Τα 8+ 1 πράγματα που πρέπει να κάνεις όσο είσαι ακόμα 20

Επιβάλλεται δεν αναβάλλεται.
Τα 8+ 1 πράγματα που πρέπει να κάνεις όσο είσαι ακόμα 20



Δυστυχώς όλες νομίζαμε στα 20, 22, 25, ότι ο χρόνος δεν μας αγγίζει. Δεν μας περνούσε από το μυαλό ότι ειδικά αυτή η δεκαετία των 20 κυλάει νεράκι. Μέχρι που μια μέρα ξυπνάς και τα κεράκια της τούρτας είναι τριάντα. Και μετά να σου η κατάθλιψη και η στενοχώρια που δεν έκανες όσα ήθελες ή όσα σου επέτρεπε τελικά η τρέλα της προηγούμενης δεκαετίας.

Οπότε αν εσύ που διαβάζεις τώρα αυτό το κείμενο είσαι ακόμα κάτω των πρώτων "-αντα", κράτα σημειώσεις με όλα αυτά που πρέπει να έχεις κάνει μέχρι την τελευταία μέρα των 29 σου χρόνων.

Δικτυώσου
Έχεις το κέφι, το μπρίο και την όρεξη για νέες γνωριμίες. Πολύ καλά κάνεις γιατί μεγαλώνοντας θα διαπιστώσεις ότι ο κύκλος σου θα μικρύνει επικίνδυνα. Όχι από μιζέρια αλλά από επιλογή. Οπότε καλό θα ήταν να έχεις αποκτήσει όσο περισσότερους γνωστούς μπορείς μέχρι να φθάσεις στο σημείο να πεις βαρέθηκα. Πίστεψέ μας όλο και κάπου θα σου χρησιμεύσουν.

Διάβασε
Όχι δεν είμαι η μαμά σου σε κάποιον μετασχολικό εφιάλτη. Τώρα είναι η στιγμή να χτίσεις πραγματική γνώση. Ξέχνα τις παπαγαλίες που έμαθες τόσα χρόνια και ξεκίνα να απολαμβάνεις το διάβασμα. Πήγαινε σε ένα βιβλιοπωλείο, ρίξε μια ματιά, εξερεύνησε, χάσου μέσα στις στοίβες, μύσρισε τις σελίδες και αγόρασε τελικά ό,τι σε εμπνέει. Σιγά- σιγά θα μπεις στη διαδικασία να το αγαπήσεις. Και αυτή την αγάπη δεν θα τη μετανοιώσεις ποτέ. Η γνώση είναι δύναμη. Μην το ξεχνάς.

Γυμνάσου
Πολύ τετριμμένο αλλά ισχύει. Η "δουλειά" που θα κάνεις σε αυτή την δεκαετία στο σώμα σου, θα σου προσφέρει πιο ξέγνοιαστες, επόμενες δεκαετίες.

Αποταμίευσε
Βάζε σε έναν πήλινο κουμπαρά (από αυτούς που δεν ανοίγουν) 5€ την εβδομάδα. Ξέρεις πόσα θα έχεις μαζέψει σε από τα 20 έως τα 30, χωρίς να έχεις στερηθεί τίποτα; 2.400€. 

Μάθε νέα πράγματα
Στο σχολείο δεν προλάβαινες. Στο πανεπιστήμιο το ίδιο. Πως σου φαίνεται τώρα που έχεις και κάποιο ελεύθερο απόγευμα, να ξεκινούσες εκείνα τα μαθήματα κιθάρας που τόσο επιθυμούσες;

Απόκτησε χόμπι
Ούτε για αυτό είχες χρόνο κάποτε. Πίεση τέλος. Κατέβασε την ρακέτα (που τόσο βεβιασμένα ανέβασες εν όψει τρίτης λυκείου) από το πατάρι και γράψου στο δήμο της περιοχής σου. Πιθανότατα δεν θα γίνεις Maria Sharapova, αλλά θα θυμιθείς τι σε πάθιαζε στην εφηβεία σου.

Θέσε στόχους
Είναι πολύ σημαντικό να γράψεις με χαρτί και μολύβι τι είναι αυτό που θες να πετύχεις. Γιατί οι φορές που θα ξεχάσεις αυτά που θες και αγαπάς, θα είναι πολλές με την τρέλα της καθημερινότητας. Πρέπει να θυμάσαι γιατί να ρισκάρεις και να κυνηγήσεις αυτό που θες. Τώρα μια ενδεχόμενη αποτυχία θα σου δώσει δύναμη και πείσμα. Στα 30 δυστυχώς δεν θα είναι το ίδιο. Η λέξη "συμβιβάζομαι" σου λέει κάτι;

Ταξίδεψε
Τα ταξίδια που θα κάνεις σε αυτή τη δεκαετία της ζωής σου θα τα θυμάσαι για πάντα. Στο υπογράφουμε. Μάζεψε λεφτά, πάρε την παρέα σου, τον φίλο σου ή όποιον άλλο επιθυμείς και γύρνα όσο περισσότερα μέρη μπορείς. Χτίσε εικόνες και εμπειρίες. Αξία ανεκτίμητη, αγαπητή!

Μην παντρευτείς 
Αυτό δεν θέλει καμία ανάπτυξη, καμία επεξήγηση. Απλώς άκουσέ μας. Αν ωστόσο δεν σε προλάβαμε (από μικρή στα βάσανα), εμπνεύσου τουλάχιστον για καμιά τρέλα της τελευταίας στιγμής. Διάβασε εδώ και ξεκίνα.