10 απίστευτες ταινίες που αν τις δεις θα αλλάξεις κοσμοθεωρία

Ευκαιρία να απολαύσεις μερικές ταινίες που αν τις δεις θα τις θυμάσαι για πάντα...
10 απίστευτες ταινίες που αν τις δεις θα αλλάξεις κοσμοθεωρία



Φτιάξε ποπ κορν, κάθισε αναπαυτικά στον καναπέ σου, κλείσε τα φώτα, δυνάμωσε την φωνή, φώναξε την παρέα σου και ετοιμάσου για... μεγάλες συγκινήσεις και πολλή συζήτηση (μετά την ταινία). Οι συντάκτες του #Followme επιλέγουν για σενα τις ταινίες που πρέπει να δεις (αν δεν έχεις δει) χωρίς δεύτερη σκέψη.

Οι προτάσεις της Κωνσταντίνας 

Ο πιανίστας 

Βρισκόμαστε στο 1939. Ένας κορυφαίος Πολωνοεβραίος πιανίστας βρίσκεται έγκλειστος στο γκέτο της Βαρσοβίας. Αποφεύγοντας για καλή του τύχη την μοιραία μεταφορά σε στρατόπεδο συγκέντρωσης, κρύβεται στα ερείπια της βομβαρδισμένης πόλης και χάρη στην βοήθεια ενός μουσικόφιλου γερμανού αξιωματικού κατορθώνει μέσα από τεράστιες κακουχίες να επιβιώσει. Αξεπέραστος Roman Polanski, σε μια ταινία που σκεφτόμουν για μέρες αφότου την είδα. Μια ταινία σκληρή, συγκινητική και απόλυτα ρεαλιστική με τον Adrien Brody σε έναν από τους καλύτερους ρόλους του.

Το αγόρι με την ριγέ πιτζάμα

Κατά τη διάρκεια του Δεύτερου Παγκοσμίου Πολέμου, η απαγορευμένη φιλία του 8χρονου Μπρούνο με ένα αγόρι εβραϊκής καταγωγής που βρίσκεται σε στρατόπεδο συγκέντρωσης, θα έχει αναπάντεχες συνέπειες... Μια ταινία που με έκανε πραγματικά να κλαίω για ώρες. Η αθωότητα ενός παιδιού και η άγνοια της αλήθειας πολλές φορές είναι πιο εύκολη λύση σε σχέση με την ωμή πραγματικότητα.

Ο άνθρωπος αντίγραφο

Ο ντροπαλός Άνταμ διδάσκει Ιστορία, επισημαίνοντας στους μαθητές του την σημασία της επανάληψης σημαντικών γεγονότων, ενώ η καθημερινότητά του μοιάζει αφόρητα μονότονη. Μια μέρα εντελώς τυχαία νοικιάζει ένα dvd και το μάτι του πέφτει σε κάποιον που μοιάζει να είναι πιστό αντίγραφό του... Πρόκειται για μια αλληγορική μεταφορά του μυθιστορήματος του Ζοζέ Σαραμάγκου. Ο Jake Gyllenhaal είναι απίστευτος στον διπλό ρόλο του, όμως στο τέλος η ταινία μου άφησε κενά. Βέβαια, ίσως αυτό οφείλεται στις αλληγορίες που θυμίζουν Κάφκα με αποτέλεσμα στο τέλος να σπας το κεφάλι σου για το τι πραγματικά σημαίνει το ένα και τι το άλλο. Όπως και να 'χει, αξίζει...

Ο ταλαντούχος κύριος Ρίπλεϊ

Στα τέλη της δεκαετίας του '50 στη Νέα Υόρκη, ο εκατομμυριούχος εφοπλιστής Χέρμπερτ Γκρίνλιφ, ζητά από τον νεαρό Τομ Ρίπλεϊ να ταξιδέψει μέχρι την Ιταλία για να πείσει τον playboy γιο του Ντίκι, να επιστρέψει στην Αμερική. Ο κύριος Ρίπλεϊ που έχει προσποιηθεί ότι γνωρίζει τον Ντίκι, πηγαίνει στην Ιταλία για να τον βρει και γοητεύεται από τον πλούσιο τρόπο ζωής του... Πρόκεται για ένα θρίλερ που δεν έχει καμία σχέση με τα καθιερωμένα.

