Πως επηρέασε τον κινηματογράφο η τριλογία του Άρχοντα των Δαχτυλιδιών

Με το τέλος της τριλογίας του Hobbit στις αίθουσες, θυμόμαστε πως ο Peter Jackson μεταμόρφωσε τον κινηματογράφο
Πως επηρέασε τον κινηματογράφο η τριλογία του Άρχοντα των Δαχτυλιδιών



Είναι επίσημο. Με το Hobbit: Η Μάχη των Πέντε Στρατών στις αίθουσες και τον Peter Jackson να υπόσχεται ότι δεν θα γυρίσει άλλη ταινία του Tolkien όσο υπάρχει η μάχη των δικαιωμάτων για τα βιβλία του, ένα μεγάλο κομμάτι της ιστορίας του κινηματογράφου έρχεται στο τέλος του. Τα reviews για την ταινία είναι το λιγότερο αιχμηρά, αναφέροντας ότι η 3η ταινία του Hobbit είναι πιθανόν η χειρότερη των 6. Αλλά λίγη σημασία θα έχει αυτό για εσάς που θα γεμίσετε τις αίθουσες για να παρακολουθήσετε μια από τις πιο επικές ταινίες φαντασίας.

Για μένα η ταινία σημαίνει θα συνδυάσω για τελευταία χρονιά τα Χριστούγεννα με την έξοδο μιας νέας ταινίας της Μέσης Γης. Αλλά δεν είναι το μόνο που μας χάρισε ο Peter Jackson με τον Άρχοντα. Ανάμεσα σε άλλα, έδωσε νέο νόημα στα DVD Boxsets με 26 ώρες επιπλέον υλικού, έδωσε σε μια ολόκληρη γενιά τo δικό της Star Wars, αλλά κυρίως…

1. Οι ταινίες φαντασίας επέστρεψαν στον κινηματογράφο

Πριν τον Άρχοντα και το 2001 οι μάγοι και τα geeks ήταν εκτός μοδός. Τώρα έχουμε ταινίες και σειρές αφιερωμένες σ’ αυτούς. Για τα studios όμως, το να γυρίσουν ταινίες φαντασίας ήταν μεγάλο στοίχιμα και δύσκολα έπαιρναν το ρίσκο.

2. Επανέφερε την τριλογία

Κι όμως. Κάτι τόσο δεδομένο για αρκετούς θεατές πια, μέχρι το 2001 θεωρούταν δύσκολο. Τα studios δεν ήθελαν να επενδύσουν σε τρεις ταινίες και ούτε ο ίδιος ο Jackson δεν ήλπιζε σ’ αυτό, αφού στην αρχή πρότεινες στo studio δυο ταινίες. Η ιδέα του να γυριστεί μια ταινία ανά βιβλίο ήρθε από τον πρόεδρο της New Line Cinema, Bob Shaye.

3. Έφερε στον κόσμο το Motion Capture

Η τεχνολογία μέσω της οποίας είδαμε το Gollum να ζωντανεύει. Μέχρι τότε το Motion Capture ήταν σε  αρχικά στάδια και κανείς δεν το είχε χρησιμοποιήσει με αυτόν τον τρόπο. Ο Andy Serkis, ο ηθοποιός που έβαλε πρώτος την μπλε στολή και του οποίου οι κινήσεις καταγράφηκαν με το mo-cap, έγινε συνώνυμος της τεχνολογίας. Ο κύριος Cameron ανέφερε πολλές φορές, ότι χωρίς τον Άρχοντα και το mo-cap το Avatar δεν θα μπορούσε να γυριστεί. Τι κρίμα...

4. Απέδειξε ότι όλα μπορούν να γυριστούν σε ταινία

Για χρόνια αν όχι δεκαετίες, οι παραγωγοί του Hollywood πίστευαν ότι η τριλογία του Άρχοντα δεν μπορεί να κινηματογραφηθεί και ότι κάποια πράγματα ήταν καλύτερο να μείνουν σε βιβλίο. Η τριλογία άνοιξε τον δρόμο σε άλλα ακινηματογράφητα βιβλία, όπως τα Watchmen, Cloud Atlas, και η Η Ζωή του Πι.

5. Απέδειξε ότι οι ταινίες ζουν και μετά το σινεμά

Ο Peter Jackson σταμάτησε να γυρίζει για την τριλογία έναν μήνα αφότου κέρδισε το Όσκαρ Καλύτερης Ταινίας για την Επιστροφή του Βασιλιά. Ήταν πεπεισμένος ότι πρέπει να ολοκληρώσει το έργο του όπως το έχει φανταστεί και όχι όπως θα το έβλεπαν οι θεατές στο σινεμά. Άλλωστε πόσο παραπάνω από 3 ώρες να δει κανείς σε μια αίθουσα; Το Extended Edition του Άρχοντα έδωσε εντελώς νέα διάσταση στις extra σκηνές στα DVD.