Ούτε εσύ κατάλαβες το τέλος του «Birdman»;

Μην ανησυχείς, γι’ αυτό είμαστε εδώ!
Ούτε εσύ κατάλαβες το τέλος του «Birdman»;



To «Birdman» είναι σίγουρα η ταινία της χρονιάς και θα συζητιέται για πολλά χρόνια ακόμα. Όπως άρεσε σε ολόκληρο τον πλανήτη έτσι άρεσε και σε εμένα. Γιατί ποια είμαι εγώ για να αμφισβητήσω τις εννέα υποψηφιότητες Όσκαρ; Όμως τις παρακάτω γραμμές, τις οφείλω στην παρέα που καθόταν ακριβώς από πάνω μου στο σινεμά,  στα παιδιά που πραγματικά έχασαν τη γη κάτω από τα πόδια όταν τελείωσε η ταινία. Εκείνη τη στιγμή, ήθελα πολύ να γυρίσω και να τους πω «παιδιά μην ανησυχείτε, θα γκουγκλάρουμε Birdman explained και όλα καλά». Αλλά δυστυχώς δεν πρόλαβα. Γι’ αυτό και το παρακάτω κείμενο είναι αφιερωμένο σε αυτή την παρέα και σε όσους δεν κατάλαβαν το φινάλε της ταινίας. Και φαντάζομαι είμαστε πολλοί. Και όπως μόλις υπέθεσες οι γραμμές που ακολουθούν περιλαμβάνουν ΠΟΛΛΑ spoiler. 

To φινάλε: Κατά τη διάρκεια της ταινίας, ο Riggan φαντασιώνεται ότι έχει υπερφυσικές δυνάμεις και ότι πετάει όπως ο Birdman. Μετά την αποτυχημένη απόπειρα αυτοκτονίας που έκανε στην πρεμιέρα της θεατρικής παράστασης νοσηλεύεται στο νοσοκομείο και κάποια στιγμή μένει μόνος του. Αποχαιρετάει για τελευταία φορά τον Birdman που τον ακολουθεί ανά τακτικά διαστήματα στη ζωή του και είναι έτοιμος να πηδήξει από το μπαλκόνι. Δεν τον βλέπουμε να πηδάει αλλά όταν η κόρη του πλησιάζει προς το ανοιχτό παράθυρο και τον ψάχνει κοιτάει προς τα πάνω γεμάτη δέος. Να, κάπως έτσι.

Θεωρία No 1: O Riggan ήταν όντως σούπερ ήρωας

Αυτή είναι η δική μου θεωρία, ενός 12χρονου τον οποίο κρυφάκουγα στο δρόμο προς την έξοδο και της αδερφής μου που κατά τη διάρκεια όλης της ταινίας έπαιζε candy crash. Και φυσικά δεν έχει καμία απολύτως βάση. Αυτό το φινάλε κράτα το σε περίπτωση που η μόνη ταινία που έχεις δει είναι η «Αρχόντισσα και ο Αλήτης» με τη Βουγιουκλάκη και τον Παπαμιχαήλ. Αν δηλαδή σε ενδιαφέρει να κάνεις όνειρα γλυκά.  

Δυστυχώς, όμως τα πράγματα δεν είναι τόσο απλά. Οι σοβαρές ερμηνείες που κυκλοφορούν στο διαδίκτυο είναι αμέτρητες και πολύ πιο θλιβερές. Παρακάτω θα βρεις τις επικρατέστερες. 

Θεωρία No 2: Ο Riggan πέθανε και η κόρη του τρελάθηκε

Το συγκεκριμένο πόρισμα το έβγαλε ο δημοσιογράφος JJ Duncan ακολουθώντας 4 βήματα. 

Βήμα 1ο: Ο Riggan είναι τρελός
Μπορεί αυτό να είναι προφανές, αλλά η ταινία μας ενθαρρύνει με έναν παράξενο τρόπο να πιστεύουμε ότι ίσως ο Riggan δεν είναι τρελός και να πιστεύουμε ότι ίσως όντως έχει μαγικές δυνάμεις. Σε κάθε περίπτωση, κατά τη διάρκεια της ταινίας βρίσκουμε το στοιχείο που μας υποδεικνύει ότι δεν είναι σούπερ ήρωας, δηλαδή μας πηγαίνουν στο επόμενο βήμα. 

Βήμα 2ο:  Ο Riggan πήρε ταξί
Το γεγονός ότι ο Riggan πήρε ταξί και δεν πέταξε μας αποκαλύπτει ότι τελικά επρόκειτο για παραισθήσεις και όχι για πραγματικότητα.  

Βήμα 3ο: Ο Birdman βρίσκεται στο μπάνιο
Πριν ο Riggan πηδήξει από το παράθυρο, πηγαίνει στο μπάνιο για να βγάλει τις γάζες του, όπου συναντάει τον Birdman να κάθεται στην τουαλέτα. Τον Birdman τον βλέπουμε κάθε φορά που ο Riggan χάνει επαφή με την πραγματικότητα, όταν για παράδειγμα νόμιζε πως είχε τηλεκινητικές ικανότητες και όταν πίστευε πως μπορούσε να πετάξει από μία ταράτσα. 

Βήμα 4ο: Η κόρη του έχασε επαφή με την πραγματικότητα
Το πιο τραγικό πράγμα σε σχέση με την αυτοκτονία του Riggan είναι ότι και η κόρη του η Sam στο τέλος τρελαίνεται. Όμως, όταν η Sam σκύβει στο παράθυρο, βλέπει το νεκρό σώμα του πατέρα της και σταματάει να έχει επαφή με την πραγματικότητα. Όπως και ο πατέρας της, ξεκίνησε να φαντάζεται υπερφυσικά πράγματα. 

Θεωρία Νο 3: Ο Riggan δεν πέθανε και το βλέμμα της κόρης είναι αλληγορικό

Ο συντάκτης του slashfilm.com από την άλλη πλευρά λέει ότι οι δήθεν υπερφυσικές δυνάμεις του Riggan υποδηλώνουν την αίσθηση του ίδιου για την αξία του σε αυτό τον κόσμο ή τον τρόπο με τον οποίο φαντάζεται ότι τον ισχυροποιεί η περσόνα του Birdman. Οπότε, η τελευταία σκηνή είναι ο τρόπος του Innaritu να συνδέσει τον φαντασιακό κόσμο με τον πραγματικό. Ο Riggan ακόμα δεν μπορεί να πετάξει, ούτε όμως πηδάει από το παράθυρο στην τελευταία σκηνή. Η ταινία υποδηλώνει ότι η Sam για πρώτη φορά βλέπει τον πατέρα της με τον τρόπο που εκείνος βλέπει τον εαυτό του. 

Θεωρία No 4: Το βλέμμα της Sam είναι η φαντασίωση του Riggan 

Ο δημοσιογράφος Russ Fischer πιστεύει από την άλλη πλευρά ότι ο Riggan όντως πήδηξε από το παράθυρο και πέθανε και ότι η εικόνα της κόρης του που τον θαυμάζει είναι απλά η φαντασία του για αυτό που θα ήθελε να συμβεί μετά το άλμα του. Ίσως, το φινάλε απλά μας δείχνει αυτό που ήθελε ο Riggan να δει η κόρη του.