Malèna

Η ταινία διαδραματίζεται στη Σικελία το 1940 κατά τον 2ο Παγκόσμιο Πόλεμο. Ο άνδρας της Μαλένα, μιας εκθαμβωτικής Ιταλίδας φεύγει για να υπηρετήσει στο στρατό, αλλά λίγο καιρό αργότερα, η Μαλένα μαθαίνει πως σκοτώνεται. Στην αρχή προσπαθεί να επιβιώσει μόνη της κάτω από δύσκολες συνθήκες, ενώ στην πορεία μη έχοντας χρήματα, αναγκάζεται να στραφεί στην πορνεία... Μοναδική η ερμηνεία της Monica Bellucci, ενώ η ρεαλιστική πλευρά της ταινίας έγκειται στον απόλυτο εξευτελισμό του ανθρώπου και δη μιας γυναίκας. Από όμορφη και περιποιημένη καταντά μια βρώμικη πόρνη.

La Vita è Bella

Ο Γκουίντο, ένας Ιταλός εβραϊκής καταγωγής, φτάνει σε μια μικρή πόλη της Ιταλίας για να πιάσει δουλειά ως σερβιτόρος. Όταν όμως γνωρίζει την Ντόρα που προέρχεται από αριστοκρατική οικογένεια τα πράγματα δυσκολεύουν. Έτσι, αποφασίζουν να κλεφτούν και φεύγουν μακριά. Μετά από χρόνια αποκτούν έναν γιο τον Τζιοζέ. Όταν ξεσπά ο Β' Παγκόσμιος Πόλεμος ο Γκουίντο μαζί με τον γιο του αναγκάζονται να επιβιβαστούν σε ένα τρένο με προορισμό ένα στρατόπεδο συγκέντρωσης... Το σοκαριστικό αυτής της ταινίας είναι πως είναι τόσο αληθινή όσο και η ίδια η ζωή...

Η πρόταση του Αρτ: 

Στα πλοκάμια της πορνείας

Μια ανύπαντρη μητέρα από την Τσεχία, ένα επίδοξο μοντέλο από την Ουκρανία κι ένα παιδί που απήχθει από σύγχρονους δουλέμπορους στις Φιλιππίνες, είναι ορισμένες από τις ιστορίες σεξουαλικής κακοποίησης που ξεδιπλώνονται στην ταινία... Η ταινία είναι σοκαριστική και μου έβγαλε μια ευαισθησία. Δείχνει μια άσχημη αλλά αληθινή πλευρά της ζωής. Πολλές φορές υπάρχουν πράγματα και καταστάσεις δίπλα μας που δεν τα παίρνουμε χαμπάρι.

Η πρόταση του Δημήτρη:

V for Vendetta

Στο μέλλον, η Μεγάλη Βρετανία βρίσκεται κάτω από το ζυγό ενός διεφθαρμένου καθεστώτος. Ηγέτης και απόλυτος άρχοντας, ο Άνταμ Σάτλερ, που οι μέθοδοι του έχουν επιβάλλει τον τρόμο. Σ’ αυτόν τον κόσμο των καταδοτών, η Ίβι γνωρίζεται με τον V, έναν μασκοφόρο ιδεαλιστή τρομοκράτη, αποφασισμένο να ανατρέψει το φασιστικό καθεστώς του Σάτλερ... Η ταινία δείχνει πως ο λαός μπορεί να ανατρέψει μια κυβέρνηση με τη θέληση και τους αγώνες του. Γιατί οι κυβερνήσεις πρέπει να φοβούνται τον λαό και όχι ο λαός τις κυβερνήσεις.

Η πρόταση της Νάνσυς: 

Ρομπέν των δασών: Οι ήρωες με τα κολάν

Στην ουσία πρόκειται για μια σατιρική εκδοχή των περιπετειών του Ρομπέν των Δασών και των εύθυμων παλικαριών του... Και ίσως μιλάμε για την πιο υποτιμημένη ταινία του Mel Brooks. Το ερώτημα «Ι have a mole?», πάντως, θα με κάνει να γελάω αιώνια.

Η πρόταση της Μάρως: 

Great Expectations

Ο Πιπ ένα ορφανό δεκάχρονο αγόρι από την εργατική τάξη βοηθά έναν κατάδικο να δραπετεύσει. Ένα χρόνο μετά, θα πιάσει δουλειά στο σπίτι της εκκεντρικής κυρίας Χάβισαμ, μια ντόπια γυναίκα της υψηλής κοινωνίας. Τις ελεύθερες του ώρες τις περνά παίζοντας με την όμορφη Εστέλα, με την οποία είναι κρυφά ερωτευμένος. Δέκα χρόνια αργότερα, ο Πίπ μαθαίνει ότι έχει κληρονομήσει μια τεράστια περιουσία, από έναν άγνωστο ευεργέτη, κάτι το οποίο θα τον αναγκάσει να εγκαταλείψει τη δουλειά του και να μετακομίσει στο Λονδίνο... «Ο μεγαλύτερος εχθρός μας είναι ο εαυτός μας» είναι ένα από τα αποφθέγματα του Ντίκενς που καταλαβαίνεις για τα καλά στην ταινία.