Μήνας κατά του καρκίνου του μαστού: 10 πράγματα που οφείλει να ξέρει κάθε γυναίκα

Μπορείς να αποτρέψεις την εμφάνισή του.
Μήνας κατά του καρκίνου του μαστού: 10 πράγματα που οφείλει να ξέρει κάθε γυναίκα



Υπάρχουν άπειρα παραδείγματα γυναικών που έδωσαν την «μάχη» τους με τον καρκίνο του μαστού και βγήκαν νικήτριες. Ο Οκτώβριος είναι μήνας κατά του καρκίνου του μαστού και υπάρχουν 10 must που πρέπει κάθε γυναίκα να κάνει.

Γιατί η πρόληψη σώζει!

Διατήρησε το βάρος σου: Έρευνες έχουν δείξει πως οι γυναίκες με πρόβλημα παχυσαρκίες έχουν αυξημένες πιθανότητες εμφάνισης καρκίνου του μαστού και μάλιστα συγκριμένους τύπους.

Τσέκαρε το ιστορικό της οικογένειάς σου: Οι επιστήμονες έχουν καταλήξει σε άμεσο συσχετισμό ανάμεσα στον καρκίνο του μαστού και την οικογενειακή προδιάθεση. Αν δεν γνωρίζεις το ιστορικό της οικογένειάς σου, τότε ήρθε η ώρα να το αναζητήσεις. Αν κάποια άμεση συγγενής σου έχει εμφανίσει καρκίνο, τότε έχεις αυξημένες πιθανότητες να εμφανίσεις και εσύ.

Μην ξεχνάς την ψηλάφηση: Το μεγαλύτερο ποσοστό των γυναικών που εντοπίζουν νωρίς τον καρκίνο του μαστού και κατά συνέπεια τον προλαβαίνουν σε αρχικά στάδια έχοντας και μεγάλα ποσοστά ίασης, το έχουν καταφέρει μόνες τους. Η αυτοεξέταση στην περιοχή του μαστού είναι κάτι το οποίο πρέπει να ξέρει κάθε γυναίκα. Η παραμικρή ανωμαλία που θα εντοπίσεις, πρέπει να μεταφραστεί σε επίσκεψη στον γιατρό.

Πίνε με μέτρο: Μια νέα έρευνα κατάφερε να εντοπίσει ένα εξαιρετικά χρήσιμο δεδομένο. Το αλκοόλ μπορεί να αυξήσει τις πιθανότητες καρκίνου του μαστού. Φυσικά δεν μιλάμε για ένα ποτήρι κόκκινο κρασί αλλά για κατάχρηση.

Γυμνάσου οπωσδήποτε: Όχι μόνο θα καταφέρεις να διατηρήσεις το βάρος σου σε φυσιολογικά επίπεδα αλλά θα μειώσεις και τους κινδύνους για την εμφάνιση της νόσου. Το American Cancer Society, διαπίστωσε πως 2,5 ώρες περπάτημα την εβδομάδα θα βοηθήσει σημαντικά στην μείωση των κινδύνων.

Υποστήριξε τις οργανώσεις: Όλες οι γυναίκες θα πρέπει να φοράνε την ροζ κορδέλα για να μην ξεχάσουν να πολεμήσουν κατά της νόσου. Αφιέρωσε λίγα χρήματα ή χρόνο και θα έχεις βάλει και εσύ το δικό σου λιθαράκι για να αφυπνιστεί ο κόσμος.

Μάθε την αλήθεια των αντισυλληπτικών: Όσο κάνεις χρήση αντισυλληπτικών χαπιών αυξάνεις και τις πιθανότητες εμφάνισης καρκίνου στον μαστό. Πριν πάρεις για οποιοδήποτε λόγο αντισυλληπτικά χάπια, μίλησε πρώτα με τον γυναικολόγο σου. Ποτέ αντισυλληπτικά χωρίς σοβαρό λόγο ή την συνταγή γιατρού.

Μορφώσου: Πρέπει να γνωρίζεις τις πιθανότητές σου. Να ενημερωθείς και να μην νομίζεις πως είσαι «άτρωτη». Τι σημαίνει αν έχει ξεκινήσει η περίοδός σου σε μικρή ηλικία; Αν κάνεις παιδί μετά τα 35 ή αν δεν θηλάσεις ποτέ. Ρώτα τον γιατρό σου και μην πιστέψεις ποτέ πως δεν θα συμβεί και σε σένα.

Μην ντρέπεσαι τον γιατρό: Δεν εννοούμε να ντραπείς να γδυθείς. Ακόμη και για το παραμικρό μην φοβάσαι να τον ενοχλήσεις και να ρωτήσεις. Ρώτα τον για το οτιδήποτε είναι ασαφές και έχεις απορία

Ηρέμησε: Το άγχος και το στρες μόνο κακό θα σου κάνουν. Ναι, υπάρχει πάντα ο κίνδυνος να εμφανίσεις καρκίνο στον μαστό αλλά όσο αγχώνεσαι, τόσο θα προκαλείς την τύχη σου. Ηρεμία πάνω από όλα, υγιής τρόπος ζωής και να θυμάσαι ένα πράγμα: Η πρόληψη σώζει ζωές!