εγώ να δω αν μπορώ να περάσω στον άλλο κόσμο μέσα από το σαλόνι μου. Και τελικά, έβαζα στη διαπασών το «Day-O» του Harry Belafonte και πήγαιναν  καλά. 

Με αυτό το σκεπτικό, μόνο ενθουσιασμό μπορώ να αισθανθώ για την φήμη που ήθελε τον Tim Burton να αναβιώνει μία από τις αγαπημένες μου ταινίες αλλά και για τη δήλωση που έκανε προ ημερών ο Michael Keaton η οποία την επιβεβαιώνει διακριτικά. Ελπίζω, βέβαια, να μην με απογοητεύσει όπως το πρόσφατο sequel της ταινίας «Ο Ηλίθιος και ο Πανηλίθιος» και όλοι οι εμπλεκόμενοι να σταθούν αντάξιοι της περίστασης.

Για να το γιορτάσω, λοιπόν, ξέθαψα από την Huffington Post τα καλύτερα fun facts της ταινίας:

1. Το αρχικό σενάριο ήταν πολύ πιο σκοτεινό

Μπορεί ο «Σκαθαροζούμης» να θεωρείται μαύρη κωμωδία αλλά τα πράγματα θα ήταν τελείως διαφορετικά αν οι παραγωγοί είχαν επιμείνει στο αρχικό σενάριο, το οποίο ήταν κάπως πιο «βίαιο». Ο δε Michael Keaton παρουσιαζόταν με τον εξής τρόπο: Ο Σκαθαροζούμης ήταν ένας δαίμονας με φτερά ενώ σαν άνθρωπος ήταν ένας κοντόχοντρος άντρας από τη Μέση Ανατολή. Επίσης, το αρχικό σενάριο είχε μία σκηνή αποτυπωμένη με διαφορετικό τρόπο. Ο Σκαθαροζούμης δεν προσπαθούσε να παντρευτεί την Lydia (Winona Ryder) αλλά να την βιάσει. 

2. O Σκαθαροζούμης ήταν ο Sammy Davis Jr.

Ο αρχικός ρόλος του Σκαθαροζούμη προοριζόταν για τον τραγουδιστή-χορευτή Sammy Davis Jr. Τελικά, ο παραγωγός David Geffen που επέβλεπε την εξέλιξη της ταινίας στην Warner Bros, πρότεινε τον Keaton. 

3. Ξέρεις ποιοι άλλοι ήταν παρ’ ολίγον στο cast της ταινίας;

Η Juliette Lewis είχε προταθεί για το ρόλο της Lydia που τελικά πήρε η Winona Ryder ενώ η Anjelica Huston για το ρόλο της Delia Deetz που πήρε η Catherine O'Hara. 

4. Ο Σκαθαροζούμης δεν είχε πρωταγωνιστικό ρόλο

Παρόλο που η ταινία λέγεται «Σκαθαροζούμης», ο χρόνος που ο συγκεκριμένος χαρακτήρας καταλαμβάνει στην ταινία είναι μόνο 17 λεπτά από τα 92 που διαρκεί συνολικά. Τα δε γυρίσματα του Keaton κράτησαν μόνο δύο εβδομάδες. 

5. Το όνομα

Από πού προκύπτει όμως το όνομα της ταινίας; Το Beetlejuice έχει σχέση με το Betelgeuse που σύμφωνα με την Wikipedia είναι το ιδιαίτερο όνομα του ημικανονικά παλλόμενου υπεργίγαντα α του αστερισμού Ωρίωνος. Και όποιος κατάλαβε, κατάλαβε. 

6. Το νούμερο 3

Όλοι ξέρουν ότι αν πεις τρεις φορές το όνομα του Σκαθαροζούμη, εκείνος θα εμφανιστεί. Όμως το νούμερο 3 χρησιμοποιείται κι άλλες φορές μέσα στην ταινία. Οι Maitlands επίσης λένε τη λέξη «σπίτι» τρεις φορές ενώ για να πάνε στον άλλο κόσμο χτυπούν τρεις φορές την πόρτα. 

7. Day-O

Μία από τις πιο αξέχαστες σκηνές της ταινίας είναι η στιγμή που ακούγεται το τραγούδι του Harry Belafonte με τίτλο «Day-O». Κανείς όμως δεν έχει παρατηρήσει ότι ο θρυλικός συνθέτης Danny Elfman τραγουδάει αμυδρά στο intro της ταινίας.

 Επίσης, όταν ο ηθοποιός Glenn Shadix έφυγε από τη ζωή το 2010 στην ηλικία των 58, το «Day-O» ήταν το τραγούδι που ακούστηκε στην κηδεία του.    

9. Beetlejuice animation

Η ταινία είχε τόσο μεγάλη εμπορική επιτυχία με αποτέλεσμα να κυκλοφορήσουν στην αγορά παιχνίδια αλλά και ένα καρτούν με τις περιπέτειες του Σκαθαροζούμη και της Lydia.  Η σειρά ήταν τόσο πετυχημένη που παιζόταν κάθε Κυριακή πρωί στο ABC αλλά και στο Fox καθημερινά τα απογεύματα. Γυρίστηκαν πάνω από 100 επεισόδια. 

10. Τι σχέση έχει η Katy Perry με τον Σκαθαροζούμη; 

Προς το παρών καμία. Παρόλα αυτά η pop star έχει δηλώσει ότι θα ήθελε να συμμετάσχει με οποιονδήποτε τρόπο στο sequel της ταινίας.