Ο πρωταγωνιστής του Selma μιλάει για το ρατσισμού στο Hollywood

Και πως αυτό αντικατροπτίζεται στις υποψηφιότητες των Oscars
Ο πρωταγωνιστής του Selma μιλάει για το ρατσισμού στο Hollywood



Μια από τις μεγαλύτερες εκπλήξεις στις φετινές υποψηφιότητες των Oscars ήταν η απουσία του David Oyelowo και της σκηνοθέτιδος  Ava DuVernay για την ταινία Selma. Και ενώ είχαν κερδίσει υποψηφιότητες σε άλλα βραβεία όπως είναι οι χρυσές σφαίρες -αν και τις πραγματικές νίκες απολάμβαναν τα Birdman και Boyhood- όλοι περίμεναν ότι θα φτάσουν και στα Oscars. Όμως η Ακαδημία είχε εντελώς διαφορετική άποψη και από τότε ο Oyelowo δηλώνει παντού και πάντοτε την αντίδραση του και την απογοήτευση του.

Πρόσφατα όμως βρέθηκε σε μια συζήτηση του The Hollywood Reporter και δήλωσε ότι αυτή η απουσία εκφράζει ένα μεγαλύτερο πρόβλημα του Hollywood και ειδικά των μελών της Ακαδημίας.

«Έχει φανεί ιστορικά – και το πιστεύω πραγματικά αυτό – οι μαύροι ηθοποιοί αναγνωρίζομαστε όταν είμαστε δουλοπρεπείς, όταν δεν είμαστε ηγέτες ή βασιλιάδες ή στο κέντρο της ιστορίας». Μάλιστα προσπάθησε να αποδείξει αυτήν του την άποψη θυμίζοντας ότι ο Denzel Washington δεν κέρδισε το Oscar για το Malcolm X, ούτε ο  Sidney Poitier για το In The Heat of the Night, αλλά για τον ρόλο του ως τεχνήτης στο Lilies of the Field.

Το περίεργο βέβαια είναι ότι πέρσι η Ακαδημία αναγνώρισε και με το παραπάνω το 12 Χρόνια Σκλάβος, ενώ το The Butler κέρδισε κοινό και κριτικούς. Ενώ μέχρι πριν τέτοιες ιστορίες ειπώνονταν από την οπτική λευκού πρωταγωνιστή. 

Είναι γνωστό ότι τα μέλη της Ακαδημίας και γενικότερα της κλειστής κοινωνίας που λέγεται Hollywood επιλέγουν ποιους θα τιμήσουν με βάση τα συμφέροντα τους και τι θέλουν να προβάλουν την συγκεκριμένη χρονιά. Αλλά νιώθω ότι σ’αυτην την χρονική στιγμή οι δηλώσεις του Oyelowo μοιάζουν αρκετά πικρές. Σκεφτείτε την αντίθεση με τον Leonardo DiCaprio, ο οποίος εδώ και χρόνια υφίσταται την παράνοια της υποψηφιότητας χωρίς καμία νίκη και δεν έχει πει ποτέ τίποτα…